Hyppää sisältöön

House of Lapland ottaa uuden suunnan: hallitus vaihtui ja uusi toimitusjohtaja laitetaan hakuun

Uusi hallituksen puheenjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio kävi torstaiaamulla keskustelemassa House of Laplandin henkilöstön kanssa toimitusjohtajan pikaisten potkujen vaikutuksista.

Joulupukin pajakylä Rovaniemellä kesäkuva
House of Lapland keskittyy tulevaisuudessa todennäköisesti enemmänkin uusien asukkaiden houkuttelemiseen, kuin matkailumarkkinointiin. Kuva: Marjukka Talvitie / Yle
Marjukka Talvitie
Avaa Yle-sovelluksessa

Lapin markkinointitalo House of Lapland laitettiin keskiviikkona uuteen uskoon. Hallitus vaihtui ja ensi töikseen uusi hallitus erotti toimitusjohtaja Sanna Tarssasen.

Vasta valittu hallituksen puheenjohtaja, Rovaniemen kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio vastaa aamupäivällä soittopyyntöön ja kertoo olleensa aamulla keskustelemassa House of Laplandin henkilöstön kanssa toimitusjohtajan pikaisten potkujen vaikutuksista.

– Ainahan tällaiset tilanteet järkyttävät työyhteisöä. Tässähän ei ole kyse heidän osaamisensa arvostelusta. Painopisteet ovat muuttumassa. Ketään ei irtisanota, Vainio sanoo.

House of Laplandilla on alle 10 määräaikaista ja vakituista työntekijää.

Vainio ei halua kertoa tarkemmin perusteluita Tarssasen irtisanomisen syistä. Päätös tehtiin hallituksessa yksimielisesti, hän sanoo. Yhtiöön halutaan uusi tahtotila ja muutos, eikä se onnistu vaihtamatta toimitusjohtajaa.

– Yhtiön hallitus on tätä mieltä, että muutos vaatii tämän toimenpiteen. En halua mennä yksityiskohtiin.

Kemi ja Tornio vahvemmin mukaan

Vuonna 2015 perustetun Lapin kuntien ja korkeakoulujen yhteisen markkinointiyhtiön hallitus haluttiin Vainion mukaan muuttaa kuntien yhteisestä tahtotilasta. Tästä on ilmeisemmin käyty kunnissa keskustelua tämän vuoden aikana.

Erityisesti Kemi-Tornio -alueen kunnat eivät ole olleet mukana markkinoinnissa, rahoitus sieltä on tullut Meri-Lapin kehittämiskeskuksen kautta.

Vainion mukaan tämä muuttuu nyt, ja hallituksessa ovat sekä Kemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen että Tornion kaupunginjohtaja Jukka Kujala. Hallituksen varapuheenjohtaja on Utsjoen kunnanjohtaja Taina Pieski. Hallituksessa ovat myös muun muassa Sodankylän ja Muonion kunnanjohtajat.

Aiemmin puheenjohtajana oli Sallan kunnanjohtaja Erkki Parkkinen. Hallitusvaihdokseen ei Vainion mukaan liity mitään dramatiikkaa.

– Tämä on ollut omistajien tahtotila. Siihen ei liity mitään erityistä. Yhtiön hallitusta on haluttu vahvistaa. Nythän hallituksessa kaikki ovat pääosin kunnanjohtajia.

Yhtiön halutaan jatkavan

Viime lokakuussa Rovaniemi pudotti pommin kertomalla luopuvansa House of Laplandin rahoittamisesta. Tätä perusteltiin sillä, että kaupungilla on omaa markkinointia ja päällekkäisyyttä haluttiin karsia. Lisäksi kaupunki oli tyytymätön siihen, miten kuntien välinen rahoitus toteutui House of Laplandissa. Tuolloin Vainio väläytti ajatusta, että markkinointi siirtyisi Lapin liittoon, jota kunnat rahoittavat tasapuolisesti.

Halutaanko nyt siis lopettaa koko House of Lapland ja siirtää sen tehtävät Lapin liitolle?

– Nämä ovat olleet niitä yleisiä vaihtoehtoja, mistä on ollut kuntien kanssa pitemmän aikaa jo keskustelua. Että millä tavoin tätä hoidettaisiin. Kunnat ovat päätyneet siihen, että tämä on yhtiömuotoista, ja House of Lapland on minun mielestäni luonnollinen vaihtoehto. Sitä on haluttu nimenomaan vahvistaa. Hallituksen koostumus kertoo tästä tahtotilasta, Vainio sanoo.

Vainion mukaan väliaikaisen toimitusjohtajan tuleminen Lapin Iiitosta sopii tilanteeseen hyvin.

– Tässä nimenomaan haetaan koko Lapin toimijoita yhteen. Se on yksiselitteinen tavoite. Uutta toimitusjohtajaa haetaan kaikkien hyväksymällä taustalla, Vainio sanoo.

House of Laplandin tulevista painopisteistä Vainio mainitsee Lapin markkinoimisen houkuttelevana työpaikkana eri osaajille.

Lue myös:

House of Laplandin toimitusjohtajalle potkut

Lapin yhteisen markkinoijan House of Laplandin tilanne on kestämätön – tämä vuosi on selvittävä puolella budjetilla

Rovaniemi julkisti nyt salatut House of Lapland -päätökset – toimitusjohtaja Tarssanen: päätöksen taustalla vanhaa tietoa ja väärinkäsitys

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme