Hyppää sisältöön

Heidi Häggblom palasi vuosien tauon jälkeen suoraan yleisurheilun huipulle: kesän saldona 40-vuotiaiden MM-mitali ja ennätyksiä

Mustasaarelainen Häggblom leiskautti pituudessa 40-vuotiaiden uuden maailmanmestaruustuloksen. 80-metrin aidoissa tulos oli Pohjoismaiden ja Suomen ennätys.

Heidi Häggblom on mustasaarelainen urheilija.
Mustasaarelainen Heidi Häggblom kertoo, että paluu arvokisakentille oli ensin sisäpiirin vitsi. Kun se toteutui, menestys oli osin yllätyskin. Kuva: Antti Haavisto / Yle
Antti Haavisto

Jokainen urheilua enemmän harrastanut tietää, ettei nelikymppisenä olla enää parikymppisen kunnossa. Eikä varsinkaan, jos takana on 13 vuoden tauko aktiivisemmasta liikunnasta.

Tämän tietää Mustasaaressa perheineen asuva suomen kielen opettaja, Vasa IS:n Heidi Häggblom, joka kilpaili nuorempana pituudessa ja aidoissa SM-tasolla.

Häggblomin pitkään urheilutaukoon on mahtunut perheellisen ruuhkavuosia kuten omakotitalon ja mökin rakentamista sekä nyt 10- ja 12-vuotiaiden tyttöjen lukuisia harrastuksia. Kaikki nämä vaikuttivat siihen, että oma liikkuminen jäi taka-alalle ja lopulta kokonaan.

Häggblom kertoo, että siinä vaiheessa, kun hän hengästyi liikaa tyttöjen treenejä vetäessään, oli aika tehdä omalle kunnolle jotain.

Häggblom alkoi taas treenata kohottaakseen vähitellen peruskuntoaan paremmaksi. Vanhat treenimetodit olivat vielä muistissa, kaikki piti vain aloittaa varovasti ja kiirehtimättä.

Harjoittelua seuranneet urheilukollegat kehoittivat häntä harkitsemaan arvokisoihin osalistumista.

Häggblom kertoo, että esimerkiksi moukarinheittäjä David Söderberg ehdotti harjoituksia seurattuaan, että Häggblom osallistuisi EM-kisoihin.

– Aluksi se oli ihan sellainen sisäpiirivitsi – ja koronan vuoksi nuo viime kesäksi kaavaillut EM-kisat peruuntuivatkin, Häggblom kertoo.

Ennätykset uusiksi

EM-kisojen peruuntuminen antoi Häggblomille vielä vuoden lisäaikaa nostaa kuntoaan kohti tätä kesää.

Vajaa kuukausi sitten Tampereella järjestetyissä MM-kisoissa jysähtikin sitten kunnolla: Häggblom leiskautti pituuden uusiksi Pohjoismaiden ja Suomen ennätyslukemiksi tuloksen 593, joka alkaa olla kovaa valuuttaa jo yleisen tason kotimaisissakin kisoissa.

Tuloksella irtosi 40-vuotiaiden maailmanmestaruus.

Eikä siinä vielä kaikki, sillä hän voitti myös naisten 80-metrin aitojen maailmanmestaruuden. Tulos 11,50 on Pohjoismaiden ja Suomen ennätys.

Tulos yllätti myös Häggblomin.

– Aitajuoksu on ollut minulla mukana lähinnä oheisharjoitteena, ja itsellekin todella suurena yllätyksenä tuli tälläinen tulos siinä tehtyä.

Heidi Häggblom istuu urheilukentän katsomossa.
Menestyksekkään kesän jälkeen Heidi Häggblom on utelias näkemään, mitä voisi vielä saavuttaa urheilussa. Kuva: Antti Haavisto / Yle

Aivan puskista kova tulostaso ei tullut, sillä Häggblom kävi jo kesäkuun puolivälissä testaamassa tuloskuntoaan piirikunnallisissa kisoissa Perniössä.

– Olin ajatellut, että jos kaikki menee tosi hyvin, voisi siinä olla saumaa rikkoa ennätykset, ja nehän paranivat sitten jopa yli puolella sekunnilla, Heidi Häggblom kertaa.

Siellä kauden avauskisassaan hän hyppäsi nollatuuleen pituutta 576, jolla hän paranteli ruotsalaisen Carina Palmqvistin lähes 20 vuotta vanhaa Pohjoismaiden ennätystä jopa 16 sentillä.

Samalla sai kyytiä myös Tiia Hautalan vanha Suomen ennätys 543, jota hän kohensi jopa 33 sentillä.

Viimeistään tässä vaiheessa oli selvää, että Tampereella seuraavaksi järjestettävistä aikuisten sarjojen eli veteraanien MM-kisoista voisi odottaa mitalia.

593-tulos jää 26 senttiä Heidi Häggblomin omasta 619 ennätyslukemasta, jonka hän hyppäsi Kalevan Kisoissa Vaasassa 18 vuotta sitten. Siihen nähden hänen tulostasonsa on laskenut hämmästyttävän vähän.

Kaksi kultamitalistia

Heidi Häggblomin kotiin tuomat kultamitalit eivät ole perheen ainoita arvokisamitaleja.

Niitä on kertynyt melkoinen määrä myös Heidin miehelle, kuulantyöntäjä Robert Häggblomille, joka voitti aikanaan monien muiden mitalien lisäksi myös SM- ja nuorten MM-kultaa.

Puolison ja kotijoukkojen tuki ja ymmärrys onkin ollut äärimmäisen tärkeää, sillä myös lasten harrastukset ovat nekin vaatineet aikansa.

Lasten harrastukset ja mahdolliset treenit on laitettu Heidi Häggblomin mukaan aina etusijalle, eikä yksiäkään harjoituksia ole jouduttu jättämään äidin menojen vuoksi väliin.

Heidi Häggblom kertoo, että kesän menestyksen jälkeen olo on utelias sen suhteen, mitä urheilussa voisi vielä saavuttaa.

– Sanoin jossain vaiheessa, että olisi hienoa hypätä kuusi metriä kisoissa. Lyhyellä matkalla treeneissä se on mennytkin, mutta olisi kyllä ihanaa hypätä nelikymppisenä vielä kuusi metriä.

Seuraa täältä Ylen uutisia Pohjanmaan alueelta.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun maanantaihin 15.8. kello 23:een saakka.

Artikkelia korjattu 14.8.2022 klo 20.02: Alaotsikossa muutettu maailmanennätystulos maailmanmestaruustulokseksi.

Suosittelemme sinulle