Hyppää sisältöön

Texasin kuvernööri lähettää busseilla siirtolaisia New Yorkiin – Siirtolainen: "Emme tiedä nukummeko kadulla"

Texasilainen republikaani Greg Abbott kampanjoi välivaaleissa lähettämällä siirtolaisia busseilla New Yorkiin herättääkseen demokraattien ja presidentin huomion.

Siirtolaiset saapuvat bussikampanjan vuoksi New Yorkiin tyhjän päälle
Siirtolaiset saapuvat bussikampanjan vuoksi New Yorkiin tyhjän päälle
Saana Uosukainen

Texasissa kolmannelle kuvernöörikaudelle pyrkivä Greg Abbott on huhtikuusta alkaen lähettänyt tuhansia siirtolaisia Texasin osavaltiosta New Yorkiin. Siirtolaisia on lähtenyt busseilla ainakin 6 000.

Republikaaninen Abbott yrittää toiminnallaan arvostella demokraattijohtajien ja demokraattisen presidentti Joe Bidenin maahanmuuttopolitiiikkaa, joka on edeltävän presidentin hallinnon politiikkaa sallivampaa.

Texasin kuvernööri Greg Abbott.
Republikaaninen Greg Abbott yrittää päästä kolmannelle kuvernöörinkaudelle syksyllä. Kuva: Lev Radin / AOP

New Yorkin kaupungin pormestari Eric Adams kertoi maanantaina kaupungin vastaanottaneen 250 siirtolaista päivässä viime aikoina.

– Tämä toiminta on vain ilkeää ja julmaa heille, jotka yrittävät hakea turvallista paikkaa itselleen, sanoi Adams.

Hänen mukaansa New York tekee parhaansa tuhansien siirtolaisten auttamiseksi.

New Yorkin pormestari Eric Adams.
New Yorkin kaupungin pormestari Eric Adams pitää Abbottin toimintaa "julmana". Kuva: Andrew Harnik / AOP

New Yorkissa majoituspaikat täyttyvät

Suuri määrä siirtolaisia on kuitenkin aiheuttanut sen, että majoitusta ei löydy kaikille siirtolaisialle.

Venezuelalainen Edwin Enrique Jimenez Guaido kertoo, että hänelle uskoteltiin rajan ylityksen jälkeen apua löytyvän New Yorkista paremmin kuin muista osavaltioita, mutta suojapaikkaa ei löytynytkään.

– Lähdimme suojasta tyttöystäväni kanssa, kun meille kerrottiin ettemme pääse sisään. Tulimme toiseen paikkaan, emmekä tiedä mitä tapahtuu, emme tiedä nukummeko kadulla, keroo Guaido.

Reutersin mukaan majapaikan saamista rajoittaa se, että pariskunta ei ole naimisissa. Hän kertoi lähteneensä Venezuelasta kuusi vuotta sitten sen vuoksi, että maassa on pula elintarvikkeista, lääkkeistä ja rauhasta.

Bidenin presidenttikauden aikana on pidätetty tilastojen mukaan enemmän siirtolaisia kuin entisen presidentin Donald Trumpin aikana. Osa kiinni otetuista on yrittänyt maahan monta kertaa. Korona-aikana osaa siirtolaisista ei ole voitu karkottaa, vaan heidät on päästetty muualle maahan hakemaan oleskelulupaa.

Lisää aiheesta Ylen tv-uutisten kello 20.30 lähetyksessä.

Suosittelemme sinulle