Hyppää sisältöön

Helsingin telakka saattaa saada luvan rakentaa jäänmurtaja venäläisyhtiölle pakotteista huolimatta

Jättimäinen laivahanke työllistäisi toteutuessaan yli 2 000 ihmistä. Helsingin telakan omistaa kyproslainen yhtiö, jonka pääomistaja on Kremlin luottomieheksi väitetty Vladimir Kasyanenko.

Helsingin telakka, nostureita
Helsingin Hietalahdessa on ollut telakkatoimintaa jo 1860-luvulta lähtien. Kuva: Janne Järvinen / Yle
Tero Valtanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin telakka on hakenut vientilupaa venäläiselle kaivosyhtiölle Norilsk Nickelille rakennettavalle uudelle jäänmurtajalle. Jäänmurtajan rakentamisen olisi määrä alkaa Hietalahden telakalla ensi vuonna. 

Jo viime vuonna käynnistetty laivaprojekti pysäytettiin Venäjään kohdistuvien pakotesäännösten vuoksi. 

Nykyisellään Helsingin telakan eli Helsinki Shipyardin omistaa kyproslainen Algador Holdings -yhtiö, jonka pääomistaja puolestaan on Kremlin luottomieheksi väitetty Vladimir Kasyanenko. Hänellä on Belgian passi.

Kasyanenko sanoo kuitenkin, ettei hänellä ole yhteyksiä Kremliin tai Venäjän politiikkaan, vaan hän on tavallinen liikemies. 

Helsingin telakan toimitusjohtajan Simo Rastaan mukaan kysessä olisi jättimäinen laivahanke, joka toisi työtä telakalle ja alihankkijoille yhteensä 2 100 henkilötyövuotta.

– Alus olisi suurin ja tehokkain Suomessa rakennettu jäänmurtaja, Rastas sanoo.

Ministeriöllä on asiassa harkintavalta

Venäjää koskevien talouspakotteiden vuoksi murtajan luovuttaminen venäläiselle omistajalle vaatisi kuitenkin vientiluvan.

Ulkoministeriön vientivalvonnan yksikönpäällikkö Johanna Salovaara-Dean toteaa, että tällä hetkellä jäänmurtajien vienti Venäjälle on EU-pakotteiden vuoksi pääsääntöisesti kiellettyä.

Säännösten mukaan tästä voidaan kuitenkin poiketa tilanteissa, jossa kauppasopimus on tehty ennen 26.2.2022 ja yritys on hakenut vientilupaa ennen kuluvan vuoden toukokuuta. Käytännössä tämä tarkoittaa siis sopimuksia, jotka on solmittu ennen pakotteiden voimaantuloa.

Salovaara-Deanin mukaan ministeriöllä on asiassa harkintavalta, mikäli edellämainittu ajanjaksovaatimus toteutuu. Vientilupien osalta vastuuministeriönä toimii siis ulkoministeriö.

Helsingin telakan toimitusjohtaja Simo Rastas kertoo, että telakka on hakenut alukselle vientilupaa ulkoministeriöltä. 

– Olemme samalla esittäneet oman näkemyksemme asiassa. Asian käsittely ministeriössä on kesken, Rastas sanoo.

Rastaan mukaan telakalla on varauduttu siihen, että jättiprojektin kohtalo voi ratketa jo lähikuukausina.

Simo Rastas: "Helsingin telakalla ymmärretään pakotteiden merkitys oikein hyvin"

Ulkoministeriön mukaan sitä, missä ajassa päätös vientiluvasta on annettava, ei ole säädetty.

– Käsittelynopeus vaihtelee tapauskohtaisesti riippuen muun muassa tuotteesta ja suunnitellusta käytöstä, Salovaara-Dean selventää.

Ministeriön mukaan yleisellä tasolla vientilupapäätöksiin vaikuttavat muun muassa kohdemaa, tuote, tuotteen ominaisuudet, loppukäyttö ja loppukäyttäjä.

Helsingin telakan toimitusjohtaja Simo Rastas sanoo telakan noudattavan toiminnassaan pakotesäädöksiä sekä viranomaisohjeita.

– Jäänmurtajatilausten saaminen on tietysti Suomelle ja Helsingin telakalle tärkeää, mutta samaan hengenvetoon voidaan toki sanoa, että Helsingin telakalla ymmärretään pakotteiden merkitys oikein hyvin.

Rastas toteaa, että jos päätös on kielteinen, niin siihen sopeudutaan sen jälkeen, mutta taloudellisesti ja työllisyyden kannalta vaikutus on merkittävä.

Telakan myyntiä uudelle omistajalle selvitetään

Rastas kertoo, että myös Helsingin telakan myyntiä uudelle omistajalle selvitetään parhaillaan. Rastas toteaa, että uuden omistajan myötä tilauksien saaminen voisi helpottua merkittävästi. 

Rastas ei kuitenkaan tähde tässä vaiheessa kommentoimaan mahdollista uutta omistajaa tarkemmin.

– Tätä on selvitetty jo jonkin aikaa. Alkusyksyn aikana toivottavasti jotain kuullaan, Rastas sanoo.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 13. elokuuta kello 23:een asti.

Korjaus 12.8. kello 12.05: Yhtiön nimi on Norilsk Nickel, ei Norilsk Nickels.

Juttua korjattu ja täydennetty 13.4.2023 kello 15.59: muotoilu "Venäjän presidentti Vladimir Putinin luottomieheksi väitetty Vladimir Kasyanenko" korjattu muotoon "Kremlin luottomieheksi väitetty Vladimir Kasyanenko". Lisätty Ylen MOT:n jutussa oleva tieto: Kasyanenko sanoo kuitenkin, ettei hänellä ole yhteyksiä Kremliin tai Venäjän politiikkaan, vaan hän on tavallinen liikemies.

Lue myös:

Helsingin telakan kauppa sinetöity – uusi venäläisomistaja uskoo pakoteasian ratkenneen

Helsingin telakan suurtilaus on pienen piirin junailema kauppa – ”brittiläinen” varustamo on telakan venäläisten omistajien pikavauhtia pystyttämä luomus

Venäläisomisteisen Helsingin telakan vuokrasopimus vaakalaudalla – Vartiainen: Neuvottelujen jatkamiselle näissä olosuhteissa ei ole edellytyksiä

Miljoonia euroja ja tuhat uutta työpaikkaa – Helsingin telakka saamassa uuden risteilijätilauksen, toimitusjohtajan mukaan asia varmistuu lähipäivinä

Suosittelemme