Hyppää sisältöön

Dokumenttielokuva seuraa nuorten elämää Imatran seudulla vuoden ajan – ohjaaja Pietu Wikström: "On tärkeää antaa nuorille ääni"

Dokumentin kuvaukset alkavat syyskuussa. Ensi-iltansa se saa vuonna 2024.

Kuvassa näkyy nuoren huone, jossa on esimerkiksi koulupöytä, akustinen kitara ja hyllykkö.
Dokumenttia kuvataan siellä, missä nuoret viettävät vapaa-aikaansa: esimerkiksi harrastuspaikoissa ja kotona. Kuvauksia on näillä näkymin ainakin Imatralla, Rautjärvellä ja Ruokolahdella. Kuvituskuva. Kuva: Kiira Ikävalko / Yle
Ilona Pesu

Imatralla ryhdytään kuvaamaan dokumenttielokuvaa paikallisten nuorten elämästä.

Dokumentti seuraa Imatralla ja sen naapurikunnissa asuvien nuorten vapaa-ajanviettoa ja harrastuksia. Kuvaukset alkavat syyskuussa ja kestävät vuoden ajan.

Kameran edessä nähdään kymmenkunta 13–19-vuotiasta. Lisäksi tuotannossa on mukana paikallisia nuoria esimerkiksi assistentteina. Dokumentin ohjaa imatralaislähtöinen näyttelijä Pietu Wikström.

– Pyrimme antamaan nuorille äänen siinä, minkälaista elämää he haluavat viettää, mitä he haluavat harrastamiselta ja vapaa-ajalta, Wikström kertoo tulevasta dokumentista.

Hänen mukaansa dokumentissa on mukana monenlaisia ja eri tavoin vapaa-aikaansa viettäviä nuoria. Osalla on intohimoisia ja tavoitteellisia harrastuksia, osa harrastaa omatoimisesti ja itsekseen, osa ei koe harrastavansa varsinaisesti mitään.

– Ehkä myös tutkitaan vähän sitä, mitä kaikkea harrastus voi ylipäätään olla. Missä vaiheessa harrastus muuttuu ammatiksi, haaveammatiksi tai elämäntavaksi.

Wikström kertoo, että projektissa voisi olla vielä tilaa esimerkiksi nuorelle, jolla ei omasta mielestään ole varsinaisia harrastuksia.

Elokuva valmistuu vuonna 2024

Imatralaisnuorten ongelmista on uutisoitu viime aikoina paljon. Wikströmin mukaan ajatus dokumenttielokuvasta syntyi jo pari vuotta sitten, mutta viimeaikaiset otsikot tekevät elokuvasta entistä ajankohtaisemman.

– Esimerkiksi harrastamisen tärkeydestä ja syrjäytymisen ehkäisemisestä puhutaan paljon, ja Imatran alueen nuoriso on saanut aika huonoakin julkisuutta. On tärkeää antaa nuorille ääni ja selvittää, mikä on meininki heidän mielestään.

Dokumenttiprojektin taustalla on viime vuonna perustettu Tekemistä ry, jossa vaikuttaa joukko imatralaisia ja imatralaislähtöisiä kulttuuri- ja nuorisoalan ammattilaisia.

Dokumenttielokuvan tekoa rahoittavat esimerkiksi Suomen kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahasto, Etelä-Karjalan Kärki-Leader sekä Imatran kaupunki.

Elokuvan on määrä valmistua vuonna 2024. Ensi-iltansa se saa Mustan ja valkoisen teatterifestivaaleilla.

Lue myös:

Jorma Piispanen perusti Imatran juopotteleville nuorille toisen kodin ja voitti satojen luottamuksen – 30 vuotta myöhemmin yhdet kädet eivät enää riitä

Nuori pakotettiin haistelemaan mopon pakokaasua Imatralla – tapahtumat käsiteltiin sovittelutoimistossa ja sopu syntyi

Lisää Etelä-Karjalan uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki lappeenranta@yle.fi.

Suosittelemme sinulle