Hyppää sisältöön

Seinäjoen keskussairaala on ollut niin täynnä, että naistentautien osastolle on sijoitettu miehiä – koronapotilaita hoidetaan ympäri sairaalaa

Keskussairaala on ollut täynnä lähes koko kesän. Heikentyneestä koronatilanteesta huolimatta pandemiaosastoa ei aiota avata.

Lääkäri laittaa suojapäähinettä päähän
Seinäjoen keskussairaala on täyttynyt kesällä potilaista ja henkilökunnasta on ollut pulaa. Kuvituskuva. Kuva: Pasi Takkunen / Yle
Päivi Rautanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuluva kesä on ollut Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä aiempia koronakesiä kuormittavampi. Kuormitusta ovat aiheuttaneet muun muassa henkilöstöpula ja sairauspoissaolot, sijaisten heikko saatavuus sekä heinäkuussa pahentunut koronatilanne.

Korona on tuonut jälleen runsaasti potilaita sairaalahoitoon niin keskussairaalaan kuin terveyskeskuksiin. Potilaiden oireet ovat pääasiassa olleet aiempaa lievempiä, mutta myös tehohoitoa on tarvittu, eikä koronakuolemiltakaan ole kesällä vältytty.

– Oireet ovat nyt monenlaisia, kun aiemmin koronapotilaat kärsivät etupäässä hengitysvajauksesta, infektioylilääkäri Elina Kärnä selvittää.

Koronaa löytyy sairaalassa myös sivulöydöksenä, kun potilas tulee hoitoon muusta syystä.

– Korona voi olla synnyttäjällä tai tapaturman vuoksi sairaalaan tulleella potilaalla.

Pandemiaosastoa ei perusteta

Elina Kärnä kertoo, että keskussairaala on ollut täynnä lähes koko kesän. Samaan aikaan myös henkilökunta on sairastanut niin koronaa kuin muita hengitystieinfektioita.

– Kaikki sairaalahoitoa tarvinneet ovat kuitenkin saaneet hoitoa. Olemme tehneet erityisjärjestelyjä. Potilaita ja henkilökuntaa on siirretty tarpeen mukaan eri osastoille ja joillain osastoilla on supistettu toimintaa. Tärkeimpänä asiana olemme huolehtineet siitä, että kaikki kriittiset toiminnot on turvattu.

– Huomattavan poikkeavista järjestelyistä kertoo se, että esimerkiksi miehiä on jouduttu sijoittamaan naistentautien osastolle, Elina Kärnä lisää.

Kärnän mukaan keskussairaalaan ei olla perustamassa enää pandemiaosastoa, vaan koronapotilaita hoidetaan useilla eri osastoilla.

Keskiviikkona erikoissairaanhoidossa oli 15 ja torstaina 13 koronapotilasta. Torstaina heistä tehohoidossa oli yksi potilas. Terveyskeskusten vuodeosastoilla oli keskiviikkona 58 ja torstaina 61 koronapotilasta.

Hoivakodeissa paljon koronaa

Koronatartunnat piinaavat muun muassa palveluasumisen yksikköjä ympäri maakuntaa. Tartuntoja on ollut koko kesän ajan esimerkiksi Järvi-Pohjanmaan perusturvan alueella Alajärven, Lappajärven ja Vimpelin palveluyksiköissä.

– Alueellamme on parisenkymmentä ikäihmisten ja kehitysvammaisten palveluasumisen yksikköä ja menneen vuoden aikana mikään niistä ei ole välttynyt koronalta. Tänä kesänä tartuntoja on ollut erittäin paljon, kertoo apulaisylilääkäri Leena Uusitalo.

Uusitalon mukaan asukkaiden oireet ovat olleet kesällä pääsääntöisesti lieviä rokotusten ansiosta. Henkilökunta on myös sairastanut paljon.

– Välillä on ollut ongelmana, että kuka pääsee töihin, Leena Uusitalo myöntää.

Myös Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä LLKY:n alueella Kauhajoella, Teuvalla, Isojoella ja Karijoella on painittu koko kesä koronan kanssa, kertoo hygieniahoitaja Katja Latvala.

– Tilanne on vaihdellut. Välillä on ollut vain yksittäisiä tartuntoja ja sitten taas laajempia ryppäitä. Juuri nyt tehostetun palveluasumisen yksiköissä ei ole epidemiaa, mutta akuuttiosastolla ja lyhytaikaisessa intervalliyksikössä tartuntoja on.

Katja Latvala on tyytyväinen siihen, että neljäs rokotuskierros saatiin Suupohjassa keväällä ajoissa vauhtiin.

– Sairastuneiden oireet ovat pääosin olleet meilläkin lieviä. Kovemman taudin ovat saaneet rokottamattomat ja he, joilla rokotuksesta on kulunut yli puoli vuotta.

Sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Elina Kärnä keskusteli torstaina alueen terveyskeskusten edustajien kanssa koronatilanteesta.

– Totesimme, että yli 60-vuotiaiden rokotukset ovat päässeet hyvin vauhtiin Etelä-Pohjanmaalla. Rokotusajoille on hyvä menekki ja rokotustapahtumissa on ollut jopa ruuhkaa.

Sairaalahoidossa jälleen paljon koronapotilaita Etelä-Pohjanmaalla

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun lauantaihin 13.8. kello 23:een saakka.

Suosittelemme