Hyppää sisältöön

Pyhtään kunta keskeytti rakennustyöt lentokentällä – hallin rakentaminen alkoi alunperin hyväksyttyjen suunnitelmien vastaisesti

Kunta sai tiedon rakentamisen aloittamisesta pelastusviranomaiselta. Rakennustyöt keskeytettiin elokuun alussa.

Jos asia etenee esitysten mukaisesti, kunta ei ilmoita poliisille luvattomasta rakentamisesta. Arkistokuva. Kuva: Esa Korjula

Pyhtään kunnan rakennustarkastaja on keskeyttänyt rakennustyöt uudella lentokentälle tulevalla konehallilla.

Ongelmana on, että Redstone Aero Oy on aloittanut yhden suuremman konehallin rakentaminen kahden pienemmän sijaan.

Vuonna 2017 myönnetyssä rakennusluvassa määrättiin, että rakennustyöt tulee aloittaa 22. tammikuuta 2021 mennessä. Lupa oli kahdelle rakennukselle, joista toinen olisi 1067 ja toinen 617 neliömetriä.

Näiden ehtojen sijaan, alueelle on alettu rakentaa yhtä 1 663 neliöistä hallia. Siihen on haettu muutoslupaa, mutta luvan käsittely on kesken. Rakennustöiden keskeyttäminen tarkoittaa käytännössä sitä, että nyt kunta kuulee rakentajaa. Aikaa oman kannan antamiseen on 17. elokuuta asti.

– Olemme keskustelleet rakennustarkastajan kanssa tammikuusta alkaen milloin ja miten muutoslupaa haetaan. On mietitty, onko se poikkeama vai rakennusaikainen muutos, sanoo Redstone Aero Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Esa Korjula.

Seinät ovat jo pystyssä

Hankkeessa on ollut elylle valituksen tehneen yhdistyksen mukaan epäselvyyttä myös siitä, onko rakennuslupa ollut voimassa enää, kun työt aloitettiin.

Hankkeen rakennustöiden aloitusilmoitus jätettiin Pyhtään kuntaan 13. tammikuuta 2021. Kaakkois-Suomen ely-keskus kuitenkin toteaa kesäkuisessa lausunnossaan, ettei pelkkää rakennusvalvontaan tehtävää aloitusilmoitusta pidetä rakennustyön aloittamisena. Rakennustöiden aloittaminen vaatii konkreettisia toimia rakennuspaikalla.

Esa Korjulan mukaan rakennuslupa on kuitenkin voimassa. Asia on selvitetty kunnan kanssa jo ennen kesän selvittelyä. Ely toteaa lausunnossaan, että sen lausunto perustuu vain asiakirjoihin, jotka sille on toimitettu.

Tällä hetkellä uudesta hallista on jo seinät pystyssä. Töitä jatketaan, kun selviää muutosluvan jatko.

– Me pidämme sitä pienenä muutoksena, sillä kokonaisuustilavuus ei kasva, vaan pienenee. On enemmän tekninen asia, millainen lupa muutokseen soveltuu, Korjula sanoo.

Poliisiin saatetaan olla yhteydessä

Kunta sai tiedon rakentamisen aloittamisesta pelastusviranomaiselta. Rakennustyöt keskeytettiin 6. elokuuta. Keskeytystä ja muutoslupaa käsitellään Pyhtään valvontajaostossa 17. elokuuta.

Valvontajaostolle esitetään, että muutoslupa myönnetään. Lisäksi sille esitetään, ettei luvattomasta rakentamisesta ilmoiteta poliisille, koska tekoa on olosuhteet huomioon ottaen pidettävä vähäisenä.

– Ei voida sanoa, että se aiheuttaisi hirveästi haittaa kenellekään, vaikka se on aloitettu, sanoo rakennustarkastaja Satu Kahila.

Yksi seikka silti voi vielä vaikuttaa tilanteeseen ja jaostolle annettavaan esitykseen.

– Koska keskeyttämismääräystä ei ole tietääkseni toteltu, on uudelleen mietittävä pitääkö poliisin olla yhteydessä, Kahila toteaa.

Suosittelemme sinulle