Hyppää sisältöön

Mäntyharjun koulukyytiongelmaa lääkitään tilapäisratkaisulla: paikalliset liikennöitsijät ajavat kolmea reittiä ainakin kahden viikon ajan

Kahtena ensimmäisenä koulupäivänä muutama bussilastillinen oppilaita oli yli tunnin myöhässä ja osa oppilaista ei saanut kyytiä kotiin. Reiteistä vastaa kuljettaja- ja kalustopulasta kärsivä Majet Oy.

Koululaisia koulumatkalla
Mäntyharjun yhtenäiskoulussa on 480 oppilasta. Koulukuljetuksia hoidetaan 11 eri reitillä. Kuvituskuva. Kuva: Anna Sirén/Yle
Maria Bonnor
Avaa Yle-sovelluksessa

Mäntyharjussa koulukyytejä hoidetaan seuraavan kahden viikon ajan tilapäisjärjestelyillä.

Kunta on päättänyt ostaa kolmen reitin oppilaskuljetukset suoraan paikallisilta yrittäjiltä, sillä reiteistä vastaavalla Majet Oy:lla on ollut vaikeuksia saada linjoille riittävästi kuljettajia ja kalustoa.

Kahtena ensimmäisenä koulupäivänä muutama bussilastillinen oppilaita saapui koululle yli tunnin myöhässä. Ensimmäisenä päivänä osa lapsista odotti paluukyytiä niin pitkään, että koulu järjesti heille korvaavan kuljetuksen.

Nurmijärveläinen Majet Oy, koulukyytien kilpailutuksesta vastaava hankintayhtiö Sansia ja Mäntyharjun kunta pahoittelevat epäonnistumista koulukyytien järjestelyissä.

Koulukyydit takkuavat pahasti Mäntyharjulla – "Jäi sellainen tunnelma, että kuljetusyrityksen edustaja ihan suoraan valehteli", sanoo vanhempi

Korvaavat kyydit jatkuvat tarvittaessa

Mäntyharjun koulukyytiongelman setviminen keskeytti Sansian toimitusjohtaja Janne Naukkarisen loman.

Sansia ja Mäntyharjun koulutoimi ovat saaneet Naukkarisen mukaan paljon viestejä, jotka koskevat kuljetusten myöhästelyä eri linjoilla. Sen enempää hän ei sisällöstä kerro.

– Ensin ratkaistaan se, että lapset pääsevät turvallisesti kouluun. Sen jälkeen selvitetään, mitä on tapahtunut.

Jos Majet ei löydä tarvittavaa henkilökuntaa ja kalustoa kahdessa viikossa, korvaavaa järjestelyä on Naukkarisen mukaan mahdollista jatkaa. Tilannetta seurataan jatkuvasti.

Keskiviikkona mäntyharjulainen Tapio Hämäläinen kertoi selvittäneensä, ettei kahdessa koulukyytejä hoitaneessa autossa ollut pakollisia alkolukkoja. Naukkarisen mukaan tämäkin asia tutkitaan.

– Majetilta on pyydetty selvityksiä tästä. Varmasti kalusto tarkastetaan.

Ennen korvaavien bussilinjojen järjestämistä osa vanhemmista kyyditsi itse lapsiaan. Kyläkoulujen lakkauttamisen jälkeen koulumatkat ovat Mäntyharjulla kymmeniä kilometrejä suuntaansa.

Naukkarisen mukaan korvausvaatimukset osoitetaan Majetille tai Mäntyharjun koulutoimelle. Sansia on mukana keskusteluissa.

– Nämä käydään yhdessä läpi, että millaisia korvauksia hyväksytään tai miten tämä etenee. Aina kannattaa käydä keskustelua rakentavassa hengessä.

Kunta ja Majet ratkovat keskenään, kuka maksaa opettajien keskiviikkona tilaamat korvaavat kyydit.

Majet: valitus markkinaoikeuteen sotki suunnitelmat

Torstaiaamuna Majet pahoitteli syntynyttä vaivaa ja haittaa. Yhtiön mukaan pätevistä kuljettajista on pulaa ennen kaikkea koronapandemian vuoksi.

"Mäntyharjun kuljetusten sakkaamiseen osasyy on kilpailutuksesta tehty valitus, joka johti jo valmiina olleen kaluston ja henkilökunnan hajauttamiseen muihin töihin ja muille liikennöitsijöille.", kertoo tiedote.

Sansia kilpailutti Mäntyharjun koulukyyditykset ja asiointiliikenteen keväällä 2021. Majet sai hoitaakseen 18 reittiä, joista 11 on koulukuljetuksia.

Tilausliikenne Veijo Pulkka Oy:n toimitusjohtaja Veijo Pulkka valitti hankinnasta markkinaoikeuteen. Valituksen perusteena oli Majet Oy:n tarjoama poikkeuksellisen halpa hinta. Pulkka arveli Majet Oy:n tarjouksen olevan työntekijäkulujen vuoksi tappiollinen.

Sansialle antamassaan selvityksessä Majet vakuutti noudattavansa lakisääteisiä velvoitteitaan ja maksavansa kuljettajilleen työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Markkinaoikeus hylkäsi Pulkan valituksen.

Markkinaoikeuden käsittelyn aikana Mäntyharjun koulukuljetuksia hoitivat paikalliset yrittäjät väliaikaisella sopimuksella (Pitäjänuutiset).

Majetin mukaan koulukyytien ongelmat johtuvat siitä, että valitus siirsi liikennöinnin aloittamista vuodella eteenpäin ja Mäntyharjulle suunniteltu kalusto ja kuljettajat ehdittiin ohjata muille reiteille.

– Kyllä siinä varmasti on totuuden siemenkin. Mutta en osaa arvioida heidän kommenttinsa paikkansapitävyyttä ennen kuin asia on käyty heidän kanssaan läpi, sanoo Sansian toimitusjohtaja Janne Naukkarinen.

Voit keskustella aiheesta 13.8.2022 klo 23.00 saakka.

Suosittelemme