Juustoinen broilerikastike, ohrapuuro, lihapyörykät, kala-kasviskeitto ja nakkikastike. Tältä käyttää Kouvolan koulujen ruokalista tällä viikolla.
Viime viikolla Siiri Tankan lautasella oli palapaistia, perunaa ja porkkana-vihersalaattia.
– Oli ihan hyvää, arvioi 9.-luokkalainen Tankka Hirvelän koulusta Kouvolasta.
Raaka-aineiden hinnat ovat nousseet rajusti.
Esimerkiksi Lappeenrannan ja Imatran kouluille ateriat valmistavasta Saimaan Tukipalveluista arvioidaan hintojen kohonneen keskimäärin noin 15 prosenttia. Eniten ovat kallistuneet liha, maitotaloustuotteet ja erityisesti kala.
Ennestään yksinkertaisesta on vaikea nipistää
Elintarvikekulut muodostavat koululaisten ateriakokonaisuuden hinnasta noin kolmasosan. Näiden lisäksi myös palkat, kuljetuskustannukset sekä energian hinta ovat kohonneet.
Kustannusten nousu ei näy vielä oppilaiden lautasilla, mutta tilanne voi muuttua. Kouluruoasta nipistäminen on vaikeaa, koska kouluissa tarjottava ruoka on yksinkertaista ja perusraaka-aineista valmistettua.
Helsingissä on varauduttu karsimisiin jo syyslukukauden aikana.
– Yhtenä vaihtoehtona voisi olla lihan vähentäminen liharuoissa niin, että proteiinipitoisuus pysyy edelleen suositusten mukaisissa raameissa. Myös pehmeästä leivästä olisi mahdollista luopua ja tarjota ainoastaan näkkileipää, luettele vaihtoehtoja Helsingin ruokapalveluiden yksikönjohtaja Aulikki Johansson.
Kuopiossa oppilaille on ollut tarjolla sekä sekaruokaa että kasvisruokaa. Kouluruoan valmistava Servica kertoo valikoiman supistamisen olevan yksi mahdollinen tapa säästää.
Kunnilta pyydetään lisää rahaa
Tampereella on jo sovittu hinnan muutoksista, jotka kattavat elintarvikkeiden hinnannousun tulevana syksynä.
Ylen keräämien tietojen perusteella useat muutkin ruokapalveluiden tuottajat eri puolilla Suomea ovat jo pyytäneen tai pyytämässä kunnilta lisää rahaa aterioiden valmistukseen. Näin on ainakin Oulussa, Kuopiossa, ja Kotkassa sekä Lappeenrannassa.
– Uskon, että hinnankorotuksiin myönnytään, koska perustelut ovat niin selkeät ja syyt ymmärrettävät. Jos lisää rahaa ei saada, niin meidän olisi pakko karsia ruokalistaa. Silloin vaarana on, että ravitsemussuositukset eivät enää toteudu, pohdiskelee Saimaan Tukipalveluiden palvelujohtaja Elina Särmälä.
Saimaan Tukipalvelut Oy on Lappeenrannan, Imatran ja Taipalsaaren sekä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten omistama yhtiö. Pääomistaja Lappeenranta on jo näyttänyt vihreää valoa hinnankorotuksille.
Ysiluokkalaiset säästäisivät näkkäristä ja piimästä
Hirvelän koulussa Kouvolassa yläkoululaiset olisivat valmiita tinkimään sellaisista ruoista, jotka eivät päädy omalle tarjottimelle, kuten piimä, näkkileipä ja salaatinkastikkeet. Lihasta säästäminen arveluttaa.
– Minua itseäni ei haittaisi, mutta tiedän, että tosi monet tykkäävät liharuoasta. Heitä se voisi haitata paljon, arvelee 9.-luokkalainen Lilja Peurala Hirvelän koulusta Kouvolasta.
– Pehmeää leipää voisi olla vain kerran viikossa keiton kanssa, ja muuten leipää ei tarjottaisi ollenkaan. Samoin keiton tai puuron kanssa olevan hedelmän voisi jättää pois, ehdottaa myös 9.-luokkalainen Juuli Iiskola.
Niukkuudesta huolimatta ruokapalveluiden tuottajille on tärkeää pitää kiinni ravitsemussuosituksista, laadusta ja vastuullisuudesta.
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan antaman kouluruokasuosituksen mukaan koulussa tarjottavan aterian tulisi kattaa noin kolmannes oppilaan päivittäisestä energiantarpeesta. Ateriaan kuuluu lämpimän kala-, kasvis- tai liharuoan lisäksi ruokajuoma, salaatti, leipä ja levite.
Vaikka ruokalistoihin ei tarvitsisi isommin tänä syksynä kajota, jatkuvat kustannuspaineet ensi vuoteen. Kuntien kukkarolla on todennäköisesti tarvetta käydä uudelleen, jotta laatutaso on mahdollista säilyttää.
Mitä ajatuksia kouluruokailusta säästäminen herätti? Keskustelu on auki tiistaihin 16. elokuuta kello 23.00 asti.