Hyppää sisältöön

Venäläisistä aseista löytyi länsimaisia mikrosiruja — huipputeknologiaa päätyy Venäjälle pakotteista huolimatta

Brittiläiset tutkijat löysivät venäläisaseista satoja komponentteja, jotka on valmistettu Yhdysvalloissa, Saksassa, Japanissa ja Sveitsissä. Selvyyttä ei ole siitä, miten komponentit Venäjälle ovat päätyneet.

Venäjän Orlan 10 -tiedustelulennokki käyttää amerikkalaisvalmisteista vakainta.
Venäjän Orlan 10 -tiedustelulennokki käyttää amerikkalaisvalmisteista vakainta.
Elsa Osipova

Brittitutkijat arvioivat, että Venäjä ei ehkä pysty jatkossa käymään yhtä laajaa sotaa Ukrainassa.

Syynä tähän on se, että Venäjän voi olla vaikeaa hankkia uutta sotakalustoa tuhoutuneen tilalle.

Venäjän aseissa ja varustuksessa on käytetty runsaasti länsimaista huipputeknologiaa, jota Venäjän on vaikea saada pakotteiden takia, toteavat Royal United Services Instituten (RUSI) tutkijat.

Esimerkiksi Venäjän armeijan käyttämästä Orlan 10 -tiedustelulennokista brittitutkijat löysivät (siirryt toiseen palveluun) japanilaisen moottorin, sveitsiläisen mikro-ohjaimeen perustuvan ohjausjärjestelmän ja yhdysvaltalaisen yhtiön kuvanvakaimen.

Kaikkiaan RUSI:n tutkijat löysivät 450 erilaista länsimaista komponenttia 27 erilaisesta aseesta ja varusteesta.

Tuore raportti paljastaa, että suurin osa teknologiasta oli alkuaan Yhdysvalloista, Euroopasta tai Itä-Aasiasta.

Jopa 70 prosenttia aseista löytyneistä ulkomaisista komponenteista oli peräisin Yhdysvalloista.

Esimerkiksi raketinheittimiin ladattavissa 9M549- ja 9M72-raketeissa tärkeät navigointielementit olivat amerikkalaisten yritysten valmistamia. X-101-risteilyohjuksessa havaittiin jopa 30 amerikkalaiskomponenttia.

Karttagrafiikka esittää komponenttien alkuperä maittain. Yhdysvallat pitää selvästi kärkeä tilastossa.
Kuva: Otso Ritonummi / Yle

Venäjä riippuvainen länsimaisesta teknologiasta

Venäläisistä lennokeista, ohjuksista ja viestintäjärjestelmistä löytyi RAM-moduuleja ja ethernet-kaapeleita, mikrosiruja ja signaaliprosessoreita, joissa näkyy amerikkalaisten yritysten logoja, kuten Altera, Xilink ja Maxim Integrated Products.

Saadakseen luvan käyttää ulkomaisia komponentteja sotilasvarusteissa venäläisten aseyhtiöiden on ensin osoitettava Venäjän puolustusministeriölle, että kotimaisia vaihtoehtoja ei ole.

Venäjän armeijan käyttämistä 9M727-ohjuksista on löydetty länsimaisia komponentteja.
Venäjän armeijan käyttämistä 9M727-ohjuksista on löydetty länsimaisia komponentteja.

Suuri määrä ulkomaista korkeaa teknologiaa venäläisvarustuksessa voi tarkoittaa siis sitä, että ilman länsimaista teknologiaa venäläisillä ei olisi yhtä kehittynyttä aseistusta, RUSI arvioi.

Britannian puolustusministeri Ben Wallace sanoi (siirryt toiseen palveluun)toukokuussa, että tuhoutuneista venäläishävittäjistä on löydetty yksinkertaisia GPS-laitteita. Paikannuslaitteet oli liitetty kojelautoihin ilmastointiteipillä.

Wallacen mukaan tämä olisi tehty sen vuoksi, että venäläisten omat GPS-paikantimet ovat huonolaatuisia.

Mikrosiruja kuin mikroaaltouuneissa

Osa RUSI:n venäläisaseista löytämistä komponenteista on peräisin 1980-luvulta, mutta osa on varsin uusia.

Ohjuksessa käytetty mikropiiri.
Texas Instruments -yhtiön siru piirilevyllä venäläisen 9M727-ohjuksen sisällä. Siru on vuodelta 1988. Kuva: Valentyn Ogirenko / Reuters

Esimerkiksi Kalibr-risteilyohjuksesta löytyi osia, jotka on valmistettu vuosina 2018–2019. Silloin Euroopan unioni oli jo kieltänyt viemästä Venäjälle sellaisia teknologiatuotteita, jotka voisivat lisätä Venäjän sotilaallista valmiutta.

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta, Yhdysvallat ilmoitti, että se estää Venäjän mahdollisuuden päästä käsiksi huipputeknologiaan. Pakotteiden piiriin lisättiin esimerkiksi tietoliikenne, puolijohteet, laser- ja navigointi- sekä ilmailu- ja meriteknologia.

Valkoisen talon mukaan (siirryt toiseen palveluun) pakotteiden piiriin tuli kaikki sellainen teknologia, jota Venäjä tarvitsee jatkaakseen sotaa.

– Kun aika kuluu ja venäläisten varastot hupenevat, pakotteemme purevat entistä kovemmin, Yhydsvaltain valtiovarainministeriö sanoi.

RUSI löysi tutkimuksessaan esimerkiksi Venäjän risteilyohjuksista samanlaisia mikrosiruja, joita on käytössä autoissa ja mikroaaltouuneissa.

Tällaisten sirujen vientiä Venäjälle ei ole rajoitettu.

Räjähtämätön rypälepommi.
Räjähtämätön rypälepommi vehnäpellolla Mykolaivissa 22. heinäkuuta 2022. Kuva: Maciek Musialek / AOP

RUSI:n ja uutistoimisto Reutersin yhteisen selvityksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Venäjälle on toimitettu siviilikäyttöön tarkoitettuja mikroprosessoreita, ohjelmoitavia siruja, tallennuslaitteita ja muuta teknologiaa sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Tullitietojen mukaan teknologiayritysten Intelin, AMD:n, Analog Devicesin, Infineonin ja Texas Instrumentsin jälleenmyyjien ja tytäryhtiöiden nimissä on lähetetty kevään aikana yli 15 000 toimitusta Venäjälle.

Venäjän riippuvuus länsimaisesta elektroniikasta asejärjestelmien kehityksessä on ollut tiedossa vuosia. Venäjä ei myöskään salaa, että se haluaa länsimaista teknologiaa.

Kesäkuussa presidentti Vladimir Putin allekirjoitti (siirryt toiseen palveluun)säädöksen, joka sallii venäläisten yritysten tuoda maahan elektroniikkaa ja komponentteja ilman patentinhaltijoiden lupaa.

Yhtiöt aloittivat sisäiset tarkastukset

Amerikkalainen teknologiajätti Intel ja saksalainen Infineon tiedottivat olevansa syvästi huolissaan siitä, että niiden siviilikäyttöön tarkoitettuja laitteita hyödynnetään ihmisoikeuksien loukkaamiseen.

Intel selitti, että osa tilauksista oli matkalla Venäjälle juuri ennen sodan alkua. Intel lopetti kaikki tavaratoimitukset Venäjälle huhtikuussa.

Infineon kertoi, että se selvittää parhaillaan tytäryhtiönsä Cypress Semiconductorin toimituksia Venäjälle sodan alkamisen jälkeen. Kaikkiaan Infineonin tuotteita on toimitettu Venäjälle 2 500 lähetyksessä helmikuun 25. päivän ja toukokuun 30. päivän välisenä aikana.

Analog Devices sanoi, että yritys lopetti liiketoimintansa Venäjällä. Yhtiö myös kertoi kehottaneensa jälleenmyjiään lopettamaan toimitukset Venäjälle.

Texas Instruments kertoi, että venäläisistä aseista löytyneet yhtiön osat on suunniteltu siviilikäyttöön.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon, 17.8. klo 23 saakka.

Suosittelemme sinulle