Hyppää sisältöön

Osuuskauppa Hämeenmaa on jo pitkään varautunut sähkön hinnannousuun – tuleva talvi arveluttaa silti

Sähkö on kaupoissa yksi suurimmista kulueristä. Valaistuksen ohella etenkin kylmälaitteet ovat oikea energiasyöppö.

Talven kauppareissuja ei tarvitse pelätä, sähkökatkojen varalta on erilaisia varajärjestelmiä. Kuva: Petri Niemi / Yle

Sähkön kallistuessa myös kaupat joutuvat pohtimaan miten säästää. Nopeat liikkeet eivät kuitenkaan yleensä ole mahdollisia, vaan energiansäästötoimia on ollut syytä tehdä jo ennakkoon. Näin on toiminut myös Osuuskauppa Hämeenmaa.

– Meillä on nykyisellään ledivalot joka paikassa ja niillä on oma energiansäästövaikutuksensa. Samoin meillä on laitettu aktiivisesti aurinkopaneeleita. Tämän vuoden loppuun mennessä meillä on vähän yli neljäkymmentä yksikköä minkä katolla on aurikovoimalat , kertoo kiinteistöjohtaja Ari Järvinen Hämeenmaasta.

Aurinkokennot tuottavat tällä hetkellä 15 prosenttia Hämeenmaan sähköntarpeesta. Aurinkokennojen tuottama sähkö myös tulee oikeaan aikaan käyttöön, eli kesällä toteaa Järvinen.

– Me saadaan kyllä tosi hyvin sähköä juuri siihen tarpeeseen, jolloin me käytetään paljon sähköä, eli kylmäkalusteiden kylmässä pitämiseen. Aurinkokennot ovat kaupassa erittäin hyvä ratkaisu, saadaan niin sanotusti omavaraisesti sitä sähköä katolta.

Energiapulan vuoksi Suomessakin saatetaan turvautua talvella kiertäviin sähkökatkoihin. Hämeenmaan kiinteistöjohtaja ei ole niistä huolissaan.

– Jokaisessa yksikössähän meillä on tämmönen UPS, eli pienimuotoinen akku, joka pitää kassat ja tietyn määrän valoista toiminnassa maksimissaan puoli tuntia. Meillä on aika paljon myöskin varavoimalaitoksia niin että kaikki Prismat ovat varavoiman takana ja isoimmat S-marketit ovat myös varavoiman takana.

Sähkön raju hinnannousu puhuttaa myös kauppaa.

– Eihän tällasia muutoksia mitkä nyt on edessä, niin eihän näitä ole voitu tietää. Ei siitä mihinkään pääse, että kyllä se tälle vuodelle tekee jo ison vaikutuksen. Talvi on tietysti kysymysmerkki vielä että, mitä se tarkoittaa.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle