Hyppää sisältöön

Lääkäri vei ukrainalaiset pakolaiset poimimaan villivadelmia – luonto antaa lisätuloja ja sielunhoitoa: "Metsässä on tilaa vaikeille tunteille"

Ukrainalaiset ovat keränneet Kanta-Hämeessä Lopen metsistä villivadelmia ja saaneet pientä lisätuloa marjoja myymällä. Metsässä voi samalla rauhoittua ja purkaa sodan aiheuttamia tunnepatoutumia.

Nainen vattupusikossa irrottamassa vadelmaa pensaasta.
Olha Yevstafieva tuli Suomeen sotaa pakoon Odessan seuduilta. Hänen kotiseudullaan vadelmia ei juuri näe kuin puutarhoissa. Kuva: Miki Wallenius / Yle
Miki Wallenius
Avaa Yle-sovelluksessa

Ukrainalaiset Iryna Melashvili ja Olha Yevstafieva rämpivät kantahämäläisellä hakkuuaukiolla. Käsissään heillä on muoviämpärit, joiden sisällä on pieniä pakasterasioita. Hakkuuaukion vallanneet vadelmapensaat notkuvat tänä kesänä marjaa.

Vantaalainen terveyskeskuslääkäri Olga Gilbert on tuonut ukrainalaispakolaiset lapsuutensa metsämaisemiin Lopelle. Pakolaiset saavat marjoista hiukan lisätuloja, mutta yhtä tärkeää on metsän rauha. Se lievittää stressiä ja ahdistusta.

Pikkuhiljaa rasiat täyttyvät metsävadelmilla.

– Poimimme vatut suoraa myyntirasioihin. Rasiat viedään täällä kylmäkalleilla varustettuihin kylmälaukkuihin ja päivän puolessa välissä viemme ne isäni jääkaappiin, selittää Gilbert.

Metsä antaa tilaa tunteille

Omalla marjankeruureissulla syntyi idea auttaa sotaa pakoon houkuttelemalla heidän marjametsään. Olga Gilbert tuumi isänsä kanssa, että kotimajoitukseen sijoittuneille pakolaisille voisi tarjota mahdollisuuden tutustua suomalaisten tapaan marjastaa ja virkistäytyä samalla luonnon helmassa.

– Mukana on ollut sellaisia perheitä, jotka ovat olleet kotimajoituksessa meidän tutuilla. Yksi nainen onkin majoittumassa myös meille, Gilbert kertoo.

Vadelmia kerätään pieniin pakasterasioihin vattupusikossa.
Vadelmat kerätään suoraa myyntirasioihin ja rasiat viedään kylmään, jotta marjat säilyvät tuoreina ennen myyntiä. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Olga Gilbert työskentelee Vantaan kaupungilla terveyskeskuslääkärinä. Hän kertoo, että ukrainalaiset ovat viihtyneet hyvin täällä.

– Metsässä on tilaa vaikeille tunteille. Niitä heillä tietenkin on, kun he ovat joutuneet lähtemään sotaa pakoon omasta kodistaan. Arjessa tunteille ei ehkä ole tilaa, mutta metsässä on, Gilbert pohtii.

Villivadelmia ei löydy Odessasta

Lopella vattumetsässä käyneet ovat paenneet Ukrainan eteläosista, kuten Mariupolista, Hersonista ja Odessasta. Paikat ovat tuttuja sotauutisista.

– Olen kerännyt vadelmia lähinnä puutarhassa, koska asuin Odessan liepeillä ja siellä ei ole metsiä. Mutta Karpaateilla on marjoja, kertoo Olha Yevstafieva.

Ukrainalaisten keräämät marjat menevät myyntiin Helsingin Käpylässä sijaitsevaan K-supermarket Mustapekkaan. Myytäväksi meneviä rasioita kertyi kaikkiaan satakunta.

– Kauppias antaa meille kylmää säilytystilaa yön yli ja myyntipaikan kaupan sisältä. Hinta rasialta on ollut 7 euroa. Kaikki on mennyt kaupaksi, Olga Gilbert iloitsee.

Vadelmien poiminta tuli ukrainalaisille tutuksi Lopen metsissä
Ukrainalaisia opastaa metsäreissuilla vantaalainen terveyskeskuslääkäri Olga Gilbert. Toimittajana on Miki Wallenius.

Sienimetsään meno polttelee jo

Mikä saa päivätöissä olevan terveyskeskuslääkärin käyttämään vapaa-aikaansa ukrainalaisten kyyditsemiseen Lopelle vattupusikoihin?

– Tästä tulee minulle tosi hyvä olo ja saan tästä hyvin paljon. Minulla on ollut tosi hyviä hetkiä naisten kanssa täällä metsässä. Pidän itsekin paljon marjanpoiminnasta, joten olisin metsässä joka tapauksessa, kertoo Gilbert.

Olha Yevstafieva, Iryna Melashvili ja Olga Gilbert lähtemässä kotiin vattumetsästä.
Olha Yevstafieva, Iryna Melashvili kulkevat vattupaikoille suomalaisen Olga Gilbertin (oik.) matkassa. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Syksyn tullen alkaa sienestyskausi toden teolla. Jo nyt ukrainalaiset ovat keränneet kantarelleja syötäväksi.

– Voin näyttää jatkossakin salaisia marja- ja sienipaikkoja. Mietitään sitten myöhemmin, kerätäänkö sieniä itselle ruuaksi vai myyntiin, naurahtaa Olga Gilbert.

Sitten hän lähtee viemään marjanpoimijoita illaksi saunaan.

Suosittelemme