Hyppää sisältöön

Tekniikka & Talous: Leville rakennetaan 650 metriä pitkä keinotekoinen jäätikkö, joka ei sula kesälläkään

Kokeilu on ensimmäinen laa­tuaan maailmassa. Tähän saakka lunta on varastoitu Levillä ja muissa Suomen rinnekeskuksessa suuriin kasoihin, joista säilölumi on levitetty rinteeseen syksyllä.

Levillä säilöttyä lunta syksyllä 2021. Kuva: Pekka Viinikka / Yle

Levin eturinteelle rakennetaan noin 650 metriä pitkä ja 50 metriä leveä jäätikkö, josta lumi ei sula koskaan, kertoo Tekniikka & Talous (siirryt toiseen palveluun).

Ikiroudan ja eristävien lumensuojamattojen avulla vanha lumi säilyy miltei sulamattomana kesän yli syksyyn, jolloin alkaa uusi laskettelukausi. Eristepeiton paksuus on 70 millimetriä.

Kokeilu on ensimmäinen laa­tuaan maailmassa. Tähän saakka lunta on varastoitu Levillä ja muissa Suomen rinnekeskuksessa suuriin kasoihin, joista säilölumi on syksyllä levitetty kaivinkoneella ja rinnekoneilla rinteeseen.

– Uudella menetelmällä säästetään konetyötä. Otetaan peitteet syksyllä pois ja rinne on heti käyttövalmis, Levi Ski Resortin toimitusjohtaja Jouni Palosaari kommentoi lehden haastattelussa.

Lumensäilytysteknologian on kehittänyt leppävirtalainen Snow Secure ja Finn­foam vastaa eristepeitteiden valmistamisesta. Peitto suojaa eristematot myös myrskyn ja tuulten riepotukselta sekä uv-säteilyltä.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle