Hyppää sisältöön

Päihdetyöntekijät haluavat huumeiden käyttöhuoneet Satakunnassa keskustoihin – siellä ovat käyttäjätkin

Eduskunnan käsittelyyn menossa oleva esitys huumeiden käyttöhuoneista herättää satakuntalaisissa päihdetyöntekijöissä positiivisia odotuksia.

Käytetty neula lojuu asfaltilla.
Huumeiden käyttöhuoneiden uskotaan vähentävän käytettyjä neuloja katukuvassa. Kuvituskuva. Kuva: Aalto Puutio / Yle
Kati M. Rantala

Satakunnassa päihdetyöntekijät toivottavat huumeiden käyttöhuoneet tervetulleiksi.

Valvottuja huumeiden käyttöhuoneita vaativa kansalaisaloite keräsi 50 000 allekirjoitusta heinäkuussa ja se etenee eduskunnan käsiteltäväksi.

Rauman seudun katulähetyksen toiminnanjohtaja Janne Rantalan mukaan käyttöhuoneet tekisivät ennen kaikkea ympäristön turvallisemmaksi muille.

– Kyllä me tiedetään käyttäjiä, jotka käyvät Rauman kirjastossa vessassa piikittämässä. Käyttöhuoneiden myötä saisimme neuloja pois katukuvasta aiempaa paremmin. Silloin ne eivät olisi lasten ulottuvilla, Rantala toteaa.

Käyttöhuoneet helposti saavutettaviksi

Päihdetyöntekijät sijoittaisivat huumeiden käyttöhuoneet kaupunkien keskustoihin Satakunnassa.

Sekä Rauman seudun katulähetyksen että Porin Sininauhan mukaan käyttöhuoneiden tulisi sijaita siellä, missä käyttäjät viettävät aikaansa. Samalla käyttöhuoneet sijoittuisivat hyvien kulkuyhteyksien varrelle, jolloin ne olisivat saavutettavissa helpommin.

Käyttöhuoneita on vaadittu muun muassa yliannostuskuolemien vähentämiseksi.

Porin sininauhan kehityspäällikkö Iida Makkosen mukaan käyttöhuoneiden tärkeä tehtävä olisi valvoa, ettei piikittäminen aiheuttaisi myöskään terveydenhuoltoa kuormittavia tulehduksia.

– Kun ei osata pistotekniikkaa, ja se tehdään lisäksi epähygienisissa olosuhteissa, niin tästä syystä näen työssäni paljon tulehduksia ja muita terveyshaittoja, Makkonen kertoo.

Mahdollisuudet paljon tehokkaampaan huumetyöhön

Makkosen mukaan Suomessa huumeiden käyttöön liittyy erityispiirteitä. Esimerkiksi enemmän käytetään reseptilääkkeitä kuin vaikka heroiinia.

Iida Makkonen on huomannut, että käyttäjäkunta on huolestuttavasti nuorentunut viime vuosien aikana. Hänen mukaansa käyttöhuoneissa voitaisiin tarjota entistä tehokkaammin apua kuiville pääsemisessä.

Rauman seudun katulähetyksen Janne Rantalan mielestä Suomella olisi erinomaiset mahdollisuudet saada huumeongelma kuriin.

– Meillä ongelmat eivät ole läheskään niin pitkälle kehittyneitä kuin muissa maissa. Suomessa pitäisi tehdä enemmän yksilöllistä ohjaamista ikävissäkin ongelmissa.

Rantalan mukaan sen sijaan, että Suomi tulisi aina muiden Pohjoismaiden vanavedessä, täällä olisi potentiaalia tehdä vaikuttavampaa työtä oma-aloitteisesti.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta.

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta.

Suosittelemme sinulle