Perjantaina luentotilaisuudessa kaulaan ja vatsaan puukotettu kirjailija Salman Rushdie on sairaalassa hengityskoneessa.
Rushdien edustajan mukaan kirjailija menettää todennäköisesti toisen silmänsä. Lisäksi hänen käsivartensa hermoja vaurioitui, samoin maksa sai osuman.
75-vuotias Rushdie oli juuri noussut lavalle esiteltäväksi ennen puheen aloittamista luentotapahtumassa New Yorkin osavaltiossa, kun mies ryntäsi lavalle ja puukotti kirjailijaa.
Kirjailija kuljetettiin helikopterilla Pensylvanian puolelle, missä hänet leikattiin, kertoo Pennsylvanian poliisi uutiskanava CNN:n mukaan.
Puukotuksessa myös Rushdieta lavalle esitellyt Henry Reese sai lieviä vammoja kasvoihinsa. Hän on päässyt lauantaina sairaalahoidosta.
Motiivi ei poliisin tiedossa
Epäilty puukottaja otettiin kiinni paikan päällä.
Kyseinen 24-vuotias New Jerseyssä asuva mies kiisti syyllisyytensä asianajajansa välityksellä lauantaina oikeussalissa, kun hänelle luettiin syytteet toisen asteen murhan yrityksestä ja toisen asteen pahoinpitelystä.
Teon motiivista ei ole vielä tietoa.
24-vuotias epäilty mies on syntynyt Yhdysvalloissa, mutta hänen vanhempansa ovat lähtöisin Libanonista.
Epäillyn kerrotaan olevan shiialaisten ääriliikkeiden sekä Iranin vallankumouskaarti IRGC:n kannattaja.
Lukuisia silminnäkijöitä
Puukotus tapahtui Chautauqua Institutionin tiloissa New Yorkin osavaltion länsiosassa vajaat sata kilometriä Buffalon kaupungista lounaaseen.
Rushdie oli osallistumassa instituutin vuosittaiseen kesäluentosarjaan.
Uutistoimisto AP:lle puhunut silminnäkijä Charles Savenor sanoi hyökkäyksen kestäneen yhteensä noin 20 sekuntia. Toinen silminnäkijä, Kathleen Jones, sanoi hyökkääjän olleen pukeutuneena kokomustaan ja pitäen yllään mustaa naamiota.
Paikalla ollut American University -yliopiston professori Carl LeVan sanoo uutistoimisto AFP:lle, että hyökkääjä puukotti Rushdieta monta kertaa ja yritti selvästi tappaa tämän.
Turvatoimet ihmetyttävät
Osavaltion poliisi ja paikallinen sheriffi olivat läsnä turvaamassa vainottua puhujaa, mutta turvatoimet ovat herättäneet keskustelua puukotuksen jälkeen.
Osa uutistoimisto AP:n haastattelemista silminnäkijöistä ihmetteli turvatoimien vähäisyyttä.
Kaksi nimetöntä lähdettä kertoo uutiskanava CNN:lle, että tilaisuuden järjestäjän, Chautauqua Instituonin johto oli kieltäytynyt sille suositelluista lisäturvatoimista, kuten yleisön laukkujen tarkastamisesta tai metallinpaljastimista ovilla.
Kieltäytymisen syynä oli lähteiden mukaan se, että toimien pelättiin muuttavan tapahtuman kulttuuria ja luovan kuilua puhujien ja yleisön välille.
Teko tuomittu laajalti
Monet poliitikot YK:n pääsihteeri Antonio Guterresista Ranskan presidentti Emmanuel Macroniin ja kirjailijat J.K Rowlingista Ian McEwaniin ovat tuominneet hyökkäyksen.
Valkoisen talon turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Jake Sullivan tuomitsi hyökkäyksen ja kutsui sitä vastenmieliseksi.
– Rukoilemme kaikki Rushdien pikaista toipumista. Olemme kiitollisia kunniallisille kansalaisille ja ensihoitajille, jotka auttoivat häntä niin nopeasti, Sullivan kirjoittaa Twitterissä.
Rushdielle langetettiin tappotuomio vuonna 1989
Rushdie on brittiläistynyt intialaissyntyinen kirjalilija. Hänet tunnetaan erityisesti romaanistaan Saatanalliset säkeet, joka julkaistiin vuonna 1988.
Iranissa kirja kiellettiin jumalanpilkkana, ja Iranin silloinen korkein johtaja ajatollah Ruhollah Khomeini langetti kirjan johdosta uskonnollisen näkemyksen eli fatwan. Khomeini kehotti fatwalla islaminuskoisia surmaamaan Rushdien jumalanpilkan vuoksi.
Vuonna 1998 Iranin ulkoministeriö vakuutti Britannialle, ettei fatwaa pantaisi toimeen.
Sittemmin Iran on katsonut, ettei fatwaa voi varsinaisesti perua kuin sen langettaja. Khomeini kuoli vuonna 1989 muutamaa kuukautta Rushdien fatwan langettamisen jälkeen.
Khomeinin seuraaja, Iranin nykyinen ylin johtaja, ajatollah Ali Khamenei, kertoi vuonna 2005, että Rushdielle annettu fatwa oli yhä voimassa.
Rushdie on kuitenkin halunnut elää suhteellisen avointa elämää viime vuosina. Hän on asunut vuodesta 2000 lähtien Manhattanilla, New Yorkin kaupungissa.
Iran ei ole ottanut kantaa
Iranin johto ei ole kommentoinut tapahtunutta, mutta lehdistössä puukottajaa kiiteltiin tuoreeltaan "harhaoppisen" Rushdien puukottamisesta.
– Bravo tälle urhealle ja velvollisuudentuntoiselle miehelle, joka hyökkäsi tämän luopion kimppuun, julisti esimerkiksi ultrakonservatiivinen Kayhan-lehti Reutersin mukaan.
Lahden päätoimittajaksi on merkitty Reutersin mukaan Iranin ylin johtaja Ali Khamenei.
Uutinen päivittyy.