Hyppää sisältöön

Ukrainasta tulleet lemmikit eivät ole levittäneet rabiesta Euroopassa – Suomeen on tullut sodan jaloista yli tuhat eläintä

Ruokavirasto on maksanut osan sotaa paenneiden lemmikkien eläinlääkintäkuluista. Samalla kerätään tietoa rabiesvasta-aineista.

Henkilö halaa koiraa.
Ukrainan sotaa paenneet lemmikit eivät ole levittäneet rabiesta Euroopan unionin alueelle. Kuva on otettu Kiovassa 20. maaliskuuta 2022. Kuva: Fadel Senna / AFP
Anne-Pauliina Rytkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomeen on tullut Ukrainan sodan jaloista kevään ja kesän aikana ainakin 1 187 lemmikkieläintä. Luku on Ruokavirastolta, joka kerää maahantuoduista lemmikeistä tietoa Tullilta, Helsingin satamaan perustetusta vastaanottopisteestä ja eläinlääkäreiltä.

Tilanne on poikkeuksellinen, sillä ukrainalaisten lemmikkien kohdalla on joustettu maahantulosäännöistä. Keväällä pelättiin, että tämä johtaa rabieksen tai myyräekinokokin leviämiseen Suomessa.

Ruokaviraston tekemän seurannan mukaan pelko on toistaiseksi osoittautunut aiheettomaksi.

– Yhtään rabies-tapausta ei ole todettu Suomessa. On myös ilahduttava tieto, että EU:ssa ei ole todettu rabies-tapauksia, liittyen ukrainalaisten lemmikkeihin, kertoo Ruokaviraston eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen ja sisämarkkinakaupan jaostopäällikkö Kitty Schulman.

Raivotautitilanne on Ukrainassa heikompi, kuin Suomessa

Raivotautia esiintyy Ukrainassa erityisesti maaseudulla ja luonnovaraisissa eläimissä, kuten ketuissa. Ukrainalaisten Suomeen tuomat lemmikit ovat kuitenkin valtaosin kaupungeista, eikä lemmikeillä ole ollut lähikontaktia luonnoneläimiin.

– Riski, että ne olisivat olleet kosketuksissa villieläimiin ja saaneet sitä kautta tartunnan, on todella pieni, sanoo Ruokaviraston jaostopäällikkö Kitty Schulman.

Suomeen Ukrainasta saapuvat lemmikit ohjataan ensimmäiseksi eläinlääkärin luokse. Lemmikit saavat maksutta sirun ja tarvittavat rokotukset. Koirille annetaan myyräekinokokkilääke, jos sitä ei ole vielä annettu. Samalla otetaan verinäyte rabiesvasta-aineiden määrittämistä varten.

Ukrainasta Suomeen tuoduille lemmikeille suositellaan 30 vuorokauden mittaista kotieristystä. Tänä aikana lemmikit eivät saisi olla kontaktissa toisiin lemmikkieläimiin, mutta ne saavat muutoin viettää tavanomaista elämää oman perheensä kanssa.

Tietoa on levitetty Tullin, eläinlääkäreiden, Ruokaviraston kotisivujen, sosiaalisen median ja Ukrainan suurlähetystön kautta.

– Moni on noudattanut eristystä hyvin, ja varmasti kaikki eivät ole noudattaneet. Emme pysty asiaa valvomaan, Schulman sanoo.

Ukrainasta tulleet lemmikit eivät ole levittäneet rabiesta Euroopassa
Haastattelussa Ruokaviraston eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen ja sisämarkkinakaupan jaostopäällikkö Kitty Schulman. Toimittaja: Anne-Pauliina Rytkönen.

Voit keskustella aiheesta 17.8.2022 klo 23:een saakka.

Aiheesta aiemmin:

Ukrainan sota on lisännyt vesikauhun leviämisen vaaraa – avi suosittelee tiukempia toimia Suomeen tuotaville rescuekoirille

Ukrainasta on tullut Suomeen noin 200 lemmikkiä, mutta pelätyn loisen riski on kaupunkikoirilla “minimaalisen pieni”

Eläinlääkäri rauhoittelee keskustelua Ukrainasta tulleista koirista ja niiden taudeista – karanteeni on tarpeen, mutta rabieksen riski hyvin pieni

Lemmikki on tärkeä perheenjäsen, jota ei jätetä edes sodassa – yhdistys perusti Turkuun tilapäismajoituksen, jonne voi tuoda myös eläimiä

Suosittelemme