Hyppää sisältöön

Mehiläisen hoivayksikön karu arki on ollut valvovan viranomaisen tiedossa: "Siellä on rekrytointiongelmia, joita julkisuus vain pahentaa"

Mehiläinen myöntää, että Onnikoti Omenapuun henkilökunta tarvitsee lisäkoulutusta. Parannettavaa on erityisesti asiakkaiden itsemääräämisoikeuteen ja rajoitustoimenpiteisiin liittyvissä asioissa.

Ilmakuva kehitysvammaisten Hämeenlinnassa sijaitsevasta hoitokodista Onnikoti Omenapuusta.
Hämeenlinnan kaupungin ja Mehiläisen mukaan suurimpia syitä ongelmien jatkumiseen on pula vakituisista työntekijöistä. Mehiläinen houkuttelee nyt uutta henkilökuntaa parantamalla työskentelyolosuhteita. Kuva: Dani Branthin / Yle
Anne-Maria Niskanen,
Johanna Talasterä
Avaa Yle-sovelluksessa

Hämeenlinnan kaupunki on ollut tietoinen ongelmien jatkumisesta julkisuutta saaneessa hoivakoti Onnikoti Omenapuussa. Ylen MOT:n toimituksen haltuunsa saaman dokumentin perusteella arki Omenapuussa on edelleen ollut kaoottista, ja siihen on kuulunut myös väkivalta.

Lue myös: Uhkailua, tarpeetonta vallankäyttöä ja selittämättömiä ruhjeita – ongelmat jatkuvat kaltoinkohtelusta kiinni jääneessä Mehiläisen hoivakodissa

Hämeenlinnan kaupungin vammaispalveluiden ostopalvelupäällikkö Tuulikki Forssén toteaa, että sotejätti Mehiläisen omistamassa hoivakodissa ei ole riittävästi vakituista henkilökuntaa. Sijaisilla ei hänen mukaansa ole yhtä paljon osaamista kuin vakituisilla työntekijöillä.

– Siellä on rekrytointiongelmia, joita julkisuus vain pahentaa. Yksikkö on saanut niin paljon huonoa julkisuutta, että eihän sinne kukaan halua töihin, huokaa Forssén.

Hän arvioi, että Onnikoti Omenapuu oli jo alun perin liian suuri yksikkö, jossa on liian isot osastot.

– Nyt on tehtävä remontti ja pienennettävä osastojen asukasmäärää. Osalle asiakkaista ryhmäkoot ovat yhä liian suuria.

Onnikoti Omenapuun julkisivua.
Hämeenlinnassa sijaitsevassa Onnikoti Omenapuussa tapahtuvasta asiakkaiden kaltoinkohtelusta on uutisoitu kahteen kertaan, marraskuussa ja viime viikonloppuna. Kuva: Dani Branthin / Yle

Forssén kertoo, että tämän kaltaisten yksiköiden valvonta on Hämeenlinnan kaupungilla pääosin yhden ihmisen harteilla. Tilannetta on mahdotonta tarkkailla koko ajan.

– Suunnilleen yksi ihminen yrittää hoitaa valvontaa oman työnsä ohella.

Valvontaan on tulossa lähiaikoina parannusta, kun Hämeenlinnan kaupungille palkattu valvontakoordinaattori aloittaa työnsä kuun vaihteessa.

Onnikoti Omenapuu on tärkeä Hämeenlinnan kaupungille, koska sinne voidaan sijoittaa paljon apua vaativia asiakkaita.

– Näitä paikkoja ei ole Suomessa montaa ja työ on todella haasteellista, Hämeenlinnan kaupungin vammaispalveluiden ja lastensuojelun ostopalvelupäällikkö Tuulikki Forssén muistuttaa.

Mehiläisen omistama hoivakoti jäi marraskuussa kiinni vuosia jatkuneesta asukkaiden kaltoinkohtelusta, kun Ylen MOT-toimitus nosti asian esiin ensimmäisen kerran.

Mehiläinen myöntää ongelmat

Mehiläinen vakuuttaa, että hämeenlinnalaisessa hoivakodissa Onnikoti Omenapuussa on tehty korjausliike kohti parempaa arkea. MOT:n uutisen jälkeen julkaistussa tiedotteessa yritys myöntää, että kaikkia epäkohtia ei ole onnistuttu korjaamaan.

Sosiaalipalveluista vastaava toimialajohtaja Harri Pomell kertoo, että tilanne on yksikössä yhä erittäin haastava vuoden lopulla aloitetuista kehitystoimenpiteistä huolimatta.

Yksikön johtamista on pyritty parantamaan vaihtamalla esihenkilöstöä, heitä on myös palkattu lisää. Lisäksi Mehiläisen vammaispalveluihin on rekrytoitu kaksi uutta henkilöä johtamis- ja asiantuntijatehtäviin.

– He ovat tehneet tiiviisti yhteistyötä yksikön kanssa koko tämän vuoden ajan.

Kaupungin valvontakäyntien ja tehostetun sisäisen valvonnan lisäksi yksikön toimintaa on arvioinut kevään aikana ulkoinen taho. Pomellin mukaan esille on tullut tarve henkilökunnan kouluttamisesta erityisesti asiakkaiden itsemääräämisoikeuteen ja rajoitustoimenpiteisiin liittyvissä asioissa.

– Jos tarvetta on ollut, työntekijöiden toimintaan on puututtu arjessa työnjohdollisin toimenpitein.

Onnikoti Omenapuun kulkukartta rakennuksen seinässä.
Ryhmäkotien asukasmäärä oli liian suuri etenkin vaikeasti kehitysvammaisille asukkaille. Onnikodissa on supistettu ryhmäkotien kokoa, ja asukasmäärää on alkuvuoden aikana laskettu 40:stä 27:ään. Kuva: Dani Branthin / Yle

Nyt Onnikoti Omenapuussa panostetaan erityisesti henkilökunnan koulutukseen ja tukemiseen, toteaa Pomell.

– Jotta heillä olisi työrauha ja mahdollisuus keskittyä työhön. Yritämme myös koko ajan saada lisää vakituista henkilökuntaa, että saamme vähennettyä sijaisten ja vuokratyövoiman käyttöä.

Myös Harri Pomellin mielestä suurimpia syitä ongelmien jatkumiseen on pula vakituisista työntekijöistä. Mehiläinen houkuttelee uutta henkilökuntaa muun muassa panostamalla pitkäjänteisesti työskentelyolosuhteisiin.

– Olemme kokeilleet myös erilaisia kampanjoita ja suorahaku-yhteistyötä, mutta nämä eivät valitettavasti ole tuottaneet toivottua tulosta.

Henkilökunnan palkkauksesta Pomell toteaa, että Mehiläinen odottaa, millaiseen ratkaisuun alan palkkaneuvotteluissa päädytään.

Hyvinvointialue valmistautuu valvontaan

Kanta-Hämeen hyvinvointialue valmistautuu ottamaan kunnilta vetovastuun valvonnassa. Vuoden vaihteeseen asti laitos- ja palveluasumisyksiköiden toimintaa valvovat yhä kaupungit ja kunnat, joissa yksiköt sijaitsevat.

– Kaupungit ja kunnat myös puuttuvat esille tuleviin epäkohtiin, muistuttaa aluehallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola (sd.).

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen aluevaltuuston jäsen, kansanedustaja Mirka Soinikoski (vihr.) toivoo, että hyvinvointialueella otetaan käyttöön valvontakoordinaattorit. Siten hoivakodeissa ja muissa vastaavissa paikoissa vältyttäisiin paremmin Onnikodin kaltaisilta uutisilta. Toimittaja: Dani Branthin / Yle

Aluevaltuuston jäsenen, kansanedustaja Mirka Soinikoski (vihr.) uskoo, että hyvinvointialueella työskentelevät valvontakoordinaattorit auttaisivat torjumaan kaltoinkohtelua esimerkiksi hoivakodeissa.

– Valvontakoordinaattori vahtii, että kaupungin tekemät ostopalvelusopimukset, asiakaspalvelu, potilasturvallisuus ja kaikkien sopimusosapuolien oikeudet toteutuvat.

Soinikoski muistuttaa, että alan työolot ja palkkaus olisi saatava kuntoon. Ilman sitä ei saada osaavia ja sitoutuneita työntekijöitä. Mutta hän toteaa, että toisaalta hoitajapulaan vedotaan liian usein.

– Uskoisin, että tämä selitys löytyy joka paperista, jos käytäisiin läpi viime vuosien valituksia ja valvovalta viranomaiselta tulleita tuomioita. Julkisella puolella on samat ongelmat kuin yksityisellä. Ratkaisut pitäisi löytää yhdessä, sanoo Mirka Soinikoski.

Aiheesta lisää:

Poliisi ei aloita esitutkintaa Onnikoti Omenapuun tapauksesta Hämeenlinnassa – autistista poikaa kohdeltiin kaltoin vuosien ajan

Suosittelemme