Hyppää sisältöön

Porilaiselle pariskunnalle pitkät vankeustuomiot törkeistä lapsenraiskauksista ja vapaudenriistosta

Porilainen pariskunta vangittiin heinäkuussa 2021 epäiltyinä törkeistä seksuaalirikoksista. Tekijät määrättiin mielentilatutkimukseen tammikuussa annetun välituomion jälkeen ja todettiin alentuneesti syyntakeisiksi.

Satakunnan käräjäoikeus. Arkistokuva. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Satakunnan käräjäoikeus on antanut tuomion porilaispariskunnalle, jota syytettiin törkeistä lapsenraiskauksista.

Pariskunnan 33-vuotias mies sai 11 vuoden ja kolmen kuukauden, 29-vuotias nainen yhdeksän ja puolen vuoden vankeustuomion. Molemmat tuomittiin alentuneesti syyntakeisina.

Tuomitut määrätään korvaamaan uhrille yhteisesti kivusta ja särystä 7 500 euroa ja kärsimyksestä 55 000 euroa.

Törkeitä tekoja

Syyttäjä vaati pariskunnalle rangaistusta pahoinpitelystä, törkeästä vapaudenriistosta, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, pakottamisesta seksuaaliseen tekoon, törkeästä raiskauksesta ja lapsenraiskauksesta. Tuomio annettiin näistä kaikista teoista.

Teot olivat tuomion mukaan alkaneet vuonna 2017 ja kestäneet vuoden 2021 kesäkuun loppuun, jolloin pariskunta vangittiin. Pahoinpitelyt ja vapaudenriisto alkoivat tuomion mukaan muutamaa kuukautta aiemmin kuin seksuaalirikokset.

Käräjäoikeuden mukaan syytetyt ottivat uhrin mukaan seksuaalisiin tekoihin. Niihin kuului muun muassa yhdyntä miehen ja uhrin välillä sekä tilanteita, joissa uhri pakotettiin mukaan miehen ja naisen välisiin akteihin.

Oikeus perusti päättelynsä syytettyjen osittaiseen tunnustamiseen, asianomistajan luotettavaan kertomukseen, todistajien kertomuksiin ja kirjalliseen todisteluun. Käräjäoikeus kuuli todistajina seitsemää henkilöä.

Runsaasti todisteita

Kirjallisina todisteina on esitetty muun muassa videotallenne, valokuvia, rikosteknisen laboratorion lausunto, otteita vastaajien välisestä Messenger-keskustelusta, lastensuojelulaitosten raportteja, takavarikkopöytäkirja ja oikeuspsykiatrian tutkimusyksikön lausunto sekä haitallisuusarvio ja pelkotilalausunto.

Mies oli pääosin tunnustanut teot mutta muun muassa kiistänyt joidenkin tekojen alkaneen ennen vuotta 2021. Nainen oli tunnustanut pahoinpitelyn ja vapaudenriiston mutta kiistänyt seksuaaliset teot. Nainen on myöntänyt tienneensä miehen seksuaalisista teoista uhria kohtaan.

Tuomio on pääosin salainen 60 vuoden ajan. Siitä annettiin perjantaina julkinen seloste.

Alentuneesti syyntakeisia

Satakunnan käräjäoikeus antoi asiasta välituomion tammikuussa. Sen mukaan mieheen kohdistuneet syytteet pitivät paikkansa ja naisenkin osalta syytteet todettiin oikeiksi lähes sellaisenaan. Kaksikko lähetettiin mielentilatutkimukseen ennen varsinaista tuomiota.

THL:n antamien lausuntojen mukaan tekijät ovat olleet alentuneesti syyntakeisia. Tämä otettiin huomioon tuomioita lieventävänä seikkana.

Yle ei julkaise tekijöiden nimiä uhrin suojelemiseksi. Pariskunnan mies on muuttanut teon jälkeen nimeään. Tapaus herätti runsaasti keskustelua ja spekulointia sosiaalisessa mediassa. Poliisi joutui muistuttamaan keskustelijoita, että kovasanainen kommentointi voi johtaa rikosepäilyyn ja -tuomioon.

Aiheesta aiemmin:

Oikeus: Porilainen pariskunta syyllistyi lapseen kohdistuneisiin törkeisiin seksuaalirikoksiin – tuomio mielentilatutkimuksen jälkeen

Porin lapsenraiskausepäily: Ei muita epäiltyjä vangitun pariskunnan lisäksi

Porilainen pariskunta epäiltynä yli kolme vuotta kestäneestä törkeästä lapsenraiskauksesta

Suosittelemme sinulle