Hyppää sisältöön

Karhujahti jäissä useilla paikkakunnilla luonnonsuojelijoiden valitusten vuoksi – metsästäjät pettyneitä: "Karhukanta on ihan hyvällä tolalla"

Luonnonsuojeluliitto Tapiolan mukaan Pohjois-Karjalassa on asetettu täytäntöönpanokieltoon seitsemän karhunmetsästykseen myönnettyä poikkeuslupapäätöstä.

Suurimmassa osassa Pohjois-Karjalaa ei ensi viikonloppuna päästä karhujahtiin. Metsästäjiä tilanne ihmetyttää ja tuskastuttaa, kertoo Metsästäjäliiton Pohjois-Karjalan piirin pj. Juha Hiltunen.
Anne-Pauliina Rytkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Luonnonsuojeluliitto Tapiolan piirijärjestöt valittivat laittomina pitämistään karhunmetsästysluvista. Asia on edennyt siten, että Itä-Suomen hallinto-oikeus on tehnyt asiasta välipäätöksen ja on lähettänyt sen asianomaisille.

Metsästäjäliiton Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtajan Juha Hiltusen mukaan ainakin Ilomantsin, Tohmajärven ja Juuan luvat on nyt laitettu toimeenpanokieltoon. Lieksan riistanhoitoyhdistyksen mukaan myös Lieksan luvat ovat jäissä.

Tieto tuli metsästäjille postitse.

– Kyllä tämä ikävä käänne on tälle asialle. Karhukanta on kuitenkin ihan hyvällä tolalla, Hiltunen sanoo.

Luonnonsuojeluliitto Tapiolan mukaan Pohjois-Karjalassa on nyt asetettu täytäntöönpanokieltoon seitsemän karhunmetsästykseen myönnettyä lupapäätöstä. Tapiolan puheenjohtajan Leena Iivosen mukaan poikkeusluvat pitäisi perustella hyvin, mutta näin ei ole tehty.

– Katsomme, että Riistakeskuksen päätökset ovat usealtakin osin lainvastaisia. Valitukset kohdennettiin sinne, missä lainvastaisen päätöksen täytäntöönpanolla saa suurimman haitan aikaiseksi, Iivonen sanoo.

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto harmittelee omassa kannanotossaan tilannetta ja vaatii, että pyyntilupiin liittyvät valitukset eivät saisi koskaan johtaa toimeenpanokieltoon.

Tapiolan puheenjohtajan Leena Iivosenmukaan on äärimmäisen valitettavaa, että asiaa käsitellään juuri metsästysajan alla. Hän toivoo, että Riistakeskus tekisi omat päätöksensä aiemmin, jolloin mahdolliset valitukset ehdittäisiin käsitellä selvästi ennen metsästyskauden alkua.

Karhukannan kasvu on taittunut

Osassa maata karhujahti alkaa suunnitellusti lauantaina 20. elokuuta, sillä ainakin Pohjois-Karjalassa Liperin, Outokummun ja Polvijärven lupa-alueista ei ole tehty valitusta.

Metsästäjäliiton Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtaja Juha Hiltunen toivoo oikeuslaitokselta ripeää asian käsittelyä, sillä toiveissa on, että jahtiin päästäisiin vielä laajemminkin.

– Metsästysaikaa on lokakuun loppuun. Asian pystyisi ratkaisemaan ennen sitä ja jos päätös muuttuu, jahdin voisi vielä käynnistää, Hiltunen sanoo.

Luonnonvarakeskus arvioi Suomen karhukannan kasvun taittuneen. Suomessa on Luken arvion mukaan noin 2250–2400 karhua, ennen elokuussa 2022 alkavaa metsästyskautta. Arvio on noin 16 prosenttia pienempi kuin vuoden 2021 arvio.

Tapiolan piiriärjestöt ovat tehneet valituksen seitsemään lupapäätökseen Pohjois-Karjalassa, yhteen lupapäätökseen Kainuussa ja yhteen lupapäätökseen Pohjois-Hämeessä. Yksi lupapäätös sisältää useita poikkeuslupia. Koko maahan on myönnetty 197 poikkeuslupaa, joista Pohjois-Karjalaan 97.

Juttuun täydennetty 15.8.2022 klo 13.33 MTK:n kanta asiaan.

Aiheesta voi keskustella 16.8. kello 23:een saakka.

Aiheesta aiemmin:

Karhujahdin aloitus lässähti Pohjois-Karjalassa – valtaosa myönnetyistä poikkeusluvista on täytäntöönpanokiellossa

Itä-Suomen hallinto-oikeus on tehnyt välipäätöksen Luonnonsuojeluliitto Tapiolan piirijärjestöjen valituksiin karhunmetsästysluvista

Metsästäjäliitto: Kainuun karhujahti on vaarassa, jos Luonnonsuojeluliitto Tapiolan valitukset menevät läpi – koskee Kuhmon 18 kaatolupaa

Luonnonsuojeluliitto Tapiolan piirijärjestöt valittivat laittomina pitämistään karhunmetsästysluvista – metsästäjiä se suututtaa, mutta ei yllätä

Suosittelemme