Hyppää sisältöön

Nils-Aslak Valkeapään joiku on valittu saamelaisten kansallisjoiuksi – kuuntele kappale edesmenneen taiteilijan itsensä esittämänä

Saamelaisten 22. konferenssi päätti Jällivaarassa Ruotsissa viime viikonloppuna, että Nils-Aslak Valkeapään joiku Sámi eatnan duoddariid on saamelaisten kansallisjoiku.

Nils-Aslak Valkeapää saamelaisasussa.
Joiun sävel ja sanat ovat vuonna 2001 kuolleen Nils-Aslak Valkeapään käsialaa. Kuva: Yle/Antero Tenhunen
Sari Hirvasvuopio
Avaa Yle-sovelluksessa

Saamelaistaiteilija Nils-Aslak Valkeapään joiku Sámi eatnan duoddariid on valittu saamelaisten kansallisjoiuksi. Asiasta päätettiin Saamelaisten 22. konferenssissa Jällivaarassa Ruotsissa viime viikonloppuna.

Joiun sävel ja sanat ovat edesmenneen vuonna 2001 kuolleen Nils-Aslak Valkeapään käsialaa. Sen alkuperäiskieli on pohjoissaame, mutta joiku on käännetty etelä-, luulajan-, inarin-, koltan- ja kildininsaameksi. Joiku käännetään myös muille saamen kielille.

Joiun voi kuunnella Sydänjuurilla-ohjelmasta Nils-Aslak Valkeapään, Ánte Áilu Gaupin sekä Seppo "Paroni" Paakkunaisen esittämänä.

Sámi eatnan duoddariid -joiku on kuunneltavissa Sydänjuurilla - Amanda Kauranne -ohjelmasta, jossa soitettiin saamelaisten kansallispäivän 6.2. kunniaksi saamenkielisen musiikin kappaletoiveita.

Joiku tunnetaan laajasti Saamenmaalla ja se yhdistää ihmisiä. Sitä on vuosien saatossa joikattu paljon Saamenmaalla, tapaamisissa, kouluissa, päiväkodeissa sekä saamelaisten kokoontuessa.

Nyt aloitetaan joikuun liittyvien oikeuksien siirtäminen Valkeapään jälkeläisiltä Saamelaisneuvostolle, joka omistaa joiun jatkossa Saamen kansan puolesta. Omistusoikeuden avulla Saamelaisneuvosto pystyy suojelemaan joikua sopimattomalta ja luvattomalta käytöltä.

Kansallislaulu ollut jo vuodesta 1986

Vuonna 2017 Norjan Trondheimissa pidetty saamelaiskonferenssi pyysi Saamelaisten kansallisten symbolien lautakuntaa laatimaan esityksen kansallisjoiusta. Lautakunta teki työtä asian eteen kaksi vuotta.

Saamelaisilla on ollut jo ennestään kansallislaulu, Saamen suvun laulu tai pohjoissaameksi Sámi soga lávlla. Asiasta päätti Saamelaisten 13. konferenssi Ruotsin Åressa vuonna 1986.

Kappaleen on kirjoittanut Isak Saba ja säveltänyt norjalainen Arne Sørlie. Suomeksi kappaleen on sanoittanut Otto Manninen.

Korjattu 15.8. klo 14.28 Valkeapään kuolinvuodeksi 2001.

Korjattu 15.8. klo 15.35: Poistettu kohta joiun sovittamisesta joikuperinteisiin. Joikua ei soviteta joikuperinteisiin.

Suosittelemme sinulle