Hyppää sisältöön

Suurin osa eteläsavolaisista pientalon omistajista palauttaa pelastuslaitoksen paloturvallisuuslomakkeet

Tänä vuonna pelastuslaitos lähettää lomakkeen noin 6 500 kiinteistön omistajalle maakunnassa.

Pelastuslaitos kysyy omakotitaloasujilta tasaisin väliajoin muun muassa tulisijojen kunnosta. Kuvistuskuva. Kuva: Juha Heikanen / Yle
Vilma Ruokoski

Etelä-Savon pelastuslaitos lähettää vuosittain tuhansia lomakkeita, joilla valvotaan pientalojen paloturvallisuutta. Pientalon kuten omakotitalon tai kesämökin omistaja saa pelastuslaitoksen kirjeen suunnilleen kerran kymmenessä vuodessa.

Lomake kuuluu palauttaa pelastuslaitokselle.

– Kunnat on jaettu kymmeneen alueeseen ja posti lähtee yhdelle sektorille kerrallaan. Siitä muodostuu kymmenen vuoden vaihteluväli, palotarkastaja Joona Myyryläinen sanoo.

Pelastuslaitos kysyy lomakkeessa muun muassa palovaroittimista ja niiden sijainnista, poistumisteistä ja tulisijojen kunnosta. Samalla pelastuslaitos muistuttaa paloturvallisuusasioista.

Myyryläisen mukaan parannettavaa olisi usein esimerkiksi mökkien osoitemerkinnöissä. Hän suosittelee merkkaamaan kesäasunnon osoitteen mieluiten heijastavaan kylttiin mökkitien varrelle.

– Merkinnän olisi hyvä olla aiemmin kuin niemen kärjessä talon seinässä.

Tänä vuonna pelastuslaitos lähettää lomakkeen noin 6 500 kiinteistön omistajalle maakunnassa.

Myyryläinen arvioi lomakkeiden palautusprosentin olevan Etelä-Savossa hyvä, koska lomakkeista palautuu pelastuslaitokselle täytettynä hänen arvionsa mukaan noin 70 prosenttia.

– Maaseudun ongelma on, että alkaa olla tyhjillään olevia ja hylättyjä paikkoja.

Jos lomaketta ei palauta, pelastuslaitos lähettää uusintakirjeen ja tarvittaessa soittaa kiinteistön omistajalle. Pelastuslaitos on tehnyt myös yksittäisiä pistotarkastuksia taloihin.

Lomakkeet ovat osa pelastuslaitoksen lakisääteistä toimintaa. Pientalojen tarkastaminen yksi kerrallaan olisi liian kuormittavaa.

Suosittelemme sinulle