Hyppää sisältöön

Fred Again on tehnyt musiikkia Ed Sheeranille ja Eminemille, mutta hurmaa nyt yleisön omilla hiteillään – ja kertoo Suomi-kytköksistään

Fred Gibson, taiteilijanimeltään Fred Again, alkoi soittaa pianoa 8-vuotiaana. Hänen tärkeimmäksi instrumentikseen valikoitui kuitenkin läppäri.

– Minulla meni aika pitkään ennen kuin sain sanottua musiikilla mitä halusin. Nyt voin seisoa tekemieni asioiden takana ja olla niistä ylpeä, sanoo Flow Festivalilla esiintynyt brittimuusikko Fred Again. Kuva: Hayley Le / Flow Festival
Ville Vedenpää

Fred Again eli Fred Gibson, 29, pyörittelee valmiiksi sätkää haastattelun aikana. Kiirettä ei ole, sillä hänen sunnuntain esiintymiseensä Flow Festivalilla on vielä aikaa pari tuntia.

Hän on ensimmäistä kertaa Suomessa, mutta maahan löytyy yhteys.

– Isoisäni puhuu sujuvaa suomea. Hän asui täällä pari-kolmekymppisenä ja työskenteli jossain kuljetusalan yrityksessä. Tällä hetkellä hän asuu Britanniassa maaseudulla. Yritin saada häneltä videota show’ta varten, mutta se ei onnistunut. Yritän tehdä avausvideon seuraavalle kerralle, kun tulen takaisin Suomeen esiintymään.

Myöhemmin keikalla nähdään suomea, sillä screeneillä luki "Tää on mun eka kerta Suomessa" ja "Viime vuosien aikana ollaan koettu paljon".

Fred Againin Flow Festivalin keikalla nähtiin suomenkielisiä tekstejä screenillä. Kuva: Hayley Le / Flow Festival

Fred Again on laulaja, lauluntekijä ja tuottaja, joka on yksi tämän hetken nousevista tähdistä. Oman musiikin lisäksi hän on tehnyt kappaleita lukuisille maailmankuuluille artisteille kuten Eminem, BTS ja Stormzy. Hän on myös tuottanut Ed Sheeranin albumin No. 6 Collaboration Project. Fred Again palkittiin vuoden tuottajana Brit Awardseissa vuonna 2020.

Mentorina elektronisen musiikin pioneeri

Fred Gibson alkoi soittaa pianoa 8-vuotiaana. Hän soitti klassista musiikkia kuten Sibeliusta. Teini-ikäisenä hän alkoi tuottaa musiikkia läppärillään.

– Se oli pitkälti hiphopia ja dubstepiä, joka oli silloin pinnalla. Se aika oli todella kiinnostavaa Lontoossa. Joka viikko julkaistiin uusi kappale, joka muutti koko elämäni. Opin tuottamaan musiikkia dubstepin kautta.

Dubstep on elektronisen musiikin tyylilaji, joka syntyi Lontoossa 2000-luvun vaihteessa.

– Kiertueella tylsää on odottaminen. Siksi kulutan aikaa tekemällä musiikkia. Se pitää minut iloisena ja järjissään, kertoo Fred Again. Kuva: Miska Voinoff / Yle

Kun Gibson oli vasta 16-vuotias, hänet löysi elektronisen musiikin pioneeri Brian Eno. Hän on tuottanut musiikkia muun muassa Talking Headsille ja U2:lle.

– Hän on ollut mentorini. Autoin häntä hänen musiikkinsa kanssa, ja hän auttoi minua. Teimme albumin yhdessä puoli vuotta sitten. Olen todella kiitollinen, että Brian on elämässäni.

Gibson kehuu Brian Enossa sitä, että hän on pystynyt säilyttämään lapsenmielen ja leikkisyyden.

– Luomisessa tärkeintä on leikkiminen, mutta sellaisen luonteen säilyttäminen on vaikeaa. Brian on harvinainen esimerkki siitä, että 17 tunnin jälkeen studiossa hän on edelleen leikkisä.

Musiikkia muiden ihmisten tarinoista

Fred Again on julkaissut tähän mennessä kaksi albumia. Hänen tavaramekkinsä on käyttää kappaleissa muiden ihmisten puhetta. Idea lähti liikkeelle, kun hän jutteli Carlos-nimisen rakennustyömihen kanssa oluen ääressä.

– Hän sai minut nauramaan tarinoillaan. Olin myöhemmin tosi pahassa krapulassa Atlantassa ja selailin puhelintani ja nauroin Carlosin videoille. Hänen äänensä oli niin melodinen, ja aloin soittaa pianoa hänen äänensä mukaan. Halusin luoda arkipäiväisestä asiasta jotain kaunista.

– Olen haltioitunut ja erittäin siunattu, Fred Again kuvailee tuntemustaan, kun hän esiintyy lavalla. Kuva: Hayley Le / Flow Festival

Hänen isoin hittinsä Marea (We've Lost Dancing) syntyi hyvän ystävän, dj-tuottaja The Blessed Madonnan kanssa. Biisillä ystävä tilittää koronan tuomaa ankeutta, kuinka ihmisiä ei ole voinut tavata tai halata eikä tanssimaankaan ole päässyt.

– Hän on tarinankertoja. Mitä tahansa hän sanoo, se kuulostaa kappaleelta. Tuntui luonnolliselta laittaa hänen sanomisiaan biisiin. Hänen tarinansa oli jo musiikkia. Siihen piti lisätä vain rummut.

Fred Again kiertää nyt ahkerasti esiintymässä ympäri maailmaa ja tekee samalla uutta musiikkia.

– Olen onnekas, koska voin koko ajan tehdä musiikkia läppärilläni olenpa missä päin maailmaa tahansa. Kunhan siinä riittää vain virtaa.

Kiertueiden ja musiikintekemisen ohella muusikko haluaa elää tavallista nuoren miehen elämää.

– Haluan käydä reiveissä ja istua pubeissa kavereideni kanssa. Olen traagisen stereotyyppinen britti, hän sanoo nauraen.

Flow Festivalin keikkoja voi katsoa tallenteina Yle Areenassa.

Voit keskustella aiheesta 16.8. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Gorillaz esiintyi ensimmäistä kertaa Suomessa – bändin keulakuva Damon Albarn turhautui esiintymään piilossa: Halusimme nähdä yleisön

Erika Vikman yllättyi kesäfestareiden suurista yleisömassoista – mutta menossa on myös tapahtumien pudotuspeli, sillä kävijöitä ei riitä kaikille

Suosittelemme sinulle