Hyppää sisältöön

Kylmyys hohkaa monen ruokakaupan avohyllyistä, vaikka ovet säästäisivät sähköä – asiakas Kristiina Lehtiniemi arvostaisi energiatehokkuutta

Kaupan alan suurimmat ketjut S- ja K-ryhmä sekä Lidl kertovat, että ovien ja kansien käyttö on suositus kaikissa uudistettavissa myymälöissä. Monissa myymälöissä on kuitenkin avoimia kylmähyllyjä ja -altaita vielä vuosia.

Kristiina Lehtimäki hymyilee kuvassa Prisman maitotiski ja muita asiakkaita taustallaan.
Helsinkiläisen Kristiina Lehtiniemen mielestä kylmäkalusteissa tulisi olla ovet ja kannet. Ne vähentävät hänen mielestään kylmyyttä liikkeen sisällä ja ovat energiatehokkaampia. Kuva: Saara Hirvonen / Yle
Saara Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Monissa marketeissa on metritolkulla avoimia kylmähyllyjä esimerkiksi eineksille, lihoille ja jugurteille, vaikka ovien ja kansien avulla säästyisi sähköä.

Suomessa kaupan ala käyttää noin 3–4 prosenttia kaikesta sähköstä. Eniten sähköä kuluu valaistukseen ja kylmälaitteisiin.

Motivan asiantuntijan Harri Heinaron mukaan kauppojen kaikissa kylmäaltaissa olisi hyvä olla avattavat tai liukuvat kannet ja vastaavasti kylmähyllyissä ovet.

Motiva on valtion kestävän kehityksen yhtiö, joka kannustaa energian ja materiaalien tehokkaaseen ja kestävään käyttöön.

– Kansittamalla saavutetaan merkittäviä säästöjä kylmälaitteiden sähkönkulutuksessa. Samalla pystytään vaikuttamaan myös positiivisesti kaupan sisäolosuhteisiin sekä tuotteiden lämpötilan hallittavuuteen ja tätä kautta niiden laatuun.

Tarkkaa arviota avoimen ja suljetun kylmälaitteen sähkönkulutuserosta ei ole ja se vaihtelee kauppojen koon ja laitteiden mukaan.

– Eri lähteiden perusteella kulutus voisi olla jopa neljäkymmentä prosenttia pienempi, Heinaro toteaa.

Kaupan alalla energiankulutusta on pyritty vähentämään selkeästi jo yli kymmenen vuoden ajan. Alan toimijat ovat Heinaron mukaan olleet jo pitkään mukana vapaaehtoisissa energiatehokkuussopimuksissa. Kylmälaitteiden kansitus on ollut yksi merkittävistä toimenpiteistä, joita toimijat ovat tehneet vuosien varrella.

Suositus ei toteudu kaikkialla – muutoksia vasta remonttien yhteydessä

Kaupan alan suurimmat ketjut S- ja K-ryhmä sekä Lidl kertovat, että ovien ja kansien käyttö on suositus kaikissa uudistettavissa myymälöissä. Osassa myymälöistä on kuitenkin edelleen avoimia kylmähyllyjä tai -altaita. Niiden uusimiseen menee vielä vuosia.

– Vanhemmissa myymälöissä ovien asentaminen jälkikäteen on vaikeaa tai suorastaan mahdotonta ilman kaupan koko teknisen järjestelmän laajempaa saneerausta, sanoo talotekniikkapäällikkö Antti Kokkonen K-ryhmästä.

Kokkosen mukaan vanhemmissa myymälöissä ovien lisääminen tarkoittaisi usein myös myymälän ilmanvaihtojärjestelmän remonttia, sillä niissä ei tyypillisesti ole kuivatustoimintoa ilmanvaihdossa. Käytännössä kesäaikana kostea ilma tiivistyy kalusteiden oviin ja aiheuttaa jopa lammikoita kaupan lattialle.

– Altaissa meillä on ollut kannet alusta asti vuodesta 2002. Samoin maitokaapeissa on ovet, mutta niin kutsutuissa normaaleissa kylmäkalusteissa ei ole ovia. Yöksi niiden eteen lasketaan verhot, jotka hoitavat energiatehokkuuden, sanoo kiinteistöpäällikkö Arttu Puhakka Suomen Lidlistä.

– Suositus toki on, mutta energiahukan ja -tehokkuuden osalta kysymys on laajemmasta kokonaisuudesta kuin yksinomaan myymäläkalusteiden ovista. Esimerkiksi hukkalämmön talteenotto ja kiinteistöjen eri järjestelmien tarpeenmukainen käyttö, sanoo energiaohjauksen päällikkö Matti Loukkola S-ryhmästä.

Yksikään ketjuista ei näe realistisena vaihtoehtona kylmätuotteiden keskittämistä sähkökatkojen vuoksi isompaan varastoon, josta henkilökunta noutaisi asiakkaiden tilaamat tuotteet.

Kauppojen energiatehokkuutta on pyritty parantamaan myös asentamalla LED-valaistusta, lisäämällä aurinkosähköä ja parantamalla kylmälaitteista saatavan hukkalämmön hyödyntämistä kiinteistön lämmityksessä. Lauhde-energiaa otetaan talteen lämpöpumpulla, jolla voi myös korvata kaukolämpöä kaupan lämmityksessä.

Suomen Suurimmassa Prismassa enemmän ovettomuutta kuin ovia

Suomen suurimman Prisman eli Helsingin Kannelmäessä sijaitsevan Prisma Kaaren johtaja Ilkka Riialin mukaan ovettomuus on käytännöllisyyskysymys.

– Meillä on valtavat asiakasmäärät, ovet eivät olisi käteviä ostajille. Ruuhka-aikoina esimerkiksi monissa hyllylaivoissa ovet olisivat jatkuvasti kiinni tai auki, jolloin saatu hyöty kaventuisi. Myös asiakkaiden ostaminen sekä tuotteiden esillepano olisi haasteellisempaa.

Ylen haastattelemat asiakkaat ovat osittain eri mieltä.

– Voisi kuvitella, että ovet olisivat energiatehokkaampia. Ovet eivät minun kokemukseni mukaan hidasta kaupassa käyntiä, sanoo espoolainen Jouni Teliö.

Espoolainen Jouni Teliö Prisman kylmätiski taustanaan.
Jouni Teliön mielestä pitää mitata, mitkä asiat vievät energiaa, ja laittaa ne kuntoon. Kuva: Saara Hirvonen / Yle

Helsinkiläisen Maria Smirnovan mielestä helteillä on mukavaa, kun kaupassa on viileämpää kylmälaitteiden luona kuin ulkona.

Helsinkiläinen Maria Smirnova Prisman leipätiskin luona, kori kädessään.
Maria Smirnova kokee, että kylmäkaappien ovet ovat tiellä. Kuva: Saara Hirvonen / Yle

Smirnova pitää ovia hankalina erityisesti pienissä myymälöissä ja ahtaissa tiloissa. Tosin riippuu vähän tuotteista, esimerkiksi juustoille ei hänestä tarvita ovia tai kansia, mutta pakasteille tarvitaan.

– Kätevämpää on ilman ovia ja kansia, liian paljon säätämistä niiden kanssa. Jos on paljon ihmisiä, voi vahingossa lyödä jotakin toista, Smirnova sanoo.

Tosin Smirnovakin pitää ovia tarpeellisina, jos ne pienentävät energiankulutusta.

– Jos se auttaa säästämään energiaa, se on ehdottomasti parempi ratkaisu. En ole ikinä miettinyt sitä.

Forssalaisen Tomi Koiviston mielestä olisi järkevää käyttää ovia kylmälaitteissa.

– Totta kai ne pikkuisen hidastavat ja ovat vähän edessä, mutta en usko, että liikaa, Koivisto sanoo.

Helsinkiläinen Kristiina Lehtiniemi ei pidä siitä, että kaupassa on kylmä.

– Ovet vähentäisivät sitä, ettei kylmyys tulisi myymälän puolelle. Se olisi myös paljon energiatehokkaampaa.

  • Kuuntele Helsingin Kannelmäessä haastateltujen asiakkaiden mielipiteet kokonaisuudessaan.
Helsinkiläinen Kristiina Lehtiniemi, forssalainen Tomi Koivisto, helsinkiläinen Maria Smirnova ja espoolainen Jouni Teliö kommentoivat kylmäkalusteiden ovien ja kansien tarpeellisuutta. Helsingin Kannelmäessä haastattelijana on Saara Hirvonen.

Kaaren kylmäkalusteet uusittiin viime vuonna, kun koko myymälä remontoitiin. Sähkönkulutus pieneni, vaikka ovia ei asennettu, kun laitteet vaihdettiin uudempiin.

– Vaikka kylmälaitteiden metrimäärä kasvoi, sähkönkulutus pieneni. Kalusteisiin on jälkeenpäin rakennettavissa ovet, joita vielä tilausvaiheessa ei nähty välttämättömiksi. Myös hukkalämpö otetaan talteen, Riiali sanoo.

Uusimpaan kauppaan eli Lippulaivaan kuitenkin rakennettiin ovet kaikkiin kylmäkalusteisiin.

Lasikannellisia pakastealtaita Kaaren Prismassa, taustalla näkyy myös pakastekaappeja ja joitakin asiakkaita.
Kauppojen uudet pakastekaapit ja -altaat ovat yleensä pääsääntöisesti ovellisia tai kansitettuja. Kuva: Saara Hirvonen / Yle

Kauppoja saatetaan sulkea väliaikaisesti

Energian säännöstelyn yhtenä uhkana on väläytetty, että myös kauppojen aukioloaikoja supistettaisiin tulevana talvena sähkökatkojen vuoksi. Lopullista totuutta ei kukaan vielä tiedä.

Riiali ei pidä realistisena, että päivittäistavarakauppojen aukioloa jouduttaisiin säännöstelemään mahdollisten sähkökatkojen vuoksi.

– Säännöstely ei koske kaikkia, esimerkiksi sairaaloita. Samoin päivittäistavarakauppojen tuoretuotteet eivät voi olla ilman viilennystä asiakkaiden tuoteturvallisuuden vuoksi, jossa Suomi asetuksineen hyvin tarkasti ohjaa kauppojen säilytyslämpötiloja ja tuotteiden käsittelyä. Ei ole realistista, eikä mahdollista rajoittaa sähkön saantia, Riiali sanoo.

Hänen mukaansa kaupat pystyvät tarvittaessa laskemaan kulutusta ainakin hetkellisesti lämmityksen ja valaistuksen kautta.

Kaikissa kolmessa suurimmassa kauppaketjuissa ollaan valmiita muihin toimiin kuin alueellisiin sähkökatkoihin.

– Jos tulisi tällainen tehopulatilanne tai sen uhka, voisimme ohjata lämpöpumppuja pois päältä, jolloin sähkönkulutus siltä osin vähenisi ja korvautuisi kaukolämmöllä, sanoo talotekniikkapäällikkö Antti Kokkonen K-ryhmästä.

Lidlissä puolestaan testataan sellaista vaihtoehtoa, että pakkasvarastoja jäähdytetään tavallista kylmemmäksi yöllä, jolloin sähkönkulutus on pienempää kuin päivällä.

– Kun varastoa aletaan käyttää, se alkaa vähän lämpenemään, mutta sitä ei tarvitse jäähdyttää heti uudestaan, kun sitä on esijäähdytetty tarpeeksi, sanoo kiinteistöpäällikkö Arttu Puhakka.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 19.8. kello 23:een asti.

Lue myös:

Osa ruokakaupoista saattaa joutua sulkemaan ovensa hetkittäin ensi talvena – kaupat varautuvat jo nyt tulevaan sähköpulaan

Suomalaiset voivat joutua kärsimään sähkön säännöstelystä ensi talvena – paljon riippuu siitä, onko Olkiluodon ydinvoimala käytössä joulukuussa

Suomi pyytää pian kansalaisia vähentämään energian kulutusta: "Suihkussa enintään viisi minuuttia" – viimeksi vastaava kampanja oli 70-luvulla

Suosittelemme sinulle