Hyppää sisältöön

Vaasan lyseon lukion oppilaita kiukuttaa, kun nuorimmat parkkeeraavat mopot miten sattuu – syynä on tilan puute, eikä koulu ole ainoa

Vaasan lyseon lukiolla ei ole mahdollisuutta laajentaa oppilaiden parkkialueita. Pyörien lisäksi kouluun kuljetaan muillakin välineillä, eikä parkkitila yksinkertaisesti riitä. Pyöräparkkia on pohdittu myös Seinäjoella.

Mopoja parkissa.
Vaasan lyseon lukiossa etenkin mopojen ja mönkijöiden pysäköinnissä on ollut ongelmia. Yhtenä syynä ongelmiin ovat tilan puute sekä kesän yli venynyt sisäpihan remontti. Pysäköintisäännötkään eivät ole ihan kaikilla hanskassa.
Aliisa Uusitalo

Vaasan lyseon lukiossa etenkin mopojen, skoottereiden ja mönkijöiden pysäköinti on aiheuttanut harmaita hiuksia osalle opiskelijoista. Lukion Jodel-kanavalla nuorempien opiskelijoiden parkkitaitoja manataan #vitunjunnut-hashtagin alla.

Pysäköintisääntöjen noudattamista lukiossa vaikeuttavat kulkuneuvojen valtava määrä ja vähäiset parkkipaikat.

Parkkitilan puute onkin tuttu monissa kouluissa, jotka on rakennettu kaupunkien keskustaan.

Tilaa pysäköinnille ei ole, kun parkkitilat ovat pienet ja oppilailla kulkuvälineitä koko ajan enemmän – ja ne ovat aiempaa kookkaampia.

Mopoja ja skoottereita rivissä Vaasan lyseon lukion edustalla.
Tällä hetkellä akuutein syy parkkitilan puutteeseen Vaasan lyseon lukiolla on kesän yli venähtänyt sisäpihan remontti, mutta ongelmaa on esiintynyt vuosia. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Rehtori Jaakko Pertun mukaan ongelma on ollut olemassa Vaasan lyseon lukiolla jo useita vuosia.

– Kyllä, meillä on ollut jopa kroonista pulaa pyöräpaikoista, Perttu kertoo.

Myös Seinäjoen yhteiskoululla on ollut ongelmia pysäköinnin suhteen.

Koululaiset ja henkilökunta ovat joutuneet turvautumaan omien parkkipaikkojen lisäksi kauppojen ja urheilukenttien pihoihin.

– Myös läheisen pesäpallokentän parkkipaikat ovat olleet meille elinehto, koulun rehtori Jari Noponen sanoo.

Pyörä- ja mopopaikkoja kaivataan enemmän, mutta tilaa niille ei aina ole – "Ei ole varaa laittaa maksulliseen parkkiin"

Vaasan lyseon lukion opiskelija Fanny Sandvik on pistänyt merkille, että etenkin koulun ruokalan edessä oleville invapaikoille on usein pysäköity virheellisesti mopoja ja skoottereita.

Sandvikin mielestä etenkin ilmaisen pysäköintitilan löytäminen on haastavaa.

– Noita ilmasia paikkoja on aika vähän. Kestää sitten aamulla usein, kun niitä yrittää löytää, ja välillä joutuu menemään maksullisillekin paikoille.

– Itsellä ei ainakaan ole varaa laittaa aina maksulliseen parkkiin, Sandvik lisää.

Ratkaisuja pyörä- ja mopopaikkojen lisäämiseksi ei kuitenkaan rehtori Jaakko Pertun mukaan olla rakennusurakoitsijan kanssa löydetty.

– Talotoimen kanssa olemme selvittäneet asiaa pitkään. Viimeisin palaveri aiheesta oli noin kaksi vuotta sitten.

– Sitä ennenkin tätä on puitu, mutta ehdotetut ratkaisut ovat aina erinäisistä syistä sitten jääneet toteuttamatta, rehtori toteaa.

Yhtenä syynä Vaasan lyseon lukion pysäköintiongelmiin on myös kesän yli venynyt sisäpihan remontti, jonka vuoksi koulun sisäpiha ei ole käytössä. Alunperin remontin oli määrä valmistua kesän aikana.

Myös opiskelijamäärän kasvu on vaikuttanut pysäköintitilan riittävyyteen.

– Meille on tullut 150 opiskelijaa lisää muutamassa vuodessa, tietenkin se vaikuttaa myös asiaan, Perttu sanoo.

"Vähän lisää tilaa voisi kyllä olla" – vaihtoehdot kulkuneuvoille kasvavat

Kasvavien opiskelijamäärien rinnalla myös kulkuneuvot ovat monipuolistuneet.

Kouluille tullaan pyörien ja autojen lisäksi nyt niin sähköpotkulaudoilla- ja pyörillä, mopoilla, mopoautoilla kuin mönkijöilläkin.

– Mönkijöiden käyttö on lisääntynyt. Sitä ei aikaisempina vuosina ole ollut ja ne vievät sitten polkupyörien paikkoja. Tämä on monen tekijän summa, Perttu sanoo.

Mönkijöitä pysäköitynä.
Mönkijöiden käyttö on viime vuosina lisääntynyt kouluissa ympäri Suomea. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Oppilaiden nykyiset kulkuneuvot ovat kookkaampia kuin polkupyörät ja mopot, ne vievät luonnollisesti myös enemmän tilaa.

– On paljon traktorimönkijöitä, eikä ne mahdu tuonne mopojen sekaan. Vähän lisää parkkipaikkoja voisi täällä koululla kyllä olla, sanoo opiskelija Leevi Hakala-Ranta.

Vaasassa lisätilaa kulkuneuvoille on saatu neuvottelujen jälkeen rehtori Jaakko Pertun mukaan jonkin verran, muttei riittävästi.

Myös Seinäjoen yhteiskoulun parkkialueen remontti on merkittävä syy normaalista poikkeaviin pysäköintikäytäntöihin. Koulu tekee yhteistyötä muun muassa viereisen S-marketin kanssa, jotta paikkoja riittäisi kaikille.

– Tilan puutetta on ollut, mutta hyvin ollaan kuitenkin pärjätty, Noponen toteaa.

Pyörät ja mopot saa pysäköidä vaikka jalkakäytävälle – muut pitää kuitenkin huomioida

Vaasan lyseon lukion oppilaiden mielestä pysäköintisäännötkään eivät ole kaikille oppilaille selvät.

– Muut tietää säännöt, mutta ei ehkä vain välitä, lyseon opiskelija Santtu Huhtala uskoo.

– Kyllä mun mielestä täällä osataan hyvin pysäköidä ja pysäköidään lähelle toisiaan, että mahtuisi enemmän, mutta tilaa on liian vähän, Henna Väkelä tuumaa.

Traficomin erityisasiantuntija Marjo Immosen mukaan polkupyörän ja mopon saa pysäköidä jalkakäytävän tai pyörätien reunaan.

Muiden ajoneuvojen kohdalla tämä on kiellettyä. Mopoauto, mönkijä tai traktorimönkijä kuuluu pysäköidä kuten autokin.

Pyörien ja mopojen pysäköinnistä ei kuitenkaan saa aiheutua haittaa muulle liikenteelle.

– Tärkein pääsääntö on se, että millään laitteella ei koskaan saa aiheuttaa vaaraa tai haittaa muulle liikenteelle, Immonen kommentoi.

Lisäksi Liikkenneturvan (siirryt toiseen palveluun)mukaan mopoautoa, mönkijää tai traktorimönkijää ei saisi koskaan pysäköidä mopo- tai polkupyöräparkkiin.

Pysäköintimerkki heijastettuna kulkuneuvon peilistä.
Vaikka pyörien ja mopojen parkkeeraaminen on vapaampaa, eivät ne saa häiritä muiden kulkuneuvojen tai ihmisten liikkumista. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Pyöräkin voi saada pysäköintivirhemaksun – todennäköistä se ei ole

Seinäjoella myös sähköpotkulautojen yleistyminen on Jari Noposen mukaan paikoin aiheuttanut pysäköinnin suhteen ongelmia.

Suurta haittaa laudat eivät ole päässeet aiheuttamaan, sillä niitä on oppilaiden käytössä vielä suhteellisen vähän.

Traficomin Marjo Immosen mukaan polkupyörien ja sähköpotkulautojen virheelliseen pysäköintiin voidaan poliisin ja pysäköinninvalvonnan toimesta puuttua pysäköintivirhemaksulla.

Lisäksi virheellisesti pysäköity kevyt sähköajoneuvo voidaan Traficomin (siirryt toiseen palveluun)mukaan siirtää tieltä pois esimerkiksi varastoon, mikäli pysäköinti vaarantaa liikenneturvallisuutta.

Esimerkiksi Oulussa poliisi on jo tiukentanut sähköpotkulautojen valvontaa.

Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun)uutisoi heinäkuussa, että Oulussa aiotaan jatkossa siirtyä sähköpotkulautailijoiden huomautuksista sakkomenettelyihin sekä järjestää lautailuun keskittyviä ratsioita.

Resursseja kunnilla on valvontaan kuitenkin harvoin.

Vaasassa rangaistuksia sähköpotkulautojen- tai pyörien virheellisestä pysäköinnistä ei ole jaettu, sillä kaupungin resurssit valvoa pysäköintiä ovat rajalliset.

– Sähköpotkulautoja ja sähköpyöriä tarkkailemme ja ilmoittelemme ongelmista yritykselle Tierille ja Voille, mutta rangaistuksia emme ole niistä jaelleet,Vaasan kaupungin pysäköinninvalvonnasta kerrotaan sähköpostitse.

Mopoja parkissa.
Vaasassa pyöräpaikkojen lisäämiseksi on ehdotettu useita eri ratkaisuja, mutta ne eivät ole edenneet. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Aiheesta voi keskustella tistaihin 23. elokuuta kello 23 asti.

Lue lisää:

Nuorten kesätienestit valuvat nyt mopoauton ja mönkijän tankkiin: "Ajeluja on pitänyt vähentää" – asiantuntijan vinkit taloudelliseen ajoon

Sähköpotkulautojen pysäköinti aiheuttaa ongelmia – poliisi perää käyttäjiltä harkintaa, minne potkulaudan jättää

"Mikä on mopon paikka ja missä saa ajaa?" Ajokorttiuudistuksen jälkeen monella on liikenteen perusasiat hukassa – myös vanhemmilla tiedon tarve

Vaasan kaupunki ei ole varoittanut eikä sakottanut sähköpotkulautoja vuokraavia yrityksiä - sopimuksessa tiukat ehdot

Suosittelemme sinulle