Moni Ukrainasta Suomeen tullut pakolainen joutuu etsimään uutta työtä, kun kausityöt loppuvat elo-syyskuussa.
Tilanne on haastava myös työ- ja elinkeinotoimistoille. Esimerkiksi Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon TE-toimistojen alueiden marjatilat ovat työllistäneet satoja ukrainalaisia.
Pohjois-Karjalassa työttömiksi työnhakijoiksi on tällä hetkellä ilmoittautunut noin 160 ukrainalaista. Määrä on kasvanut kesän aikana keskimäärin noin kymmenen hakijan viikkovauhtia.
Pohjois-Karjalan TE-toimiston palvelujohtaja Anu Huotarin mukaan TE-toimistossa varaudutaan siihen, että ukrainalaisten työnhakijoiden määrä saattaa pian kasvaa selvästi.
– Järjestämme infotilaisuuksia, joissa kerrotaan TE-toimiston palveluista. Syksyllä järjestetään myös kielikoulutuksia, jotka alkavat ihan perusteista.
Huotari toteaa kuitenkin, että ukrainalaisten tilannetta on hyvin vaikea ennustaa etukäteen. Ukrainalaisten TE-toimiston asiakkaiden määrään vaikuttaa monta tekijää.
– Osa löytää töitä itse, osa palaa Ukrainaan tai muuttaa Suomen sisällä, Huotari sanoo.
Pakolaiskriisistä otettiin opiksi
Pohjois-Savossa tilanne on pitkälti samanlainen kuin Pohjois-Karjalassa.
Pelkästään Suonenjoen marjatiloilla on kesän aikana työskennellyt satoja ukrainalaisia. TE-toimistossa heidän syksyn suunnitelmiaan voidaan vain arvuutella.
– Emme esimerkiksi tiedä, kuinka monelle ukrainalaiselle on tarjolla töitä maatiloilla myös syyskaudella, Pohjois-Savon TE-toimiston palvelujohtaja Päivi Halonen toteaa.
Pohjois-Savossa on tällä hetkellä lähemmäs 200 työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautunutta ukrainalaista. Heille järjestetään yhä säännöllisemmin erilaisia koulutus- ja infotilaisuuksia.
Jos työnhakijoiden määrä kasvaa merkittävästi kausitöiden loppumisen jälkeen, Pohjois-Savon TE-toimisto saattaa joutua lisäämään resurssejaan.
Haastavimmassa skenaariossa tilanne voi muistuttaa vuoden 2015 pakolaiskriisin seurauksena TE-toimistoihin kohdistunutta painetta.
Halosen mukaan ulkomaalaisten työnhakijoiden määrän nopeaan kasvamiseen on kuitenkin entuudestaan valmius vastata.
– Meillä on onneksi hyvä kokemus tällaisista tilanteista vuosien 2015 ja 2016 jäljiltä.
Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 17. elokuuta kello 23:een saakka.
Lue lisää: