Hyppää sisältöön

Ukrainalaisten kausityöt loppuvat – TE-toimistot odottavat jännityksellä, kuinka moni tarvitsee uuden työn

TE-toimistot valmistautuvat syksyyn kysymysmerkkien keskellä. Kukaan ei vielä tiedä, mihin kausityötä tekevät ukrainalaiset suuntaavat kesän jälkeen.

Suuri osa ukrainalaisista haluaisi palata Ukrainaan kausitöiden jälkeen, mutta moni päätyy jäämään Suomeen. Kuvassa ukrainalaiset kausityöntekijät istuttavat mansikantaimia Suonenjoella toukokuussa. Kuva: Marianne Mattila / Yle
Alberto Politi

Moni Ukrainasta Suomeen tullut pakolainen joutuu etsimään uutta työtä, kun kausityöt loppuvat elo-syyskuussa.

Tilanne on haastava myös työ- ja elinkeinotoimistoille. Esimerkiksi Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon TE-toimistojen alueiden marjatilat ovat työllistäneet satoja ukrainalaisia.

Pohjois-Karjalassa työttömiksi työnhakijoiksi on tällä hetkellä ilmoittautunut noin 160 ukrainalaista. Määrä on kasvanut kesän aikana keskimäärin noin kymmenen hakijan viikkovauhtia.

Pohjois-Karjalan TE-toimiston palvelujohtaja Anu Huotarin mukaan TE-toimistossa varaudutaan siihen, että ukrainalaisten työnhakijoiden määrä saattaa pian kasvaa selvästi.

– Järjestämme infotilaisuuksia, joissa kerrotaan TE-toimiston palveluista. Syksyllä järjestetään myös kielikoulutuksia, jotka alkavat ihan perusteista.

Huotari toteaa kuitenkin, että ukrainalaisten tilannetta on hyvin vaikea ennustaa etukäteen. Ukrainalaisten TE-toimiston asiakkaiden määrään vaikuttaa monta tekijää.

– Osa löytää töitä itse, osa palaa Ukrainaan tai muuttaa Suomen sisällä, Huotari sanoo.

Koira katsoo mansikkapellolle, jossa kausityöntekijät tekevät istutustöitä.
Marjatilaloilla on järjestetty myös ukrainalaisten kausityöntekijöiden lapsille hoitoa. Tältä näytti suonenjokelaisella Aution tilalla kesän alussa 2022.

Pakolaiskriisistä otettiin opiksi

Pohjois-Savossa tilanne on pitkälti samanlainen kuin Pohjois-Karjalassa.

Pelkästään Suonenjoen marjatiloilla on kesän aikana työskennellyt satoja ukrainalaisia. TE-toimistossa heidän syksyn suunnitelmiaan voidaan vain arvuutella.

– Emme esimerkiksi tiedä, kuinka monelle ukrainalaiselle on tarjolla töitä maatiloilla myös syyskaudella, Pohjois-Savon TE-toimiston palvelujohtaja Päivi Halonen toteaa.

Pohjois-Savossa on tällä hetkellä lähemmäs 200 työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautunutta ukrainalaista. Heille järjestetään yhä säännöllisemmin erilaisia koulutus- ja infotilaisuuksia.

Jos työnhakijoiden määrä kasvaa merkittävästi kausitöiden loppumisen jälkeen, Pohjois-Savon TE-toimisto saattaa joutua lisäämään resurssejaan.

Haastavimmassa skenaariossa tilanne voi muistuttaa vuoden 2015 pakolaiskriisin seurauksena TE-toimistoihin kohdistunutta painetta.

Halosen mukaan ulkomaalaisten työnhakijoiden määrän nopeaan kasvamiseen on kuitenkin entuudestaan valmius vastata.

– Meillä on onneksi hyvä kokemus tällaisista tilanteista vuosien 2015 ja 2016 jäljiltä.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 17. elokuuta kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Ulkomaalaisten työnsaantia helpotetaan taas Pohjois-Savossa – työttömien ukrainalaisten tilanne pysyy vaikeana

Marja- ja vihannestilojen ukrainalaisille työntekijöille järjestettiin pikavauhtia työnjohtokoulutus – Savossa osallistujia vielä pyöreä nolla

Kuopiolaisyrittäjillä suuri pula kausityöntekijöistä – ukrainalaisnainen kertoo, kuinka heidät löydetään töihin

Suosittelemme sinulle