Hyppää sisältöön

Maratonista tuli suomalaisille toinen toistaan rajumpi tuskien taival – takareiden napsahdus, oksentelua ja kramppeja: "Ihan katastofia"

Suomalaisista kolme selvisi maratonin maaliin, kaksi keskeytti. 23 vuoden tauon jälkeen arvokisoihin palannut Annemari Kiekara arveli, että on aika antaa enemmän tilaa muille asioille elämässä.

Nina Chydenius EM-maratonilla.
Nina Chydenius kamppaili maaliin parhaana suomalaisena sijalle 39. Kuva: Lehtikuva
Mika Halonen,
Emma Hyyppä
Avaa Yle-sovelluksessa

Münchenin EM-viikko nähdään Ylen kanavilla 11.–21.8. Suorat lähetykset, kohokohdat, kisojen aikataulun, kiinnostavat uutiset ja puheenaiheet löydät Ylen kisasivulta.

Yleisurheilun EM-kisat starttasivat maanantaina ja heti alkuun ohjelmassa olivat maratonit. Suomalaismenestystä ei nähty, mutta tunteikkaita sekä raastavia hetkiä riitti.

Nina Chydenius pääsi parhaana suomalaisena 39. sijalle (2.43.00). Suvi Miettinen oli 46:s (2.47.15) ja Annemari Kiekara 49:s (2.48.30).

Useat maratonin osallistujat olivat ennen EM-kisoja allekirjoittaneet järjestäjille suunnatun kirjeen, jossa vaadittiin maratonin alkamisaikojen siirtämistä aikaiseen aamuun Euroopan helleaallon vuoksi. Järjestäjät eivät tähän suostuneet, vaan naiset lähetettiin matkaan paikallista aikaa kello 10.30, miehet 11.30.

Pahimmalta helteeltä säästyttiin, mutta matkasta tuli suomalaisille silti todellinen tuskien taival.

Ensimmäisenä maaliin suomalaisista tullut, haastatteluissa liikuttuneena esiintynyt Nina Chydenius kuvaili matkaa raskaaksi.

– Oli kyllä tosi lämmintä ja siellä oli yksi raskas mäki. Vikalla kierroksella tuntui, ettei se ikinä lopu. Kiitos tämän yleisön, siitä sai energiaa. Tämä oli elämäni raskain juoksu. Olen tosi tyytyväinen, että nostin sijoituksia (rankingsijoitus 50, EM-sijoitus 39).

Chydenius kertoi olleensa kypsä 30 kilometrin kohdilla, mutta hän sai taisteltua itsensä maaliin.

– Ajattelin, etten tullut tänne keskeyttämään. Ihan sama, juoksen sen loppuun. Lapset ja tuleva mieheni olivat täällä, päätin, että hemmetti, en näytä niille, että annetaan periksi. Sitten ajattelin, että otan vain yhden askeleen kerrallaan.

Nina Chydenius taittaa matkaa Irlannin Ann-Marie McGlynnin ja Italian Anna Incertin kanssa EM-maratonilla 2022.
Nina Chydenius (takana) taittaa matkaa Irlannin Ann-Marie McGlynnin (oik.) ja Italian Anna Incertin (vas.) kanssa. Kuva: Sportsfile / Getty Images

Chydenius sanoi juoneensa matkan varrella melko vähän ja kärsineensä todennäköisesti pian nestehukasta. Hän kertoi vetäneensä nestemäärän kanssa riskillä, jotta vatsa kestäisi, mutta kuitenkin niin, etteivät jalat kramppaisi. Se onnistui. Tosin Ilta-Sanomille Chydenius kertoi oksentaneensa sekä kisan aikana että maalissa, mutta onneksi osa geeleistä ja juomista ehti imeytyä.

32-vuotiaalle Chydeniukselle maraton oli arvokisadebyytti. Kalevan kisoissa hän voitti tänä kesänä toisen peräkkäisen SM-kullan 10 000 metrillä. Chydeniuksen ennätys maratonilla on talvella Sevillassa juostu 2.32.48.

– Rakastan olla täällä. Toivon, että pääsen jatkossakin ja nostan sijoja arvokisa kerrallaan. Ajattelen, että kuulun olla täällä. Jos jossain pitää raastaa ja tsemppaa, niin arvokisoissa. Koen, että onnistuin siinä, vuolaasti huoltojoukkoja kiitellyt Chydenius tunteili.

Voit katsoa koko Nina Chydeniuksen haastattelun alta.

Nina Chydenius haastattelussa EM-maratonin jälkeen.

Suvi Miettisen takareisi ei kestänyt

Melkoinen selviytymistaistelu tuli myös toisen arvokisadebytantin, 34-vuotiaan Suvi Miettisen maratonista.

– Lähdin aika rauhassa ja halusin tehdä onnistuneen, ehjän suorituksen, mikä oli tulossa. Viimeiselle kierrokselle (viimeiset 10 km) lähtiessä ajattelin, että jes, tämä menee maaliin ja tulee jopa ennätys.

Miettisen ennätys on viime syksynä Jyväskylässä juostu 2.37.58, josta hän nyt jäi kymmenisen minuuttia.

– 35 kilsan kohdalla napsahti hamstring (takareiden lihas), jotain repeämää sinne. Se loppu oli ihan katastofia, raahauduin vaan maaliin sitten. Harmittaa ihan sikana, koska hyvä juoksu oli tulossa.

Miettinen kertoi, että takareisi oli puudutettu jo ennen kilpailua, mutta hän ei uskonut, että maratonilla voisi tulla lihasrepeämää.

– Mutta maaliin päästiin. Sen lupasin itselleni, että tulen, vaikka raahaudun maaliin ja jumalauta tulin maaliin. Se on jo jotain.

– Oli tulossa hyvä tai erinomainen suoritus, mutta terveys petti. Menen tämän jälkeen varmaankin kuvauksiin ja katsotaan, mitä siellä sitten on.

Arvokisadebyyttiä Miettinen kuvaili joka tapauksessa hienoksi kokemukseksi, jollaisia hän lupasi tavoitella lisää.

Alla Suvi Miettisen haastattelu kokonaisuudessaan.

Suvi Miettinen taisteli maaliin kipeällä takareidellä.

Annemari Kiekaran vaikea paluu

Eikä helppoa ollut konkarillakaan. Annemari Kiekara, 45, palasi arvokisoihin 23 vuoden tauon jälkeen. Kiekara (o.s. Sandell) kilpaili arvokisoissa edellisen kerran Sevillan MM-kisoissa 1999, jolloin hän osallistui 5 000 metrille sekä 10 000:lle.

Kiekara ehti jo 2016 kertoa aikeistaan lopettaa uransa, mutta palasi pian kilpailuihin – ja kansalliselle kärkitasolle muutama vuosi myöhemmin. Hän palasi Kalevan kisoissa 2020 Suomen mestariksi 11 vuoden tauon jälkeen voitettuaan Turussa sekä 5 000 että 10 000 metriä.

Juoksemista rakastava Kiekara pääsi EM-maratonille rankingsysteemin kautta. Hänen paras maratonaikansa tältä kaudelta oli Rotterdamissa juostu 2.39.46, josta hän jäi nyt EM-kisoissa noin yhdeksän minuuttia.

– En keliä valittaisi, mutta minulla nesteet jäivät hölskymään vatsaan jo ennen puolta väliä. Silloin on aika tuskaista. Alkoivat jalat kramppaamaan, kun ei saanut nestettä. Se oli oikeastaan lenkkeilyä puolesta välistä, mutta olin päättänyt, että tulen maaliin.

Kiekara totesi, että missä tahansa muualla kisa olisi jäänyt kesken, mutta EM-maratonilla hän halusi maaliin.

Katso Annemari Kiekaran tunnelmat maratonin jälkeen.

Alisa Vainion haave hyvästä suorituksesta haihtui pahoinvointikohtaukseen ja keskeytykseen 30 kilometrin juoksun jälkeen. Kiekara kertoi haastattelussa, että Vainio oli valitellut aamulla kurkkukipua, ja hieman samanlaista tuntemusta oli hänelläkin.

Voi myös olla, ettei Vainion palautumiseen kuukausi sitten juostulta MM-maratonilta (16:s ajalla 2.30.29) jäänyt riittävästi aikaa.

Alisa Vainio EM-maratonilla 2022.
Alisa Vainio keskeytti 30 km:n kohdilla. Kuva: Lehtikuva

Mutta jatkuuko Kiekaran mittava ura vielä?

– En ole ikinä halunnut sanoa, että "nyt lopetan". Rakastan juoksemista. Kyllä uskoisin, että se alkaa tässä olla. On tässä sitä ollut, ja tietysti elämässä on niin paljon muutakin, niille vielä enemmän tilaa.

Miesten voittajan loppukiri hämmästytti

Naisten maratonin voitti Puolan Aleksandra Lisowska ajalla 2.28.36. Se on hänen ensimmäinen arvokisamitalinsa. Hopealle tullut Kroatian Matea Parlov Kostro ja pronssia ottanut Hollannin Nienke Brinkmann hävisivät voittajalle 17 sekuntia.

Aleksandra Lisowska juoksi EM-maratonin voittoon 2022.
Aleksandra Lisowska otti uransa ensimmäisen arvokisamitalin. Kuva: Sportsfile / Getty Images

Miesten maratonilla Arttu Vattulaisen taival päättyi keskeyttämiseen.

– Juoksin reiluun 25 kilometriin asti. Siinä vaiheessa vauhti oli hyytynyt tosi pahasti ja alkoi silmissä sumeta. Iso pettymys, koska olin odottanut ja panostanut tähän. Pitää nyt niellä pettymys, Vattulainen sanoi STT:lle.

Vattulainen kertoi myös, ettei halunnut rääkätä itseään vuodekuntoon.

– Kun lopetin tuossa kohti, vältyin suuremmilta seurauksilta.

Arttu Vattulainen EM-maratonilla 2022.
Arttu Vattulainen joutui keskeyttämään. Hänen maratonennätyksensä on 2021 Itävallassa juostu 2.13.29. Kuva: Lehtikuva

Miesten maraton huipentui kotiyleisön riemuksi saksalaisjuhliin. Richard Ringer nousi voittoon hurjalla loppukirillään ja vei kultaa ajalla 2.10.19.

Israelilainen Maru Teferi taipui loppumetreillä hopealle ajalla 2.10.23. Myös pronssi meni Israeliin, kun Gashau Ayale sijoittui kolmanneksi.

Katso alta Richard Ringerin huikea loppukiri.

Katso alta maratonin loppuratkaisu. Richard Ringerin loppukiri oli huikea. Maalissa Ringer vielä auttoi sijalle 16 tullutta maanmiestään Johannes Motschmannia, jonka jalat kramppasivat.

Yle Urheilu seuraa EM-kisojen tapahtumia tässä artikkelissa.

Lue lisää:

Yleisurheilun EM-avaus toi suomalaisonnistumisia ja kyyneleitä – Saga Anderssonille ja Alisa Vainiolle karu kohtalo, kymmenottelu sai dramaattisen alun

Tässä ovat Suomen yhdeksän mitalitoivoa yleisurheilun EM-kisoissa Münchenissä

Toni Keränen harmittelee Oliver Helanderin kohtaloa, mutta kertoo olevansa täysin valmis EM-kisoihin – oli tehnyt kaiken Müncheniä silmällä pitäen

Suomalaiset penkkiurheilijat rakastavat yleisurheilun EM-kisat järjestävää Müncheniä – sen sijaan saksalaiset kiertävät sen kilpailujen jälkeen kaukaa

Kevin Mayer, 30, koettelee kehonsa rajoja – mahdollisuus harvinaiseen saavutukseen yllytti ranskalaisurheilijan hullunrohkeaan temppuun

Katso tästä yleisurheilun EM-kisojen ohjelma ja lähetysajat

Suosittelemme