Hyppää sisältöön

Sukupuolten välistä palkkatasa-arvoa tavoitellut lakimuutos pysähtyi hallituksen erimielisyyksiin – ministeri: "Olen todella pettynyt"

Hallituksen tavoitteena oli muuttaa lainsäädäntöä siten, että se lisäisi palkka-avoimuutta ja vähentäisi sukupuoleen perustuvaa palkkasyrjintää. Hallituspuolueiden erimielisyydet liittyivät ennen kaikkea yksittäisen työntekijän tiedonsaantioikeuksiin.

Henkilökuvassa, Thomas Blomqvist, pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri.
Thomas Blomqvist (r.) on pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri. Kuva: Janne Lindroos / Yle
Eelis Rytkönen

Palkkatasa-arvon lisäämiseen tähdänneen lakimuutoksen valmistelu on keskeytetty.

Muutoksen tavoitteena oli palkka-avoimuuden lisääminen sukupuoleen perustuvan palkkasyrjinnän estämiseksi.

Tasa-arvoasioista vastaava ministeri Thomas Blomqvist (r.) kommentoi lakimuutoksen epäonnistumista. Syynä epäonnistumiseen on hallituspuolueiden erimielisyys.

– Olen todella pettynyt. Puolueet ovat liian kaukana toisistaan, emme pääse eteenpäin, valitettavasti, Blomqvist sanoo.

Blomqvist ei kommentoi asiaa yksittäisten puolueiden osalta, mutta toteaa erityisesti yksittäisen työntekijän tiedonsaantioikeuksista vallitsevan hallituksen sisällä erimielisyyksiä.

Lakimuutos olisi mahdollistanut sen, että sukupuoleen perustuvaa palkkasyrjintää epäilevällä työntekijällä olisi ollut oikeus saada mahdollisen syrjinnän arviointia varten toisen työntekijän palkkatietoja työnantajalta.

Lakimuutos olisi koskenut naisten ja miesten välistä tasa-arvoa koskevaa lakia eli tasa-arvolakia.

Lain muuttamisesta on ollut erimielisyyksiä hallituksessa jo aiemmin. Keskusta vaati viime talvena, että jos yksittäinen työntekijä pyytää saada verrokkiensa palkkatietoja, on tehtävä viranomaisarvio.

Palkka-avoimuuden lisääminen on osa Sanna Marinin (sd.) hallituksen hallitusohjelmaan kirjattua tavoitetta tasa-arvon edistämisestä.

Blomqvistin mukaan työ palkkatasa-arvon puolesta jatkuu hallituksessa, vaikka lakimuutos epäonnistuikin.

– Työ sukupuoleen perustuvan palkkasyrjinnän estämiseksi ja samapalkkaisuuden edistämiseksi jatkuu hallituksen muissa samapalkkaisuutta tukevissa toimenpiteissä, Blomqvist sanoo.

Lisäksi hän toteaa, että EU:ssa on alkamassa palkka-avoimuusdirektiivin valmistelu.

– Se työ on vasta alkamassa EU:ssa, Blomqvist sanoo.

Mitä ajatuksia juttu herättää sinussa? Voit kommentoida juttua 16.8. kello 23:een asti.

Hallitus erimielinen oikeudesta tietää työkaverin palkka syrjintäepäilyn perusteella – oikeusoppineet kritisoivat esimerkiksi salassapitovelvollisuuden epäselvyyttä

Suosittelemme sinulle