Hyppää sisältöön

"Aika harvassa ovat ne paikat" – Ylen asiantuntija huomasi saksalaisyleisön poikkeuksellisen käytöksen yleisurheilun EM-kisoissa

Camilla Richardssonin huippuvauhti lupaa ennätystä myös 5 000 metrillä, sanoo Yle Urheilun asiantuntija Jaakko Ojaniemi. Tiistaina suomalaisista kannattaa seurata erityisesti Topi Raitasta ja moukarinaisia.

10-ottelijat sytyttivät saksalaisyleisön
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle Urheilun asiantuntijan Jaakko Ojaniemen kolme poimintaa yleisurheilun EM-kisoista. Ojaniemen poiminnat ovat luettavissa joka aamu Ylen verkkosivuilla ja Yle-sovelluksessa.

Camilla Richardssonin yhdeksäs sija 10 000 metrin kisassa komealla ennätysajalla 32.19,27 oli Yle Urheilun asiantuntijan Jaakko Ojaniemen mielestä maanantain kisapäivän sykähdyttävimpiä hetkiä.

– Se oli hyvä kruunu iltaan ja varsin kivan näköistä menoa Camillalta, Ojaniemi kehaisi.

Richardsson oli juossut edellisen ennätyksensä 32.27,65 toukokuussa. Vaikka Esbo IF:n juoksija ei ole hirveästi juossut 10 000 metrin kisoja, ei tulos kuitenkaan yllättänyt Ojaniemeä.

– Camillan juoksu näytti sen verran hyvältä Joensuussa Kalevan kisoissa, joten ajattelin, että ehkä tuollainen 32-alkuinen aika voi tulla, jos hyvin menee.

Richardsson aikoo osallistua myös 5 000 metrin finaalin, joka juostaan jo torstaina. Aikataulu on kireä, mutta jos Richardsson palautuu maanantain rykäisystä hyvin, voi Ojaniemen mukaan tulos olla jälleen hyvä.

– Eiköhän hän taas ole ennätysiskussa, Ojaniemi sanoi.

Richardssonin 5 000 metrin ennätys on kesäkuulta 15.30,08.

Camilla Richardsson juoksi uuden ennätyksensä 10 000 metrillä.

Ottelijat saivat harvinaisen huomion

EM-kisojen avauspäivä tarjosi hienoja hetkiä, mutta Jaakko Ojaniemeä sykähdytti ennen kaikkea 10-ottelu. Eikä vain siksi, että se on hänen oma lajinsa.

Münchenin stadionille saapunut yleisö osoitti olevansa ottelukansaa, sillä otteluiden aikana urheilijoita kannustettiin todella äänekkäästi. Mökää ihmeteltiin myös Yle Urheilun selostuskopissa.

– Yleisö oli hienosti mukana ja laji sai parhaiten yleisön huomiota. Aika harvassa ovat ne paikat, joissa ottelu saa tuollaista huomiota. On hienoa, että Saksassa arvostetaan lajia, Ojaniemi sanoi ja myönsi, että tilaisuus lämmitti vanhan ottelijan sydäntä.

– Kyllä huomasi, että ottelijat ottivat siitä myös ilon irti.

Ottelun suurin ennakkosuosikki, tuore maailmanmestari Kevin Mayer joutui jättäytymään pois jo avausmatkan jälkeen. Ranskalaisen poissaolo oli Ojaniemen mukaan harmillista, mutta toisaalta se vain tiivistää kilpailua.

– Voittokamppailusta ja mitalikamppailusta tulee vielä tiukempaa, ja mahdollisuuksia on nyt useammalla. Tietenkin harmi Kevinille, mutta eiköhän se yksi maailmanmestaruus tälle vuodelle ole jo tarpeeksi.

Topi Raitanen
Topi Raitasen MM-urakka ei onnistunut vatsavaivojen takia, mutta EM-kisoissa tahti saattaa olla aivan toinen. Kuva: 2021 Getty Images

Irtoaako Raitasen kiri? Nähdäänkö suomalaisheittäjiä jälleen moukarifinaalissa?

Tiistaina kannattaa olla hereillä ainakin miesten 3 000 metrin esteiden alkuerien ja naisten moukarikarsinnan aikaan. Nämä ovat niitä lajeja, joissa Jaakko Ojaniemen mukaan Suomella on mielenkiintoisimmat mitalimahdollisuudet.

Topi Raitanen juoksee toisessa alkuerässä, joka starttaa kello 12.57 Suomen aikaan. Silja Kosonen ja Sara Killinen heittävät ensimmäisessä karsintaryhmässä kello 13.15 ja Krista Tervo toisessa karsintaryhmässä kello 14.30.

Raitasen MM-kisaterä meni vatsavaivoihin, mutta hän antoi Kalevan kisoissa hyvän näytön kunnostaan.

– Jos Topin juoksu näyttää hyvältä ja terävältä ja kiri irtoaa helposti, niin silloin tietää, että hän on kunnossa ja silloin finaalista voi odottaa mitä vain, Ojaniemi sanoi.

Ojaniemi odottaa, että ainakin MM-finalistit Krista Tervo ja Silja Kosonen etenevät finaaliin asti myös EM-kisoissa.

– Karsinnassa ei tarvitse rikkoa karsintarajaa 72,50. 68–69 metriä riittää.

Münchenin EM-viikko nähdään Ylen kanavilla 11.–21.8. Suorat lähetykset, kohokohdat, kisojen aikataulun, kiinnostavat uutiset ja puheenaiheet löydät Ylen kisasivulta.

Suosittelemme sinulle