Hyppää sisältöön

Pälkäneveden yritysalueelle suunnitellaan 5–10 megawatin aurinkovoimalaa

Pälkäneveden yritysalueesta puolet varattaisiin aurinkoenergian tuotannolle.

Kuva: Yle
Jouni Tanninen

Pälkäneellä pyritään viemään eteenpäin jo vuosia valmisteltua yritysaluetta.

Pälkäneveden yritysalue sijoittuisi 12-tien ja Luopioisiin päin johtavan tien risteyksen tuntumaan. Aluksi paikan nimi oli Lastenlinnan teollisuusalue, 12-tien toisella puolella sijaitsevan alueen mukaan.

Teollisuuden ja varastojen lisäksi keskeinen osa olisi aurinkoenergian tuotanto, johon on varattu noin puolet 30 hehtaarin alueesta. Arvioiden mukaan energiaa voisi parhaimmillaan tulla 5–10 megawatin teholla. Se vastaa likimain yhden isokokoisen tuulivoimalatornin suurinta tehoa.

Kunta on jo tehnyt aiesopimuksen Skarta Energy Oy:n kanssa uusiutuvan energian ratkaisuiden selvittämisestä ja kehittämisestä Pälkäneellä. Tavoite on arvioida aurinko- ja muun uusiutuvan energian rakentamismahdollisuuksia.

Hankkeesta on jätetty myös valtuustoaloite. Siinä esitetään, että kunta ei aloita viemäri-, tie- tai muita töitä, ennen kuin yritysten tarpeet ja maaperän kantavuus myös teollisuusrakennusten alla on selvitetty.

Kaava oli nähtävillä luonnosvaiheessa runsaat kaksi vuotta sitten. Siitä jätetyissä muistutuksissa kannettiin huolta mm. siitä, miten sade- ja sulamisvedet johdetaan pois. Hulevesien kertavalumat kasvavat, kun rakentaminen muuttaa alueen huonosti vettä imeväksi. Suunnitelmiin kuuluu reunaa kiertävä avo-oja sekä noin 1400 kuutiometrin keruuallas.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle