Hyppää sisältöön

Yleisö buuasi nuoren Sacheen Littlefeatherin lavalta Oscar-gaalassa – elokuva-akatemia pyysi anteeksi vasta 50 vuotta myöhemmin

Amerikan alkuperäiskansan edustaja nousi lavalle Marlon Brandon pyynnöstä. Brando oli voittanut Oscarin, mutta kieltäytyi siitä, koska yhdysvaltalainen elokuvateollisuus antoi alkuperäiskansasta vääristävän kuvan.

Sacheen Littlefeather pitelee käsissään paperille kirjoitettua puhetta.
Sacheen Littlefeather luki Marlon Brandon kieltäytymisen Oscar-palkinnosta vuonna 1973. Kuva: Courtesy Everett Collection
Greta Virranniemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Oscarit on pyytänyt anteeksi Sacheen Littlefeatherilta, joka buuattiin lavalta palkintogaalassa lähes 50 vuotta sitten. Anteeksipyynnöstä kertovat muun muassa BBC ja NBC.

Littlefeather on Amerikan alkuperäiskansan edustaja, aktivisti ja näyttelijä. Hän nousi lavalle suorassa tv-lähetyksessä 26-vuotiaana vuonna 1973 Marlon Brandon puolesta ja pyynnöstä.

Brando oli voittanut oscarin roolistaan Kummisetä-elokuvassa, mutta kieltäytyi palkinnosta. Näyttelijä ei halunnut ottaa palkintoa vastaan, koska yhdysvaltalainen elokuvateollisuus esitti alkuperäiskansan vääristävästi.

Littlefeather kertoi gaalassa, että Brando oli kirjoittanut hänelle pitkän puheen, jota hän ei kuitenkaan voinut lukea aikarajoituksen vuoksi. Littlefeather kertoi lyhyesti, minkä vuoksi Brando ei voi ottaa palkintoa vastaan.

Puhe katkesi buuaukseen, mutta osa paikallaolijoista myös kannusti Littlefeatheria. Tapaus jätti jälkensä hänen uraansa, sillä viihdeteollisuus vältteli näyttelijää sen jälkeen.

Puhe löytyy kokonaisuudessaan Youtubesta.

"Ihailemme sinua vilpittömästi"

Oscareita jakavan Yhdysvaltain elokuva-akatemian entinen puheenjohtaja David Rubin esitti Littlefeatherille anteeksipyynnön kesäkuussa. Kirje julkaistiin netissä eilen maanantaina, kertoo NBC.

– Voimakas kannanottosi muistuttaa meitä edelleen kunnioituksen ja ihmisarvon tärkeydestä, kirjeessä todetaan NBC:n mukaan.

Kirjeen mukaan loukkaukset olivat tarpeettomia ja perusteettomia ja tapaus aiheutti peruuttamatonta vahinkoa Littlefeatherin uralle.

– Rohkeutesi on jäänyt tunnistamatta liian pitkään. Pyydämme syvästi antaaksi ja ihailemme sinua vilpittömästi, kirje jatkuu.

Akatemia aikoo järjestää 17. syyskuuta tapahtuman, jossa Littlefeather kertoo kokemastaan ja jossa lavalle nousee alkuperäiskansaan kuuluvia esiintyjiä.

Littlefeather kommentoi anteeksipyyntöä tiedotteessaan.

– Me intiaanit olemme todella kärsivällisiä. On kulunut vain 50 vuotta! Meidän täytyy säilyttää huumorintajumme. Se on tapamme selviytyä, Littlefeather totesi NBC:n mukaan.

Voit keskustella aiheesta 17. elokuuta kello 23.00 asti.

Suosittelemme