Hyppää sisältöön

Hämeenlinnan Roskapartio selvitti: roskaamisesta sakottaminen saa paljon kannatusta – yli kaksi kolmasosaa kannattaa sakkoja osana roskaamisongelman ratkaisua

Eniten roskaamisen sakottamista vastustavat alle 18-vuotiaat tytöt ja eniten sitä kannattavat aikuiset miehet. Roskaryhmä toteutti kyselyn kesä-elokuun aikana Hämeenlinnan Hämeensaaressa.

Ihminen laittaa roskan Rinki-ekopisteeseen.
Roskapartion kyselyyn vastanneista iso osa kertoo hoitavansa omat roskansa, ja pitää tätä riittävänä panoksena roskaamisen vähentämiseksi. Kuvituskuva. Kuva: Jarkko Mikkonen
Anne-Maria Niskanen

Roskaaminen on asia, josta puhutaan paljon vuodesta ja vuodenajasta toiseen. Roskat häiritsevät monia, mutta harva noukkii maasta toisen heittämän roskan. Minkälaisia asenteita ja mielipiteitä roskaamisesta on hämeenlinnalaisilla. Tästä on ottanut selvää Hämeenlinnan Roskapartio tekemässään kyselyssä.

Kaikki vastanneet olivat sitä mieltä, että roskaamiseen on mahdollista vaikuttaa, ja runsas kaksi kolmasosaa kannatti roskaamisen sakottamista. Eniten roskaamisen sakottamista vastustavat alle 18-vuotiaat tytöt ja eniten sitä kannattavat aikuiset miehet, kertoo Roskaryhmän selvitys.

Suurimpina syinä roskaamiseen pidetään laiskuutta ja välinpitämättömyyttä. Roskaamisen vähentämiseksi tarvitaan valistusta ja kasvatusta. Roskapartioon kuuluvan Jukka Niemen mukaan ihmisten mentaliteetti on sellainen, että joku tulee ja hoitaa roskat pois.

– Kasvatuksen pitäisi olla sellainen, että jokainen hoitaa omat roskansa. Jos tuot roskia johonkin tai jotain mistä syntyy roskia, niin otat myös roskat mukaasi, kun lähdet. Nyt kun roskiksia ei ole riittävästi, niin roskat jäävät helposti niille sijoille, Niemi harmittelee.

Lähes 99 prosenttia vastanneista kertoo huolehtivansa itse omista roskista. Vain harvat haluavat kuitenkin kerätä muiden roskia, kertoo Jukka Niemi.

– Kaupunkilaiset näkee kyllä, että vastuu kaupunkiympäristön siisteydestä kuuluu kaupunkilaisille, mutta he odottavat kaupunki tekee oman osansa eli asettaa käyttöön riittävän määrän riittävän isoja ja toimivia roskiksia ja tyhjentää niitä riittävän usein.

Kyselyn kohteena oli Hämeensaari, joka on suosittu ulkoilualue ja jossa on myös pikaruokaravintoloita sekä isot parkkipaikat. Mukana selvityksessä oli kaikkiaan 261 hämeenlinnalaista. Roskapartion mukaan hämeenlinnalaiset ovat kaiken kaikkiaan tyytyväisiä siihen, miten kaupunki hoitaa yhteisiä alueita.

Hämeenlinnan Roskapartio on facebookissa toimiva ryhmä, johon kuuluu noin pari sataa jäsentä. Ryhmä järjestää myös erilaisia tempauksia, joihin osallistuu Jukka Niemen mukaan yleensä noin 5–9 ihmistä.

Suosittelemme sinulle