Hyppää sisältöön

Vasemmistoliitto vaatii elinkustannusten nousun korvausten suuntaamista erityisesti pienituloisille: "Tuloveroalesta hyötyisivät eniten varakkaimmat"

Vasemmistoliiton ministeriryhmän mielestä nouseviin elinkustannuksiin tulee vastata sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) Tampereen Keskustorilla.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson Tampereella 16.8.2022. Kuva: Antti Eintola / Yle
Pekka Kinnunen

Tampereella kokoontunut vasemmistoliiton ministeriryhmä vaatii, että tulevassa budjettiriihessä tehtävien päätösten on hyödytettävä kaikkein pienituloisimpia.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson linjasi, ettähallituksen loppukauden tärkeimpiä tehtäviä on tukea suomalaisia läpi tulevan talven elinkustannusten noustessa.

– Tämä hallitus on sitoutunut tekemään sosiaalisesti oikeudenmukaista politiikkaa. Nyt on aika näyttää ihmisille, että tämä tavoite on yksi keskeisimmistä tätä hallituskokoonpanoa yhdistävistä asioista, Andersson korosti ministeriryhmän kokouksen tiedotustilaisuudessa.

Li Andersson: Maksujen siirto takaisin työnantajille

Andersson huomautti, että ehdotetusta yleisestä tuloveroalesta hyötyisivät eniten kaikkein varakkaimmat, joiden tarve tuelle on kaikkein pienin. Pienituloiset ja vähävaraiset taas hyötyvät veronalennuksista rahallisesti kaikkein vähiten, tai eivät ollenkaan.

– Huomattavan paljon parempi ratkaisu tässä tilanteessa on työntekijöiden sosiaaliturvamaksujen vastuiden siirtäminen takaisin työnantajien kannettavaksi. Varsinkin jos huolena on valtiontalouden tasapaino tai liian korkeiksi kohoavat palkankorotusprosentit, olisi tämä järkevämpi ratkaisu, Andersson sanoi.

Anderssonin mukaan yksi täsmätoimi pienituloisten tukemiseksi olisi ylivelkaantuneiden aseman helpottaminen.

– Me esitämme, että hallitus päättää ulosoton suoja-osan väliaikaisesta korottamisesta. Se on tehokkain keino auttaa ylivelkaantuneita pärjäämään nousevien elinkustannusten kanssa, Andersson totesi.

Vasemmistoliitto esittää myös aamupalatarjoilun järjestämisen kokeilemista kouluissa.

– Kouluruokailun kehittäminen on hyvä tapa vastata perheiden tilanteiden vaikeutumiseen. Meidän mielestämme paras malli olisi valtion myöntämä avustus kunnille aamupalatarjoilun järjestämiseksi ainakin osassa kouluja, Andersson sanoi.

Hanna Sarkkinen: Lisää tukea lapsiperheille

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) nosti puheessaan esiin vasemmistoliiton kädenjäljen hallituksen päätöksissä hyvinvoinnin ja sosiaaliturvan vahvistamisessa.

Sarkkinen muistutti, että hallitus päätti hänen aloitteestaan tehdä aikaistetun indeksikorotuksen elokuun alussa..

– Nyt vaikuttaa selvältä, että lisätoimia tarvitaan. Elinkustannusten nousu vakuttaa erityisen paljon lapsiperheisiin ja olenkin ehdottanut työttömyysturvan lapsikorotuksen ja toimeentulotuen lapsen perusosan nostoa, Sarkkinen sanoi.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) Tampereen Keskustorill
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) Tampereella 16.8.2022. Kuva: Antti Eintola / Yle

Sarkkisen mukaan lapsikorotukset olisivat kustannustehokkaita täsmätoimia kaikista köyhimpien lapsiperheiden auttamiseksi. Lisäksi Sarkkinen ehdottaa lapsilisän sitomista indeksiin.

– Näin varmistetaan lapsilisän ostovoiman säilyminen. Indeksiin sitominen on kestävämpi ratkaisuna kuin ehdotetut yksittäiset ylimääräiset lapsilisät, Sarkkinen korosti.

Sarkkisen mielestä on myös syytä valmistautua uusiin ylimääräisiin indeksikorotuksiin, mikäli elinkustannusten nopea nousu jatkuu myös ensi vuonna.

Jussi Saramo: Uudistuksia on vielä jonossa

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo kehui, että edellisestä hallituksesta poiketen Marinin hallitus on onnistunut viemään isot hankkeensa maaliin, vaikka koronapandemia ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan ovat vieneet valtavasti aikaa ja huomiota.

Vasemmistoliiton mielestä tärkeitä uudistuksia on kuitenkin vielä tekemättä.

– Valmistelujonossa on yhä hallitusohjelmassakin mainittuja tärkeitä uudistuksia, kuten translain uudistaminen ja arvonnousuvero”, Saramo sanoi.

Jussi Saramo (vas.) pitämässä puhetta Tampereen Keskustori
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo kehui Marinin hallituksen saavutuksia, mutta muistutti, että hallituksella on vielä työ kesken. Kuva: Antti Eintola / Yle

Saramo linjasi myös tavoitteita seuraavalle hallituskaudelle. Hän asetti tavoitteeksi poistaa rikkaimpien listaamattomien yritysten omistajien saaman lähes miljardin euron verotuen, jota asiantuntijat ovat vaalikaudesta toiseen edellyttäneet poistettavaksi.

– Maailmaa ei saada yhdessä hallituskaudessa valmiiksi, ja me olemme valmiita jatkamaan työtä oikeudenmukaisemman Suomen ja maailman eteen jatkossakin, Saramo lupasi.

Voit keskustella tästä artikkelista 17.8.2022 kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle