Hyppää sisältöön

Mäntyharjun koulukyytiongelmat saivat tunteet leimahtamaan: "Keskustelu on vaarassa muuttua huutamiseksi ja härväämiseksi", sanoo poliisi

Mäntyharjun koulukyytien ongelmat ovat herättäneet paljon keskustelua kuntalaisten Facebook-ryhmässä. Poliisi on huolissaan, että keskustelussa mennään henkilökohtaisuuksiin ja kunnianloukkausten puolelle.

Toni Reinikainen, poliisi, Kangasniemi
Ylikonstaapeli Toni Reinikainen tekee paljon työtä somessa ja nuorten parissa. Kuva: Sasha Silvala / YLE
Maria Bonnor

Itä-Suomen poliisi ottaa kantaa Mäntyharjulla käytävään koulukyytikeskusteluun.

Mäntyharjulaisten Facebook-ryhmään kirjoittamassaan viestissä ylikonstaapeli Toni Reinikainen muistuttaa, että keskustelussa kannattaa pitäytyä tosiasioissa ja olla loukkaamatta muita ihmisiä. Pahimmillaan se voi johtaa kunnianloukkaus- tai muihin rikoksiin.

Reinikainen laati tekstin, koska alueen poliisit ovat saaneet puheluita eri puolilta Mäntyharjua.

– Keskustelussa mennään henkilöihin, ohi asiasta. Mitä pienempi paikkakunta, sitä suurempi riski, että se aiheuttaa pysyviä vaurioita.

Poliisin mukaan Mäntyharjun koulukyytien ongelmat eivät ole rikosasioita, vaan kilpailutusasioita, joita ratkovat nyt kunta ja kilpailutuksesta vastaava hankintaviranomainen Sansia.

Aiheeseen liittyvä keskustelu sen sijaan on vaarassa muuttua rikosasiaksi, jos keskustelu vaihtuu Reinikaisen sanoin "huuteluksi ja härväämiseksi". Vielä näin ei ole välttämättä tapahtunut.

– Mutta riskinsä siinä on, kun toiset kimpaantuvat herkemmin kuin toiset. Kun kukaan ei ole tehnyt tahallaan mitään, ainakaan ristiinnaulitseminen ei auta, Reinikainen sanoo.

Keväällä 2021 Mäntyharjun lähes kaikkien oppilaskuljetusten liikennöitsijäksi valittiin nurmijärveläinen Majet Oy. Markkinaoikeuteen tehdyn valituksen vuoksi Majet aloitti kuljetukset vasta viime viikolla.

Monella reitillä bussit ovat olleet myöhässä kalusto- ja kuljettajapulan vuoksi, mikä on herättänyt kiivasta keskustelua.

Koulukyydit takkuavat pahasti Mäntyharjulla – "Jäi sellainen tunnelma, että kuljetusyrityksen edustaja ihan suoraan valehteli", sanoo vanhempi

Poliisin toivotaan ratsaavan Majetin autot

Mäntyharjulaisten Facebook-ryhmässä konstaapeli Reinikaisen viesti otettiin vastaan kriittisesti. Kommenteissa kirjoitettiin muun muassa seuraavaa:

"Jos palveluntarjoaja tai viranhaltija mokaa, on asiasta voitava keskustella ilman ukaasia loukkaantumisesta. Toivon, että myös palveluntarjoajat ja kunnan edustajat pysyvät lausunnoissaan pelkästään tosiasioissa."

"Olisin kyl toivonut lähinnä poliisilta tiedotteen, että nämä kyseiset laittomuudet ja epäkohdat tullaan ratsaamaan majetin osalta jokaikisen auton kohdalla.. tästä viestistä jäi lähinnä vaikutelma että nyt suut suppuun.."

Ylikonstaapeli Reinikaisen mielestä ei ole hyvä ajatus, että poliisi pysäyttelee liikenteessä autoja, jotka kuljettavat lapsia. Tällä hetkellä poliisi valvoo liikennettä tehostetusti koulujen läheisyydessä.

– Tänä aamunakin oli poliisi tekemässä valvontaa usean koulun lähistöllä, hän sanoo.

Toisaalta Reinikaisen kirjoitus sai useita tykkäyksiä.

"Tarkoitetaanko täällä sitä, että poliisin tulisi ratsata kaikki koulukyytiin osallistuvien firmojen autot ja kuskit vai ainoastaan yhden firman? Tästä varmaan Reinikainenkin oli huolissaan. - - Oletteko tarkistaneet joka autosta alkolukot, kuskien rikostaustat, ym. josta täällä ollaan niin kovin huolissaan?"

Mäntyharjun koulukuljetukset tökkivät edelleen – päättäjät käsittelevät ongelmaa tällä viikolla

Mäntyharjun koulukyytiongelmaa lääkitään tilapäisratkaisulla: paikalliset liikennöitsijät ajavat kolmea reittiä ainakin kahden viikon ajan

Voit keskustella aiheesta 17.8.2022 klo 23 saakka.

Suosittelemme sinulle