Hyppää sisältöön

Kuiva kesä näyttäytyy nihkeänä sienisatona Pohjois-Karjalassa, mutta mustatorvisientä riittää – syksyn sateet ratkaisevat lopullisen sadon

Kantarelleja ja haperoita riittää, mutta kuiva kesä on vaikuttanut niiden satoon. Mikäli alkusyksy on sateinen, voi sienisadosta tulla vielä Pohjois-Karjalassa runsas.

Pohjois-Karjalan metsistä löytyy nyt runsaasti mustatorvisieniä. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Emilia Saukkonen

Paras sienikausi vasta lähestyy, kun kesä tekee loppuaan. Tällä hetkellä maakunnan metsistä löytyy kuitenkin jonkin verran haperoita ja kantarelleja, kertoo Pohjois-Karjalan sieniseuran sihteeri Topi Linjama.

– Aika tyypillinen elokuun puolen välin sienitilanne on tällä hetkellä, hän arvelee.

Kuuma kesä on kuivattanut metsiä, joka näkyy myös sienissä. Metsistä nyt löytyvät lajikkeet ovat tavallista kuivempia ja pienempiä.

– Mustatorvisienet tulivat kohtuullisen aikaisin, jo heinäkuun puolella. Niitä on nyt tavallista enemmän, mutta ne ovat kuivanpuoleisia, Topi Linjama kertoo.

Syksyn sienten määrää on vaikeaa ennustaa, Linjama myöntää. Mikäli alkusyksy on sateinen, voi sienisadosta tulla vielä runsas.

– Jokainen sienivuosi on erilainen, eikä normaalia sienivuotta ole olemassakaan. Yhtenä vuotena joku lajike voi olla runsas, toisena taas ei, Linjama tiivistää.

Pohjois-Karjalan metsistä voi löytää syksyn aikana monenmoista herkkua, kuten tatteja ja kantarelleja. Kuvituskuva. Kuva: Yle/Kukka Ström

Hän uskoo varmaksi kuitenkin sen, että suppilovahveroita riittää syyskuun puolessa välin. Herkkutattia sen sijaan ei voi ennustaa, sillä se on arvaamattomampi laji.

Loppukesän sienistä Linjaman mielessä esiin nousevat myös muut kuin ruokasienet. Metsissä runsaasti liikkuva Linjama kertoo törmänneensä nyt paljon myrkkysieniin, etenkin suippomyrkkyseitikkiin ja punasuomuseitikkiin. Ruokasienien puolelta myös vaaleaorakasta Linjama on tavannut metsistä aiempaa enemmän.

– Liekö osittain tuuria sen kohdalla. Vaaleaorakkaan perään kannattaa ihan juosta, mielestäni parempi kuin kantarellikin, Linjama vinkkaa.

Korona lisäsi sienestysintoa

Pohjois-Karjalan sieniseuran sihteerinä toimiva Linjama on myös vetäjänä erilaisissa sieniaiheisissa retkissä ja kursseissa. Hän kertoo, että etenkin viime syksynä opastetuille sienestysretkille oli paljon kysyntää.

– Kiinnostus on selvästi noussut tässä parin vuoden aikana. Koronalla lienee osansa: metsään pystyi aina lähtemään ja samalla voi tuoda kotiin tuliaisia, Linjama arvelee.

Hän uskoo kiinnostuksen sienestystä kohtaan nousevan entisestään, kun ruuan hinnat kasvavat.

– Aloittelijoiden kannattaa lähteä liikkeelle helpoista lajeista, kuten kantarelleista ja haperoista. Ne on helppo tunnistaa, Linjama suosittelee.

Lue lisää:

Ruoan hinnan kallistuminen ei ainakaan vielä näy sienestyksen suosiossa, vaikka tänä kesänä satoa riittäisi

"Etsi tatti!" – näin Tyyne-corgista koulutetaan sienestyskaveri, jolta ei jää yksikään metsän herkku huomaamatta

Suosittelemme sinulle