Hyppää sisältöön

Vuoden ensimmäiset perunaruttotapaukset havaittu koetilalla Köyliössä – uusia keinoja ruton torjumiseksi kehitetään jatkuvasti

Räpin koetilalla sijaitsevassa Perunantutkimuslaitoksessa tutkitaan uusia tapoja, joilla voitaisiin estää perunaruttoa. Ne ovat tärkeitä, sillä vanhoja torjunta-aineita kielletään jatkuvasti.

Potatis i en låda
Räpin koetilalla tutkitaan perunan lisäksi myös muita kasveja, kuten monia erilaisia herneitä. Toimittaja Tapio Termonen vieraili koetilalla Ylen aamussa. Haastateltavina tutkimusagronomi Tuukka Huhdanmäki Apetitilta ja johtaja Marjo Hokka Perunantutkimuslaitokselta. Kuva: Anne Teir-Siltanen / Yle
Paula Collin

Vuoden ensimmäiset perunaruttotapaukset on todettu maanantaina Köyliössä Räpin koetilalla.

Perunantutkimuslaitoksen johtaja Marjo Hokka kertoo, että ruttoa havaittiin kasvustoissa, joita ei ole ruiskutettu kesän aikana lainkaan.

– Havaintoja löytyi useammalta lajikkeelta, Hokka sanoo.

Uusien keinojen kehittäminen perunaruton torjuntaan on tärkeää, sillä ympäristövaatimukset ja lainsäädäntö muuttuvat jatkuvasti. Markkinoilta poistuu torjunta-aineita, joten niille on löydettävä korvaajia.

Kemiallisten menetelmien lisäksi tutkitaan biologisia torjuntamenetelmiä. Parhaillaan puhutaan myös perunan luontaisen vastustuskyvyn voimistamisesta.

– Siitä, joka on jo perunan omassa perimässä. Tietyillä yhdisteillä peruna saadaan kestämään perunaruttoa paljon paremmin kuin aiemmin.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta.

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta.

Suosittelemme sinulle