Hyppää sisältöön

Venäjä nosti syytteen suomenvenäläistä Petr Trofimovia vastaan Suomessa pidetyn sodanvastaisen mielenosoituksen vuoksi

Trofimov kertoi Ylelle, että hän sai kutsun pietarilaisen tuomioistuimeen, vaikka asuu vakituisesti Suomessa eikä ole käynyt Venäjällä useaan vuoteen.

trofimov petr
Petr Trofimov osoitti mieltään Venäjän konsulaatin edessä Turussa 12. kesäkuuta 2022. Trofimov on kuvassa oikeassa reunassa. Kuva: Petr Trofimovin arkisto / Личный архив Перта Трофимова
Anna Mattila
Avaa Yle-sovelluksessa

Turkulaista aktivistia Petr Trofimovia vastaan on nostettu syyte Venäjällä maan hallintolain 20.2 §:n nojalla, kertoo Free Russians Global -liike Facebookissa. Pykälä koskee mielenosoituksen järjestyksen rikkomista, ja se on tällä hetkellä Venäjän tärkein väline mielenosoitusten osallistujien ja järjestäjien syytteeseen asettamisessa.

Trofimov vahvisti Yle Novostille, että hän sai kutsun pietarilaisen tuomioistumeen, vaikka asuu vakituisesti Suomessa eikä ole käynyt Venäjällä useaan vuoteen.

– Passissani näkyy, että poistuin (Venäjältä) 8. marraskuuta vuonna 2019, eikä maahantuloleimaa ole, Trofimov sanoo.

Trofimov järjestää säännöllisesti mielenosoituksia sekä osallistuu sodanvastaisiin mielenilmauksiin Suomessa. Aktivistin mukaan hänet yritetään saada syytteeseen yhdestä niistä.

– Asianajajani tutustuu asiakirjoihin huomenna ja tuolloin tiedän enemmän. Kuitenkin Venäjällä asian eteneminen tuomarin käsittelyyn tarkoittaa yleensä syylliseksi toteamista, aktivisti sanoo.

Yksi viimeisimmistä Trofimovin järjestämistä mielenilmauksista oli "hintalappujen" jättäminen Lappeenrannan supermarketteihin. Lapuissa kerrotaan Ukrainan sodasta ja Venäjän sortotoimista toisinajattelijoita kohtaan. Toimintaan oli saatu lupa poliisilta.

trofimov laput2
"Uusi hintalappu" Lappeenrannan Prismassa on suunnattu venäläisille turisteille sekä Suomessa asuville venäläisille. Kuva: Petr Trofimovin arkisto / Личный архив Перта Трофимова

Suosittelemme sinulle