Hyppää sisältöön

Kantarelleissa ja mustatorvisienissä ennätyssadot, mutta tatteja ei toistaiseksi näy – alkusyksyn sateet ratkaisevat Pohjois-Savon sienikauden

Kuiva ja kuuma kesä on tehnyt vuodenajan vaihteen sienisadosta nihkeän, vaikka muutama sienilaji kukoistaakin nyt Pohjois-Savon metsissä.

Pohjois-Savon metsistä löytyy nyt kantarelleja ja mustatorvisieniä ämpäreittäin. Kuva: Juha Silander.
Emilia Saukkonen

Paras sienikausi alkaa lähestyä, kun kesä tekee loppuaan. Pohjois-Savon metsistä löytyy kuitenkin jo nyt hyviä ruokasieniä, kertoo Savon sieniseuran sihteeri Petteri Muuruvirta.

– Näyttäisi siltä, että kantarellilla ja mustatorvisienellä on nyt todellinen ennätyssato. Sosiaalisessa mediassa näkee ihmisten kantaneen niitä metsistä ämpäritolkulla, Muuruvirta arvioi.

Sen sijaan herkkutatteja ei vielä Savon metsistä meinaa löytyä. Muuruvirta muistelee, että tatteja oli vuosi sitten runsaasti, mutta nyt ne ovat todella harvassa.

Kuiva ja kuuma kesä on vaikuttanut suuresti tämänhetkiseen sienisatoon. Pelkona on se, että jo esiin nousseet sienet kuivuvat metsään, ja mikäli kuivuus jatkuu kauan, ei uusia sieniäkään nouse.

– Jos pian saadaan vettä, voi syksyn sadosta tulla vielä hyvä. Mikään ei ole niin hankalaa kuin sienisadon ennustaminen, Petteri Muuruvirta myöntää.

Tyypillinen loppukesän sato

Loppukesän jo nousseiden sienien Muuruvirta arvelee olevan melko tyypillisiä. Esiin nousee kuitenkin huomionarvoinen havainto.

– Todella myrkyllisellä valkokärpässienellä on hyvä kausi menossa. Siihen toivoisin ihmisten kiinnittävän metsässä huomiota, Muuruvirta kertoo.

Myrkyllistä valkokärpässientä voi tavata Pohjois-Savon metsissä paljon. Kuva: Pekka Kauranen

Vaikka valkokärpässieni ei ruokasieni olekaan, Muuruvirta iloitsee sen hyvästä kaudesta. Sieni on tärkeä osa metsien ja luonnon hyvinvointia.

Niin aloitteleville kuin kokeneille sienestäjille Muuruvirta vinkkaa syksyllä alkavista sieniseuran tapahtumista.

– Kannattaa laittaa esimerkiksi Savon sieniseuran Facebook-sivu seurantaan. Sieltä saa tietoa syksyllä tulevista tapahtumista, kuten sienestykseen liittyvistä neuvontatilaisuuksista.

Lue lisää:

Ruoan hinnan kallistuminen ei ainakaan vielä näy sienestyksen suosiossa, vaikka tänä kesänä satoa riittäisi

"Etsi tatti!" – näin Tyyne-corgista koulutetaan sienestyskaveri, jolta ei jää yksikään metsän herkku huomaamatta

Suosittelemme sinulle