Hyppää sisältöön

Hyväntekeväisyysyhdistyksen johtaja keitti ja myi pontikkaa puolisonsa kanssa Pohjois-Karjalassa – mies suunnitteli myös isoa huumekauppaa

Törkeä huumausainerikos, huumekauppa ja alkoholin valmistus toivat pääsyyllisille pitkiä vankeusrangaistuksia Pohjois-Karjalassa. Päätekijän vaimo sai sakkoja pontikan valmistuksesta ja myynnistä.

Joensuun poliisi- ja oikeustalo ilmakuvassa.
Käräjäoikeus toimii Joensuun poliisi- ja oikeustalossa. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle
Tanja Perkkiö

Huumevyyhdin päätekijät jäivät kiinni helmikuussa, kun he olivat matkalla Päijät-Hämeestä Pohjois-Karjalaan ja heillä oli mukanaan lähes kilo amfetamiinia. Se oli tarkoitus levittää Pohjois-Karjalan markkinoille. Huumausaine oli piilotettuna auton vesipumpun sisälle. Sen arvo olisi ollut myytynä annoksina jopa 40 000 euroa.

Päätekijä, 54-vuotias mies, sai Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa kolmen vuoden ja neljän kuukauden pituisen vankeusrangaistuksen muun muassa törkeästä huumausainerikoksesta, ampuma-aserikoksesta ja alkoholirikoksesta. Hänet passitettiin vankeuteen.

Hänet tuomittiin myös yhteisvastuullisesti puolisonsa kanssa laittomasta alkoholin valmistuksesta ja myynnistä. Puoliso, 49-vuotias nainen, sai 80 päiväsakkoa, josta kertyy maksettavaa 2 960 euroa. Hän ei kiistänyt rikoksia. Pariskunnalta takavarikoitiin myös käteisvaroja.

Nainen on ollut asuinpaikkakunnallaan toimivan hyväntekeväisyysyhdistyksen puheenjohtaja. Tällä hetkellä hän on yhdistyksen hallituksen jäsen.

Pariskunta oli valmistanut kotonaan ja myynyt väkevää alkoholijuomaa eli pontikkaa ainakin 400 litraa.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa käsiteltiin kokonaisuudessaan iso nippu rikossyytteitä, jotka liittyivät pikkupaikkakunnalla tehtyyn laittoman alkoholin valmistukseen ja kauppaan sekä huumekauppaan. Rikossyytteissä oli myös ampuma-aserikos ja huumeiden käyttörikoksia.

Päätekijä ja vaimonsa olivat juoneet itse ja myyneet valmistamaansa pontikkaa muille syytetyille 20 euron litrahinnalla 1 600 euron arvosta.

Heidän kotoaan löytyi 23 litraa valmista pontikkaa ja 450 euroa käteistä rahaa.

Samaan tutkintaan aiemmin kuulunut rahanpesuepäily on irrotettu tästä syytteestä ja tutkitaan erikseen.

Antoi huumeita korvaukseksi avusta

54-vuotias päätekijä on sekä myynyt amfetamiinia, että antanut metamfetamiinia vastikkeetta muille syytetyille.

Tutkintakuvailun mukaan päätekijä ei ole itse käyttänyt huumeita, vaan on niiden avulla saanut rikoksiin avukseen muutaman kymmenen euron korvauksin autonkuljettajan ja -purkajan, jotka ovat huumeita ja lääkkeitä käyttäneet.

Palkkioksi Iitin Kausalaan suuntautuneen huumeiden hakumatkan kyydistä ja auton vesipumpun purkamisesta päätekijä oli luvannut amfetamiinia ja ketamiinia.

Autonkuljettajana toiminut 28-vuotias mies sai kahden vuoden ja 15 päivän mittaisen vankeustuomion. Hän vetosi työpaikkaansa, opiskeluun ja perhetilanteeseensa, mutta käräjäoikeus katsoi, että syyllistyminen huumausainerikoksiin ja helmikuinen avunanto törkeään huumausainerikokseen puolsivat ehdotonta vankeustuomiota. Miehellä oli jo aiempia tuomioita huumerikoksista.

Auton vesipumpun purkajaksi kaavailtu 57-vuotias mies tuomittiin vuoden, 11 kuukauden ja viiden päivän mittaiseen vankeuteen avunannosta törkeään huumausainerikokseen ja huumerikoksiin.

Päätekijöistä 54-vuotias mies ja 57-vuotias mies ovat valittaneet tuomioistaan Itä-Suomen hovioikeuteen. Muut tuomiot ovat lainvoimaisia.

Juttua tarkennettu 19.8.2022 kello 8.03: Lisätty tietoa, että 49-vuotias nainen on ollut hyväntekeväisyysyhdistyksen puheenjohtaja, mutta tällä hetkellä hän on yhdistyksen hallituksen jäsen.

Lue myös:

Pohjoiskarjalaisen miehen epäillään myyneen huumeita puolison pestessä rahoja – joulukuussa alkanut esitutkinta on valmis

Suosittelemme sinulle