Hyppää sisältöön

Olli Kokolta hurja uinti EM-finaalissa – rikkoi Suomen ennätyksen ja tuli haastatteluun häkeltyneenä: "Aivan sairas melu"

Olli Kokko rikkoi 50 metrin rintauinnin Suomen ennätyksen. Kokon uusi SE-aika on 27,26. Edellinen Suomen ennätys oli Eetu Karvosen vuonna 2009 uima 27,39. Katso SE-uinti tämän jutun pääkuvana olevalta videolta.

Katso Olli Kokon hirmuveto uinnin EM-finaalissa
Katso Olli Kokon hirmuveto uinnin EM-finaalissa
Riku Porvari,
Antti Sahlström

Suomen Olli Kokko ui viidenneksi miesten 50 metrin rintauinnin EM-finaalissa ajalla 27,26. Kokko jäi mitalista 15 sadasosaa.

– Aika hyvä uinti. Ihan sairas tunnelma. Mitali oli aika lähellä, jos maaliintulo olisi osunut. Kaikki meni hyvin, ei voi valittaa. Aivan uskomaton kokemus, Kokko sanoi uinnin jälkeen Roomassa.

Kokko ui uuden Suomen ennätysajan, kun taakse jäi Eetu Karvosen vuoden 2009 SE-aika 27,39. Kokko sanoi olevansa tyytyväinen, että sai vietyä Karvoselta ennätyksen.

– Eiköhän tässä vuoden tai parin sisään tule muitakin, jotka tuon olisivat saaneet. Hienoa, että sain itse viedä vanhan ennätyksen pois.

Kokko sanoi heittäneensä maalissa kädet kattoon ja kertoi, että samanlaisia tunteita saa ainoastaan uinnista ja siksi hän on jatkanut lajin parissa. Hän kuvaili uintia lyhyesti:

– Startti ja pintautuminen osuivat hyvin. En pysty kiristämään vauhtia altaassa muihin rintauimareihin verraten, joten sen pitää tulla startissa. Tänään se kantoi tosi hyvin. Uinti on aina vähän hämärää, enempi jäi mieleen italialaisten esittely – aivan sairas melu.

Kokko oli häkeltyneenä SE-uinnin jälkeen. Katso haastattelu napauttamalla kuvaa.

EM-kullan nappasi Italian Nicolo Martinenghi ajalla 26,33. Toiseksi kauhoi Italian Simone Cerasuolo ajalla 26,95 ja pronssia nappasi Saksan Lucas Matzerath ajalla 27,11.

Miesten 50 metrin rintauinnin EM-finaali

1. Nicolo Martinenghi ITA 26,33

2. Simone Cerasuolo ITA 26,95

3. Lucas Matzerath GER 27,11

4. Valentin Bayer AUT 27,19

5. Olli Kokko FIN 27,26

6. Bernhard Reitshammer AUT 27,29

7. Volodymyr Lisovets UKR 27,59

8. Peter Stevens SLO 27,74

Kivirinta "hitaalla uinnilla" EM-finaaliin

Katso Veera Kivirinnan uinti 50 metrin rintauinnin välierässä.

Veera Kivirinta ui naisten 50 metrin rintauinnissa EM-finaaliin ajalla 30,77. Hän oli välierässä viidenneksi nopein.

Kivirinta ei parantanut tiistaiaamun alkuerässä uimaansa ennätystä 30,34. Kivirinta arvioi kisan jälkeen, että välierässä uitiin hitaasti.

– Aika heikko aika. Tai ei tuo nyt hidas aika ollut, mutta aamuun verraten aika paljon hitaampi. Pitää katsoa videolta, mikä siinä mätti. Pistetään vastatuulen piikkiin, koska tuuli todella kovasti. Piti hirveästi painaa vasten.

Kivirinta kertoi valmistautumisen kisaan menneen hyvin, kun "iso apina lähti harteilta" onnistuneen aamu-uinnin jälkeen. Hän sanoi lähteneensä rentona altaaseen.

– Eikä väsyttänyt, kuten koko viikon on väsyttänyt.

Kivirinta sanoi lähtevänsä EM-finaaliin nautiskelemaan. Sitä ennen hän aikoo syödä paljon, nukkua hyvin ja uida hieman.

– Huomenna varmaan itku tulee – ihan sama, miten uinti menee, koska Tampereen taival tulee päätökseensä. Tänäänkin oli kova paikka, kun ei tiennyt onko tuo (välierä) viimeinen uinti, Kivirinta sanoi lopuksi.

Veera Kivirinta on edustanut uimaseura TaTU Tamperetta vuodesta 2020, mutta hän on siirtymässä Helsingin uintiakatemian (HSA) riveihin.

Välierän nopein oli Liettuan Ruta Meilutyte ajalla 29,44. Alle 30 sekunnin ui myös Italian Benedetta Pilato aikaan 29,85. Naisten 50 metrin rintauinnin finaali uidaan keskiviikkona 17. elokuuta kello 19.00.

Lahtinen ui varasijalle

Katso Lahtisen uinnin viimeiset 50 metriä.

Laura Lahtinen ui naisten 200 metrin perhosuinnin välierässä yhdeksänneksi ajalla 2.11,41. Näin ollen hän ei päässyt finaaliin, mutta on ensimmäisellä varasijalla.

Lahtinen sanoi uskoneensa siihen, että ajan 2.10,00 alitus olisi onnistunut, mutta hän ei saanut sitä puristettua.

– Ärsyttää todella paljon. En osaa sitä viimeistä 50 metriä uida tällä hetkellä. Tuntuu, että joku takaraivossa ei mene oikein. En osaa taistella kipua vastaan. Ei olisi pitänyt hengittää, mutta hengitin aivan liikaa.

Hän paransi tulostaan yli sekunnilla aamun alkuerän ajasta 2.12,44.

– Lähdin luottavaisena. Ei ihan täydellisesti onnistunut, mutta on tuo kova aika. Ja aamusta parantaminen on aina hyvä.

Välierän nopein oli Tanskan Helena Bach ajalla 2.08,48. Viimeinen finaaliin uinut oli Portugalin Ana Monteiro ajalla 2.10,85.

Päivitys 16.8.2022 klo 20.18: Lisätty juttuun Veera Kivirinnan välierän tulos ja uimarin kommentit.

Päivitys 16.8.2022 klo 21.00: Lisätty juttuun Laura Lahtisen välierän tulos ja uimarin kommentit.

Lue myös:

Olli Kokko Mattssonin uimalaseilla rintauinnin EM-finaaliin – "Tuntui ihan kuin olisi mennyt Colosseumille gladiaattorina"

Matti Mattssonille EM-hopeaa! "Täytyy olla tyytyväinen, että mitali kaulassa täältä lähdetään kotiin"

Suosittelemme sinulle