Hyppää sisältöön

Maatalouslomittajista on paikoin pulaa, menossa on jatkuva haku osaajista

Maatalouslomittajat työllistyvät nopeasti. Erityisesti kesälomakausina osaajia tarvitaan.

Lehmiä laitumella
Maatalouslomittajista on pulaa erityisesti lomakaudella. Arkistokuva. Kuva: Ida Gronmo / Yle
Noora Palola
Avaa Yle-sovelluksessa

Maatalouslomittajista on pulaa niin Kymenlaaksossa kuinEtelä-Karjalassa. Kaakkois-Suomessa sijaista on ollut vaikea löytää erityisesti suurille maatiloille.

– Meillä on jatkuva haku päällä maatalouslomittajista ja koko toiminta-alueella, kertoo henkilöstöpäällikkö Kaisa Tyrni Etelä-Suomen lomituspalveluista, joka vastaa myös Kymenlaakson alueesta.

Kesälomakausi on erityisesti haastavaa aikaa, sillä kysyntää lomittamiseen on, mutta lomittajat itsekin ovat lomalla. Lisäksi lomittajaa tarvitaan esimerkiksi sairastapauksissa.

Lomitukset on saatu hoidettua Kymenlaakson ja Etelä-Suomen alueella, mutta paikallisesti sijaisten saamisessa on voinut olla hankaluuksia.

– Maatalouslomittajan työhön vaaditaan nykyään paljon osaamista sekä eläintenhoidon että myös koneiden ja tekniikan osalta. Toisaalta perinteisemmätkin työtavat pitää osata. Osaajat on pitkälti työllistetty jo, sekä lomituspalveluihin että suoraan maatiloille, kertoo Tyrni.

Lomittajien määrää verottavat osin myös eläköitymiset ja alanvaihdokset. Tilanteet lomittajien riittävyydessä ovat aina alueellisia, sillä kovin kaukaa työntekijät eivät voi tiloille ajaa, jotta myös heidän työmatkansa pysyvät kohtuullisina.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki kotka@yle.fi.

Suosittelemme sinulle