Hyppää sisältöön

Maailmallakin suosittu Piirpauke on konsertoinut jo lähes 50 vuotta – kuuntele, miksi yhtye palasi kokoonpanoltaan lähtöruutuun

Kuhmolainen muusikko, Piirpaukkeen perustajajäsen Sakari Kukko arvioi, että harva suomalainen yhtye on toiminut yhtä pitkän ajan. Nyt Piirpauke on palannut kokoonpanoltaan lähtöruutuun, kvartetiksi.

Piirpauke-yhtye, muusikot Leo Gauriloff, Tom Nekljudow, Malik Sene, Baby D´Njay, Tauno Railo ja Sakari Kukko. 1984.
Piirpaukkeen kokoonpano on vaihdellut vuosien varrella. Vuonna 1984 otetussa kuvassa yhtyeen perustajajäsen Sakari Kukko on oikeassa laidassa. Kuva: Yle/Antero Tenhunen
Arto Loukasmäki,
Tiia Korhonen

Maailmalla mainetta niittänyt, etnovaikutteista musiikkia esittävä Piirpauke -yhtye on konsertoinut jo lähes 50 vuotta.

Jazzia, kansanmusiikkia ja progressiivista rockia yhdistävä kokoonpano perustettiin vuonna 1974. Tuolloin yhtyeellä ei ollut vielä nimeä. Piirpauke -nimellä se esiintyi ensimmäisen kerran vuotta myöhemmin.

Kuhmolainen muusikko, Piirpaukkeen perustajajäsen Sakari Kukko kertoo, että harva suomalainen yhtye on toiminut yhtä pitkän ajan.

– Kaiken todennäköisyyden mukaan yhtyeelle näyttäisi tulevan 50 vuotta täyteen, mutta eihän sitä koskaan voi tietää. Umo Helsinki Jazz Orchestra on täsmälleen saman ikäinen, siinä on hyvä vertailukohta.

Yksi Piirpaukkeen tunnetuimmista kappaleista on Konevitsan kirkonkellot. Kukon mukaan se on kannatellut yhtyettä kaikki vuodet Suomessa, mutta Keski-Euroopan suurilla areenoilla sillä ei ole ollut samanlaista merkitystä.

– Soitimme Keski-Euroopassa 14 vuotta putkeen, ja samoissa paikoissa soitti sellaisia nimiä kuin Miles Davis, Astor Piazzola ja Nirvana. Markkinat olivat ankarasti kilpaillut. Soitimme siellä lähes tuhat keikkaa ja meitä kannatteli kappale Swedish Reggae.

Nyt Piirpauke on palannut tyylillisesti, soundillisesti ja kokoonpanoltaan lähtöruutuun. Sakari Kukkoa lukuun ottamatta muusikot ovat vaihtuneet, mutta soittimet ovat pysyneet samoina.

Piirpauke konsertoi tänään keskiviikkona kello 19 Mustolan kentällä sirkusteltassa Vuokatissa osana Sotkamo viikon tapahtumia.

Aiheesta voi keskustella torstaihin 18. elokuuta kello 23 asti.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme sinulle