Hyppää sisältöön

Himoittu huutokauppa-Monkey vaihtoi omistajaa – Timo Fordell pääsi ensiajolle, ja pian Hondasta saavat nauttia myös lapsenlapset

Paltamon kunta tienasi mopon myynnillä 2 701 euroa, joka käytetään lasten ja nuorten hyväksi. Hurjan suosion saanut huutokauppa nosti pienen kainuulaiskunnan ainakin mopointoilijoiden kartalle.

Timo Fordell aikoo kunnostaa ja museokatsastaa ostamansa Honda Monkeyn lastenlastensa käyttöön.
Timo Fordell aikoo kunnostaa ja museokatsastaa ostamansa Honda Monkeyn lastenlastensa käyttöön.
Siiri Pohjoinen,
Antti Heikinmatti

– Hyvännäköinen peli, pieniä vikoja, kiteyttää Paltamon kunnan entisen Honda Monkeyn uusi omistaja Timo Fordell.

Moponostalgiaa henkivän Hondan huutokauppa herätti valtakunnallistakin huomiota ja ilmoitusta katseltiin kymmeniä tuhansia kertoja. Fordell kuitenkin teki kovimman tarjouksen ja vie ajopelin kotiinsa.

Lue lisää: Kunta laittoi Honda Monkeyn myyntiin, ja ilmoituksen suosio räjähti – ikoninen mopomalli on nyt niin himoittu, että siitä maksetaan tuhansia euroja

Muutaman polkaisun jälkeen nelitahtinen moponmoottori hörähtää käyntiin, ja Fordell pääsee ajamaan kierroksen Paltamon vanhan kunnantalon pihalla.

Mopossa on lommo, ja se vaatii pientä siistimistä. Kaupat syntyivät silti, ja nimi raapaistaan kauppakirjaan.

Fordellilla on ennestään museorekisteröityjä mopoja, moottoripyöriä, autoja ja kuormureita, ja nyt kokoelmiin ostettu Hondakin pääsee aikanaan museorekisteriin. Sen jälkeen mopo menee lapsenlapsille.

– Kyllä siellä seitsenvuotias Pekka jo odottaa, hän paljastaa.

Honda Z50J:n eli tutummin Monkeyn tai Mankin tankkiin on tullut pieni lommo. Muutakin siistimistä Timo Fordellin mukaan on ennen kuin mopo kelpaa museoajoneuvoksi. Kuva: Rami Moilanen / Yle

Mopoinnostus nosti kunnankin kartalle

Paltamon kunta laittoi mopon huutokauppaan samalla kun se myy muita kunnantalon muuton alta tarpeettomaksi jääviä tavaroita. Kunnanjohtaja Pasi Ahoniemi kertoo, että mopon saama suosio on ilahduttanut kunnassa. Mopokauppa on ollut puhuttu aihe ja siitä on tullut paljon yhteydenottoja.

– Luulen, että kyse taitaa olla Honda Monkey -buumista, tämmöisiä vehkeitä ei hirveästi liiku, Ahoniemi pohtii.

Suoria yhteydenottoja tuli kymmeniä, ja mopoa oli myös käynyt katsomassa valtava määrä ihmisiä.

Syyn buumiin hän arvelee olevan nostalgiassa: jos 1970–1980 -luvulla on ajanut vastaavaa mopoa, sama tunne halutaan nyt kokea uudestaan. Myös kunnanjohtaja myöntää kokeneensa pientä luopumisen tuskaa.

– Hetken kävi jo mielessä, että pitäisiköhän se ottaa pois myynnistä ja jättää tänne meille vitriinitavaraksi. Toivon mukaan se tuottaa paljon iloa huutokaupan voittajalle ja hän saa hyvän Hondan käyttöön.

Kiertotalouden nimissä Paltamo myy myös paljon muutakin tavaraa vanhan kunnantalon tiloista. Kunnanjohtaja Pasi Ahoniemi arvioi, että kokonaisrahamäärä liikkuu muutamissa kymmenissä tuhansissa euroissa. Kuva: Rami Moilanen / Yle

Iloa on luvassa myös kunnalle, sillä mopo toi Paltamolle 2 701 euroa.

– Raha käytetään suoraan lasten, nuorten ja yleisesti ottaen paltamolaisten harrastustoiminnan mahdollistamiseen ja tukemiseen, Ahoniemi kertoo.

Mopon suosio on vaikuttanut myös pienen kunnan brändityöhön.

– Paljon on kyllä tullut yhteydenottoja, että mikä se tämä Paltamo on, Ahoniemi kertoo ja toivottaa tervetulleeksi tutustumaan kuntaan.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella moponostalgiasta Yle Tunnuksella torstaihin 18.8. kello 23 saakka.

Lue myös: Nuoruus museoitiin Pohjois-Karjalassa: vitriiniin päätyi jopa mopo – katso kuvat yllätyshitiksi nousseesta näyttelystä

Suosittelemme sinulle