Hyppää sisältöön

Leipäjuuri on kuin perheenjäsen – korona-ajan juurileipätrendi ei näytä hiipumisen merkkejä

Mikkeliläinen Mimmi Tick perheineen perusti leipomon, jonka liikeidea nojaa korona-aika trendikkääksi nousseeseen juurileipään.

Mimmi Tickin perhe leipoo päivittäin noin sata leipää, jotka häviävät hyllyiltä nopeasti. Kuva: Sari Ursin / Yle

Yksi trendikkäimmistä korona-ajan herkuista on hapanjuurileipä. Karanteeniaikana kaivettiin esiin suvun vanhat reseptit ja ehkä myös suvun vanha taikinajuuri.

Mikkeliläinen Mimmi Tick perusti keväällä kotikaupunkiinsa pienen hapanjuurileivontaan perustuvan leipomon ja nyt leivät viedään käsistä. Buumi ei siis vaikuta laantuneen.

Miun juuret -leipomon juuri on syntynyt Tickin käsissä ruisjauhosta, vedestä, lämmöstä ja rakkaudesta. Leipäjuuresta puhutaan leipomossa melkein kuin perheenjäsenestä.

– Päivittäin me sitä täällä ruokitaan, pistetään lepäämään, hellitään ja rapsutellaan. Se on sellainen pieni elävä olento, joka nukkuu ja syö, kuin pieni vauva, Tick naurahtaa.

Juurileivonta on nyt trendikästä ja neuvoja jaetaan netissä jatkuvasti. Esimerkiksi Facebookin Hapanjuurileipurit -ryhmässä on jo yli 28 000 jäsentä. Gluteenittomalle hapanjuurileivonnalle on myös oma ryhmänsä, jossa sielläkin on lähes 7 000 jäsentä.

Trendikelkkaan ei kannata hypätä suin päin, vaan ensikertalaisen on syytä seurata ohjeita ja askeleita oikein, että juuri ja taikina onnistuvat. Ensimmäinen kerta ei mennyt nappiin myöskään Tickin keittiössä.

– Juuren kanssa ei tullut epätoivoa, mutta siinä vaiheessa meinasi mennä usko, kun ensimmäisen kerran leivoin sillä. Luin tietenkin vain tarvittavat ainesosat, enkä sitä, miten leipominen tapahtuu. Tuli kasa sellaisia leipiä, joita en olisi syöttänyt edes eläimelle.

Hapanjuuresta leivottu leipä on Tickin keittiössä yleensä voimakassuolaista ja eroaa hiivaleivästä myös rakenteeltaan. Juurileipä myös säilyy hyvin, ja juuri voi säilyä vuosiakin.

– Olen kuullut, että juuri voi lakata toimimasta, mutta siitä se kuulemma antaa vähän jo vinkkiä etukäteen. Jos kotona harrastaa juurileivontaa, niin juurta voi säilyttää jääkaapissa ihan tolkuttoman pitkiä aikoja.

Mimmi Tick perheineen vaalii taikinajuurta, joka tuottaa niin vaaleaa kuin tummaakin leipää. Kuva: Sari Ursin / Yle

Juurileipä vei vatsaoireet

Tick innostui hapanjuurileivonnasta muutama vuosi sitten huomatessaan, että juurileipä sopii hänen vatsalleen paremmin. Leivän syönti aiheutti pahaa turvotusta ja ilmavaivoja.

– Mietin jo, että pitääkö luopua leivän syönnistä kokonaan.

Leipäjuuren terveysvaikutuksista on vähänlaisesti tutkimustietoa, mutta ainakin Tickin vatsaoireet ovat hellittäneet, kun leipä vaihtui juuresta leivottuun. Myös moni asiakas on kertonut samanlaisista huomioista. Eikä juurileipä ole auttanut vain ihmisasiakkaita.

– Meillä on asiakkaalla minipossu, joka on vaihtanut hiivaleivästä meidän leipään nyt kokonaan. Ja asiakas kertoi, että possu on lakannut pieremästä, jota se on tehnyt ilmeisen paljon aiemmin, Tick naurahtaa.

Muokattu 21.9. klo 10.15. Muokattu osaa juurileivän voimakassuolaisuudesta. Juurileipä ei aina ole suolaista, mutta Tickin keittiössä useasti on.

Lue lisää:

Raaka-aineiden ja energian kallistuminen voi näkyä pian myös leivän hinnassa – leipomoyrittäjä: "Paineet ovat kovat"

Suosittelemme sinulle