Hyppää sisältöön

Saiko autosi katsastuksessa korjauskehotuksen? Valokuvia viallisista kohdista voi päätyä katsastusaseman pilvipalveluun

Monilla katsastusasemilla valokuvataan ajoneuvoista löytyviä vikoja ja puutteita. Jos kuvat ovat yhdistettävissä henkilöihin, niistä on kerrottava selkeästi auton omistajalle, sanoo tietosuojavaltuutettu Anu Talus.

 Näin auton liikennekelpoisuutta syynätään
Näin auton liikennekelpoisuutta syynätään
Jarmo Koponen

Erilaisten testilaitteiden ohessa älypuhelimista ja tableteista on tullut monilla katsastuskonttoreilla yhä käytetympiä työvälineitä, ja niitä voidaan käyttää myös autossa olevien vikojen ja puutteiden valokuvaamiseen.

Osalla katsastusasemia kuvaaminen on yleistynyt, sillä noin vuoden ajan katsastaja on voinut tallettaa kuvia esimerkiksi korjauskehotukseen johtaneista vioista Yksityisten katsastustoimipaikkojen tietojärjestelmään.

Muun muassa nivelten ja tukivarsien välysten tutkimisessa rengasrauta on hyvä apuväline. Kuva: Susanna Pesonen / Yle

– Jos viasta otetaan kuva, sillä pystytään paljon selkeämmin osoittamaan myöhemmin, onko se vika tosiasiallisesti korjattu, kertoo Yksityisten katsastustoimipaikkojen liiton toiminnanjohtaja Björn Ziessler.

Yksityisten katsastustoimipaikkojen liitto käyttää äänienemmistöä kuvien tallentamiseen käytettävää tietojärjestelmää ylläpitävässä Ideal inspect Oy:ssä. Määräaikaiskatsastuksia koskevat viranomaisohjeet ja -määräykset eivät edellytä kuvaamista vaan sitä on perusteltu asiakaspalvelulla.

Monilla katsastustoimipaikoilla OBD-testin tiedot välittyvät suoraan katsastusjärjestelmää. Kuva: Susanna Pesonen / Yle

– Pystytään asiakkaalle viestimään vikakohde ja paikka, että ei varmasti jää epäselvää, jos ei asiakas ole itse paikalla. Toki pyritään siihen, että ei tarvitsisi näitä kuvia ottaa, että pystytään suoraan kertomaan vikakohde asiakkaalle, sanoo Tattarisuon autokatsastus Oy:n osakas Marika Kurki.

Kurjen mukaan kuvia on heillä kaiken kaikkiaan otettu varsin vähän, ja ne voidaan asiakkaan niin halutessa myös poistaa järjestelmästä.

– Haluan painottaa sitä, että mitään kuvia ei tallenneta ilman, että asiakas on siitä tietoinen. Mikäli katsastaja on ottanut valokuvan, se tulostetaan poikkeuksetta tarkastuskortin kanssa asiakkaalle. Näin ollen asiakkaalle ei jää epäselvyyttä siitä, että onko hänen ajoneuvoaan kuvattu, korostaa Kurki.

Kaikilla katsastusasemilla vikojen kuvaaminen ei ole käytössä.

– Ei ole sellaista harkintaakaan ollut, sanoo A-katsastuksen tekninen johtaja Hannu Pellikka.

Katsastuksessa havaitut viat ja puutteet kirjataan katsastustodistukseen. Osalla yksityisistä katsastustoimipaikkoja vikakohdista otetaan myös kuvia. Kuva: Susanna Pesonen / Yle

– Meidän tämänhetkiset katsastajilla käytössä olevat käsipäätteet eivät sitä kameraa sisällä. Mutta totta kai tämä järjestelmiin on mahdollista sisällyttää. Ilmeisesti joillakin onkin tällaisia järjestelmiä käytössä, toteaa Pellikka.

Tietosuojavaltuutettu: Kuvaamisesta on kerrottava, jos kuvat yhdistettävissä henkilöön

Määräaikaiskatsastuksessa ajoneuvosta mahdollisesti otetuissa kuvissa ei näy ihmisiä, mutta esimerkiksi auton rekisteritunnuksen kautta henkilöitä voi olla yhdistettävissä tiettyyn ajoneuvoon. Ajoneuvon tiedoista puolestaan käyvät ilmi sekä nykyiset että aiemmat omistajat ja mahdolliset haltijat.

– Jos näitä kuvia tallennetaan sillä tavalla, että ne on yhdistettävissä henkilöön, kyse on henkilötiedoista. Silloin tästä on informoitava, kerrottava selkeästi näille henkilöille, joiden autoista näitä kuvia otetaan, sanoo tietosuojavaltuutettu Anu Talus.

Tietosuojasäätely koskee myös kuvien säilyttämistä.

– Sinänsä aika selvää tietosuojasääntelyn perusteella on, että näitä tietoja voidaan säilyttää ja käyttää ainoastaan niin pitkään kuin se on tarpeellista sen tehtävän hoitamiseksi, mitä varten nämä kuvat on otettu, Talus sanoo.

Suosittelemme sinulle