Hyppää sisältöön

Verneri-rajuilma synnytti kesän salamaennätyksen

Rankkasade ja ukkoset ovat aiheuttaneet vahinkoja eri puolilla läntistä Suomea. Yle seurasi Verneri-rajuilman etenemistä tässä artikkelissa.

Tekijät

Junaliikenne palautunut normaaliksi Jämsä–Jyväskylä-välillä

Jämsän ja Jyväskylän välisen rataosuuden korjaustyöt on saatu valmiiksi ja junaliikenne rataosuudella on palautunut normaaliksi, kertoo Fintrafficin rataliikennekeskus.

Rataosuudella syntyi junaliikenteen keskeyttänyt sähköratavaurio eilen illalla. Junaliikennettä jouduttiin korvaamaan linja-autoilla Jämsän ja Jyväskylän välillä.

Eilinen Verneri-myrsky aiheutti häiriöitä rautatieliikenteeseen useilla rataosuuksilla.

STT

Risto Ukkonen

Junayhteyksiä on edelleen korvattu linja-autoilla

Keskiviikon ukkosmyräkän jälkivaikutukset ovat vaikeuttaneet vielä aamun junaliikennettä.

Esimerkiksi kello 7 jälkeen Oulusta Kajaanin kautta Helsinkiin lähtenyt vuoro korvattiin linja-autolla välillä Oulu-Kontiomäki. Fintraficin Rataliikennekeskuksen mukaan eilinen sähkövika on osuudella saatu korjattua, mutta keskiviikon ongelmien takia torstaiaamuna tarvittavaa junakalustoa ei saatu Ouluun.

VR:n mukaan sähköratavikoja ja samanlaisia kalusto-ongelmia on ollut myös muualla Suomessa.

Valtakunnallisesti eilinen ukkosmyräkkä on aiheuttanut ongelmia junaliikenteen lisäksi myös sähkönjakeluun.

Vesa-Pekka Hiltunen

Ukkonen katkaisi sähköt Lapissa tuhansilta

Ukkosmyräkkä saavutti Rovaniemen keskiviikkona illalla.

Ukonilma aiheutti keskiviikkoiltana tuntikausien sähkökatkoja sekä lyhyitä katkoksia Lapissa ainakin Rovaniemen, Sodankylän ja Kemijärven alueella.

Enimmillään yhtäaikaisesti sähköttä on ollut noin 2000 taloutta yksistään Rovakairan alueella.

Vikoja on korjattu keskiviikkoillan sekä torstaiyön aikana. Lisää tässä artikkelissa.

Greta Virranniemi

Keskiviikkona syntyi kesän salamaennätys

Suomessa havaittiin keskiviikkona noin 19 950 maasalamaa, mikä on kuluneen kesän suurin päiväkohtainen salamamäärä. Asiasta kertoo Foreca nettisivuillaan ja Twitterissä.

Elokuun aikana on tähän mennessä salamoinut enemmän kuin keskimäärin koko elokuussa. Keskiviikon salamamäärä kattaa noin 69 prosenttia koko elokuun normaalista salamamäärästä, joka on keskimäärin 29 000 kappaletta.

Tuukka Lukinmaa

Ilmeisesti syöksyvirtaus repi yli 100 aurinkopaneelia ja 500 neliötä kattoa koulurakennuksesta Uuraisilla

Repeytynyttä kattopeltiä ja aurinkopaneeleita.
Uuraisten Koulukeskuksen vaurioitunutta kattoa torstaiaamuna. Kuva: Uuraisten kunta

Verneri-myrsky riepotti pahasti Uuraisten Koulukeskuksen kattorakenteita Keski-Suomessa. Ilmeisesti syöksyvirtaus kuori peltiä kokonaan 500 neliön alalta, ja osittain peltiä on irronnut kiinnityksistä laajemminkin.

Katolla oli myös 333 aurinkopaneelia, joista arviolta kolmannes irtosi. Paneelit ovat tuottaneet yli 10 prosenttia koulun käyttämästä energiasta.

– Siinä syntyi trampoliiniefekti, kun ilmavirta tarttui aurinkopaneeleihin ja nosti kattoa, sanoo kunnan tekninen johtaja Janne Koskenkorva.

Katon repeydyttyä rakenteisiin pääsi vettä, joka on aiheuttanut vesivahinkoa. Rakennuksessa on edessä vähintään kymmenien tuhansien eurojen remontti.

– Kattoa ja aurinkopaneeleita menee uusiksi, ja rakenteita joutuu varmasti aukomaan. Tarkempia vahinkoja tutkitaan vielä, mutta kuusinumeroisiin summiin menevät varmaan remonttikulut, Koskenkorva sanoo.

Vielä ei ole arviota siitä, kuinka pitkään koulurakennuksen remontoimisessa kestää. 360 oppilaan koulutyö jatkuu toistaiseksi normaalisti, vaikka piha on osittain suljettu.

Tuomo Rintamaa

Etelä-Pohjanmaalla Verneri-rajuilma iski kovimmin Kuusiokuntien alueella

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos oli kiireinen rankkasateen ja myrskyn takia etenkin Kuusiokuntien alueella Alavudella, Soinissa ja Ähtärissä.

Pääasiassa tehtävät olivat vahingintorjuntatehtäviä, kuten puun kaatumisten aiheuttamia.

– Tehtäviä oli myrskyyn liittyen viitisenkymmentä. Rakennuspaloja on ollut viisi, jotka sitoivat resurssejamme enemmän ja kauemman, kertoo päivystävä palomestari Joona Övermark Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitokselta.

Myrskyyn liittyviä henkilövahinkoja ei ole pelastuslaitoksen tietoon tullut. Övermarkin mukaan yksittäisiä vahingontorjuntatehtäviä voi kuitenkin olla tiedossa vielä tänään.

Ari Vihanta

Perhossa kaatui tuhansia puita

Keski-Pohjanmaalla ukkosmyrsky iski voimakkaimmin Perhoon.

Pelastuslaitoksella oli kymmeniä tehtäviä Perhossa ja lähikunnissa. Yksi tehtävä saattoi sisältää parikymmentä kaatunutta puuta.

Päivystävä palomestari arvioi, että Perhossa kaatui illalla tuhansia puita.

Perhossa oli vielä kaksisataa taloutta vailla sähköä aamuseitsemältä.

Tuukka Lukinmaa

Junaliikenne Jyväskylä–Jämsä-välillä poikki torstain puoleenpäivään, Keski-Suomessa melkein 10 000 ollut ilman sähköjä

Ukkosen aiheuttaman sähkövian takia junaliikenne Jyväskylän ja Jämsän vilkkaalla välillä on molempiin suuntiin poikki ja yhteys korvattu linja-autoilla. Matkustajien on syytä varautua siihen, että matka kestää tavallista pidempään.

Vika alkoi puoli seitsemältä keskiviikkoiltana, ja Rataliikennekeskus arvioi, että se saadaan korjattua torstain puoleenpäivään mennessä.

Keski-Suomi oli alueita, joille ukkosrintama painottui. Ilman sähköjä on kuluneen vuorokauden aikana ollut maakunnassa 9 000 eri sähköyhtiöiden asiakasta. Varhain torstaiaamuna viat oli pääosin korjattu ja sähköttä oli noin 600 asiakasta.

Pelastuslaitokselta kerrotaan, että tehtäviä ovat teettäneet muun muassa lukuisat puiden raivaukset eri puolilla maakuntaa. Äänekoskella paloi ilmeisesti ukkosen aiheuttaman sähkövian takia 60 neliön kesämökki, ja pienempi rakennuspalotehtävä oli myös Laukaassa.

Lisäksi salamat sytyttivät pieniä maastopaloja ainakin Äänekoskella, Karstulassa ja Kyyjärvellä, jossa palo jäi kytövaiheeseen.

Laura Kangas

Jämsän ja Jyväskylän välinen junaliikenne poikki vielä aamun ajan

Jämsän ja Jyväskylän välinen junaliikenne on poikki vielä torstaiaamun ajan, tiedottaa Fintrafficin rataliikennekeskus.

Rataliikennekeskuksen mukaan radan korjaustöiden arvioidaan valmistuvan puoleenpäivään mennessä. Siihen saakka junat korvataan linja-autoilla Jämsän ja Jyväskylän välillä.

Sähköratavaurio Jämsän ja Jyväskylän välillä Saakoskella pysäytti junaliikenteen eilen puoli seitsemän aikaan illalla.

Henrietta Nyberg

Vielä runsaat 2 200 kotitaloutta ilman sähköä

Läpi Suomen pyyhkäisseen Verneri-rajuilman jäljiltä vielä runsaat 2 200 kotitaloutta on ilman sähköä. Sähkökatkokartan mukaan eniten sähköttömiä asiakkaita on Keski- ja Pohjois-Suomessa.

Pahimmillaan sähköttömiä asiakkaita oli noin 12 300 keskiviikkona neljän aikaan iltapäivällä. Tuolloinkin eniten häiriötä oli Tampereen seudulla.

Suosittelemme sinulle