Hyppää sisältöön

Suurmusikaali Priscilla nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa – Broadwaylla ja West Endissä se on jo ollut jättihitti

Helsingin kaupunginteatterin suuri näyttämö täyttyy nyt discohiteistä ja glitteristä. Priscillasta odotetaan Kinky Bootsin kaltaista menestystä.

Katso videolta ote Helsingin kaupunginteatterin Priscilla-musikaalin harjoituksista.
Sanna Vilkman
Avaa Yle-sovelluksessa

Kimallusta, ikonisia discohittejä, häikäiseviä asuja ja koskettava tarina – niistä on tehty musikaali Priscilla, aavikon kuningatar.

Helsingin kaupunginteatterin suurella näyttämöllä koetaan tänä syksynä visuaalisesti valloittava ja riemukas esitys. Lipuista yli puolet on varattu jo etukäteen.

Tarina kulkee kolmen eri-ikäisen drag queenin kanssa halki Australian aavikoiden ja peräkylien bilebussi Priscillan kyydissä. Reitin varrella tulee monenlaista vastaan.

Priscilla , aavikon kuningatar musikaalin näyttelijöitä esittämässä esitystä.
Ohjaaja Samuel Harjanteen mukaan Priscilla on hahmona melko hidas ja raskas. – Kyllä se silti pärjää tosi hyvin ja olemme oppineet kontrolloimaan häntä. Bussia en olekaan ennen tätä ohjannnut. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Australialaisen Stephan Elliottin vuonna 1994 ohjaamaan kulttielokuvaan perustuva musikaali on niittänyt uskomatonta suosiota pitkin maailmaa, Broadway ja Lontoon West End mukaan lukien.

Nyt se nähdään ensimmäistä kertaa suomalaisnäyttämöllä. Tekijöiden mielestä hetki on täydellinen. Yleisö kaipaa valoa raskaiden aikojen keskelle.

Ohjaaja Samuel Harjanne lupaa, että mukana saa laulaa, jos siltä tuntuu – kunhan ei tieten tahtoen häiritse esitystä.

Drag queenien huulisynkkaamat osuudet vetää englanniksi diivoista koostuva enkelikuoro. Silloin kun laulun sanat kuljettavat tarinaa eteenpäin, vaihtuu laulukieli suomeen.

Priscillaa tullaan katsomaan, kun halutaan nauttia ja halutaan elämään iloa ja positiivisuutta. Why not: nouse ylös ja tanssi, nää on bileet! Jos menee ihan vallattomaksi, niin kielen vaihtuminen hillitsee tilanteen.

Lauri Mikkola.
Tick Belrosea, eli Mitzi Mitosisia näyttelevän Lauri Mikkolan mielestä on mahtavaa tehdä hyvän mielen musikaalia. – Ihmiset kaipaavat iloa ja energiaa negatiivisten uutisten keskelle. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Anthony Belrosea, drag-nimeltään Mitzi Mitosista, näyttelevän Lauri Mikkolan mielestä on mahtavaa tuoda iloista energiaa synkkien uutisten uuvuttamille ihmisille.

– Valo ja ilo tähän musikaaliin tulee tästä tarinasta. Vaikka siinä on tärkeitä teemoja, se ei mene liikaa surun puolelle. Esitys on täynnä hyvän mielen hittejä, upeita asuja ja huumoria.

Vanhan koulun drag queenia Bernadette Bassingeria esittävälle Clarissa Jäärnille rooli on suorastaan unelmien täyttymys.

– Hahmo on tosi herkullinen näyttelijälle, koska hän on tällainen vanha superdiiva. Varmasti jokainen naisnäyttelijä haaveilee siitä, että pääsee kerran elämässään näyttelemään sellaisen roolin.

Clarissa Jäärni ja Samuel Harjanne.
Bernadette Bassingeria näyttelevä Clarissa Jäärni ja ohjaaja Samuel Harjanne hilpeinä Helsingin Kaupunginteatterin kauden avajaisissa 16.8.2022. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Pukusuunnittelijan unelmamusikaali

Alkuperäinen elokuva nauttii edelleen valtavaa kulttisuosiota ympäri maailmaa. Se tunnetaan erityisesti häkellyttävistä asuistaan, jotka toteutettiin kengännauhabudjetilla.

Neljä vuotta sitten Helsingissä Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla vieraillut ohjaaja Stephan Elliott kertoi Ylen haastattelussa, että muun muassa pikkuhousuista ja varvastossuista rakennettuja asuja kursittiin kokoon kuumaliimalla ja suurilla toiveilla.

– Yhdessä kohtauksessa näyttelijä Guy Pearcen piti heiluttaa tissejään, mutta asu hajosi. Meillä oli hirveä kiire, ja kiljuin hädissäni, että meidät heitetään lokaatiosta pihalle neljän minuutin päästä. Niinpä pukusuunnittelija Tim Chappel sanoi Guylle, että koita kestää, ja ampui puvun niiteillä kiinni häneen.

The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert -elokuvan lehdistökuva.
Priscilla, aavikon kuningatar -elokuvan päärooleja näyttelivät Hugo Weaving, Terence Stamp ja Guy Pearce. Kuva: Images courtesy of Park Circus / MGM Studios

Kaikesta huolimatta elokuvan pukusuunnittelijat Lizzy Gardiner ja Tim Chappelpokkasivat työstään Oscarin. Kaupunginteatterin ohjaajan Samuel Harjanteen mielestä suuret saappaat on täytetty hyvin.

– Tärkein ohje, minkä saimme oli, ettei alkuperäistä elokuvaa saa kopioida. Tarinaa ja sen lainalaisuuksia ei tietenkään saa muuttaa, mutta asut pitää suunnitella joka tuotannossa uudelleen. Loistava pukusuunnittelijamme Tinja Salmi on päässyt kunnolla hulluttelemaan. Ei ole ihan helppoa luoda näin ikonista visuaalista maailmaa uudelleen.

Priscilla , aavikon kuningatar musikaalin näyttelijöitä esittämässä esitystä.
Tinja Salmi on suunnitellut asut. Alkuperäisen elokuvan asut voittivat pukusuunnittelun Oscarin. Niitä ei saa kopioida, mutta sama henki pitää säilyttää musikaalituotannoissa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Näyttelijöille asut asettavat melkoisia haasteita etenkin kesähelteillä. Clarissa Jäärnin mukaan estradilla tarkenee mainiosti.

– Me ollaan aivan likomärkiä esityksen jälkeen, ei tarvitse hirveästi bodypumpissa käydä. Tietysti musikaali muutenkin on näyttelijälle vaikein laji, koska draaman lisäksi pitää tanssia ja laulaa.

Lauri Mikkola on onnellinen siitä, että on jo uransa varhaisessa vaiheessa joutunut opettelemaan korkokengillä kävelyn. Priscillassa ne tosin ovat ihan omaa luokkaansa.

– Täytyy kyllä sanoa, että tämä on urani haastavin teos, mitä tulee asujen kanssa liikkumiseen, tanssimisesta puhumattakaan.

Huumori ravistelee ennakkoluuloja

Vaikka Priscilla on koominen musikaali, se käsittelee vakavia teemoja sateenkaariperheiden oikeuksista siihen, miten oppia olemaan itsensä ja muiden kanssa erilaisista elämäntavoista riippumatta.

Ohjaaja Samuel Harjanne uskoo, että jokainen katsoja löytää tarinasta jotain samaistuttavaa.

– Yhdellä drag queeneistä on lapsi, josta muut eivät tiedä. Hän ei ole tavannut nyt kuusivuotiasta poikaansa tämän syntymän jälkeen. Millaiset paineet on ihmisellä, joka on olettanut muiden ajattelevan hänestä tämän takia pahaa? Miten kohtaaminen on mahdollista, kun on luonut itselleen tällaiset demonit? Tämä teema on aika hauras.

Priscilla , aavikon kuningatar musikaalin näyttelijöitä esittämässä esitystä.
Kolmea eri-ikäistä drag queenia näyttelevät Lauri Mikkola, Clarissa Jäärni ja Niki Rautén. Mekaanikko Bobina nähdään Risto Kaskilahti. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Priscilla , aavikon kuningatar musikaalin näyttelijöitä esittämässä esitystä.
Musikaalissa yksikään hitti ei tule taustanauhalta. Drag queenien huulisynkkaosuudet laulaa diivojen kuoro (Jennie Storbacka, Maria Lund ja Johanna Försti). Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen representaatio ja kysymykset siitä, kuka voi näytellä mitäkin roolia, ovat olleet teatterissa kuumia kysymyksiä viime vuosina. Priscillankaan tuotanto ei välttynyt jo etukäteen esitetyltä epäilyksiltä.

Sekä Priscillan taiteellisessa suunnitteluryhmässä että esiintyjissä on mukana vähemmistöjen edustajia laajalta skaalalta, Harjanne huomauttaa. Jos pelkää liikaa, ei hänen mielestään pysty tekemään enää mitään.

– Kaikki asiat ovat jollekin sensitiivisiä, on kyse sitten vähemmistöistä tai ei-vähemmistöistä. Kuka tahansa voi ottaa itseensä, jos aihe on itselle herkkä. Vaikeitakin asioita pitää pystyä käsittelemään, vaikka jollain olisi ollut niistä vaikeita kokemuksia. Muuten päädymme sensuroimaan sitä, mitä oikeasti elämässä tapahtuu, ja joidenkin tarinat jäävät kertomatta.

Priscilla , aavikon kuningatar musikaalin näyttelijöitä esittämässä esitystä.
Priscillassa esiintyy lähes kolmekymmentä ihmistä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Isojen musikaalituotantojen erikoismies Harjanne ohjasi neljä vuotta sitten Kinky Bootsin, joka sivusi samoja teemoja kuin Priscilla.

Se keräsi Suomen oloissa käsittämättömät katsojaluvut. Kinky Bootsin näki yhteensä yli 100 000 ihmistä Helsingin kaupunginteatterissa ja Tampereen Työväen Teatterissa.

Huumoripitoinen musikaali voi olla oiva keino saada ihmiset ravistelemaan ennakkoluulojaan, Harjanne tuumii.

Priscilla voi tuoda uusia teemoja myös niille ihmisille, jotka eivät omassa elämässään ole kohdanneet vähemmistöjä. Se tapahtuu muodossa, jossa ne asiat voi sulattaa ja niihin voi päästä mukaan. On vaikea uskoa, ettei iso yleisö saisi tähän kosketusta.

"Jos sopivaa transnaista ei löydy, musikaali kannattaisi jättää tekemättä" – keskustelu roolituksesta käynnistyi ennen esiintyjähaun päättymistä

Priscilla, aavikon kuningatar -kulttielokuvan ohjaaja Helsingissä: "Nykysäännöillä tämän elokuvan tekeminen olisi mahdotonta"

Entinen lapsitähti ei saanut roolia musikaalista, suivaantui, lähti Britteihin opiskelemaan ja ohjaa nyt syksyn suurimmat ensi-illat: "Onhan siinä ihan hirveät riskit, että tänne tulee tällainen rääpäle"

Suosittelemme