Hyppää sisältöön

Scandinavian Music Group palaa pitkältä tauolta, jonka aikana hajoaminenkin oli vaihtoehto – riita viilensi välit toviksi

Ultra Bran raunioille syntynyt Scandinavian Music Group on tehnyt musiikkia jo 20 vuotta. Laulaja Terhi Kokkonen ei olisi aikoinaan ajatellut, että yhtye jatkaa näin pitkään.

 Scandinavian Music Group 20 vuotta
Scandinavian Music Group 20 vuotta
Ville Vedenpää

– Uhmakasta, sekavaa ja hauskaa.

Näin Joel Melasniemi, 47, kuvaa Scandinavian Music Groupin alkuaikoja 20 vuotta sitten. Terhi Kokkonen, 48, vieressä komppaa.

– Silloin aluksi se oli tietenkin etsimistä ja miettimistä, että minkälainen pitäisi olla ja millaista pitäisi tehdä. Sitten yhtäkkiä kaikki loksahtaa paikalleen, että me olemme tällaisia, ja bändin identiteetti yhtäkkiä olikin kasassa ja ehjä.

Scandinavian Music Group perustettiin supersuositun Ultra Bran raunioille. Kaikki bändin alkuperäisjäsenet soittivat Kerkko Koskisen luotsaamassa yhtyeessä. Nykyisin bändissä on seitsemän virallista jäsentä.

SMG on julkaissut 20 vuoden aikana yhdeksän albumia, ja yhtyeen tunnetuimpia kappaleita ovat muun muassa Hölmö rakkaus ja Vieläkö soitan banjoa?. Yhtyeen tuorein albumi Ikuinen ystävä julkaistiin perjantaina – mutta mahdollista oli sekin, ettei bändi olisi enää koskaan julkaissut uutta musiikkia.

SScandinavian Music Group esiityyn v. 2006.
Scandinavian Music Group on tehnyt akustisia kiertueita. Kuva on vuodelta 2006. Kuva: Mika Kanerva / Yle

Bändi jolla ei ole parasta ennen -päivämäärää

Scandinavian Music Group on ollut niin olennainen osa Kokkosen ja Melasniemen elämää, ettei pyöreiden vuosien juhliminen tunnu oikein miltään.

– Se vaan kulkee tuossa mukana tapana tehdä ja ilmaista itseään. Bändin olemassaoloon kiinnittää vähemmän huomiota, että joo ei olla hajottu vielä. Yleensä bändit hajoaa varhaisiin riitoihin tai epäkypsyyteen, Melasniemi sanoo.

– Mutta ei minulla ollut ainakaan mielessä sitä, että oltaisiin 20 vuotta myöhemmin vielä kasassa, Kokkonen sanoo.

Melasniemi ajatteli bändin alussa, ettei sillä ole mitään takarajaa.

– Totta kai se voi loppua mihin vaan, mutta ei ollut mitään parasta ennen -päivämäärää. Ei laitettu purkin reunaan sitä, että heitä pois tämän jälkeen. Nyt sitä tehdään vieläkin musiikkia.

Terhi Kokkonen istuu sohvalla.
– Kyllä tässä on ollut kausia ja aikoja kun sitä on miettinyt, että pitäiskö pillit laittaa pussiin ja onko muiden asioiden aika. Mutta olen tosi iloinen ja onnellinen, että edelleen tehdään, sanoo SMG:n Terhi Kokkonen. Kuva: Patrik Molander / Yle

Rock muuttui sävykkäämmäksi musiikiksi

SMG:n musiikki on perustunut lähes yksinomaan Terhi Kokkosen sanoituksiin ja Joel Melasniemen sävellyksiin. Kokkosen mukaan sanoitukset ovat muuttuneet vuosien varrella paljon.

– Ehkä se sanottaminen ei ollut silloin aluksi niin tärkeä osa bändiä. Se vähän vahingossa lankesi mulle. Sitten jossain vaiheessa, kun alkoi kirjoittaa enemmän muutenkin, niin siitä sanoittamisesta tuli tärkeä ilmaisumuoto.

Kokkonen on aiemmin opiskellut dramaturgiaa ja käsikirjoittamista.

Aluksi bändin musiikki oli enemmän rockia. Vuosien varrella mukaan on tullut folk-sävyjä.

– Kun päästiin siitä, että rock on nuoruuden ja kapinan muoto, niin siinä vaiheessa laski hartiansa, että hetkinen, mehän ollaan ihan lahjakkaita muusikoita ja mehän voidaan tehdä muutakin. Katsottiin kellosta, että virallinen nuoruus on ohi ja nyt me ei enää jakseta, niin sitten me alettiin tehdä paljon sävykkäämpää ja rehellisempää musiikkia, Melasniemi kertoo.

Joel Melasniemi soittamassa rumpuja.
– Parikymppisenä oli hirveä intohimo tehdä musiikkia ja silloin ei miettinyt, kuka sitä jossain kuuntelee. Mulle se oli omaa palapelin tekemistä miettimättä sitä, että se on oikeasti viesti jollekin vastaanottajalle, sanoo SMG:n Joel Melasniemi. Kuva: Patrik Molander / Yle

Riita vei pitkälle tauolle

Scandinavian Music Group palaa nyt pitkältä tauolta. Edellinen levy ilmestyi vuonna 2015, ja korona torppasi kertaalleen uuden tulemisen.

Pitkän tauon syynä oli myös hetki, kun bändin tulevaisuus oli epävarmaa. Tuli riita, joka viilensi välit joksikin aikaa.

– Se riitä oli aika lyhyt loppujen lopuksi. Ehkä sitä pidensi se, että teki jotain muuta. Ehkä meillä tapahtui sellainen erillistyminen jossain vaiheessa. Se on ihan terveellistä, kun 20 vuotta tekee, niin olla pikkasen aikaa erillään, Kokkonen pohtii.

Kokkonen on tässä välillä esimerkiksi kirjoittanut esikoisromaaninsa.

Melasniemi kertoo puolestaan, että hänellä musiikin tekemiseen ovat vaikuttaneet ruuhkavuodet.

– Sitoutuminen musiikkiin on tavallaan olemassa, mutta ei ole olemassa mahdollisuutta kaikkeen. On tosi paljon kaikkea. Tulee taloudellinen vastuu ja lapsia. Aikuisen admin-hommia. Silloin julkaisurytmi romahtaa.

Molemmat ovat sitä mieltä, että tauko teki yhtyeelle hyvää.

– Kyllä se jälleennäkeminen ja uudelleen aloittaminen oli tosi ihanaa. Mä olin tehnyt tosi yksinäistä työtä siinä välissä, niin sitten tuli voimakas tunne, että ihanaa mä olen kotona, Kokkonen sanoo.

Scandinavian Music Group esiintyi Ruisrockin Rantalavalla vuonna 2018.

Ei ikinä lopettamisilmoitusta

Scandinavian Music Group lähtee uuden levyn myötä syksyksi 20-vuotisjuhlakiertueelle. Uuden albumin piti olla trilogian päätösosa, mutta kokonaisuus muuttui toiseen suuntaan tauon aikana. Kaksi edellistä levyä oli sävyltään synkempiä kun taas uusin on pehmeämpi ja lämpimämpi.

– Lähdettiin leijonametsälle, mutta päädyttiin adoptoimaan pieni kissa, Melasniemi vitsailee.

– Ehkä se oli tietoinen ratkaisu, että haluttiin lähteä kohti herkkää ilmaisua ja akustisempaa meininkiä. Tässä on SMG:n ydin, että tällaisten asioiden äärellä me on puuhasteltu tosi pitkään, Kokkonen sanoo.

– Lohturuokaa SMG-faneille, Melasniemi muotoilee.

Terhi Kokkonen ja Joel Melasniemi toimittajan haastateltavana.
– Bändin ydin on me ihmiset. Me olemme hirvittävän tiivis ystäväyhteisö, kertovat Scandinavian Music Groupin Terhi Kokkonen ja Joel Melasniemi. Kuva: Patrik Molander / Yle

Mutta mikä saa ihmiset SMG:n musiikin pariin vielä 20 vuoden jälkeenkin?

– Terhin tekstit ovat todella tärkeitä bändin kuulijoille. Joku voi vetää kaljakänneissä Hölmöä rakkautta messissä ja olla, että ihana Suomen kesä. Jes! Kiitollinen SMG:n kuulija löytää myös syvemmistä merkityksistä sisältöä elämään, jota ei välttämättä muualta löydy, Melasniemi aprikoi.

– Mä lähtisin sävellysten ja sanoitusten liitosta. Me vaikutetaan aika paljon toisiimme. Meidän yhteinen tekeminen kuulostaa lopulta SMG:ltä, Kokkonen jatkaa.

Uusi albumi pitää bändin kiireisenä ainakin seuraavan vuoden.

– Saa nähdä, että syntyykö sieltä jotain tämänkin jälkeen. Mä en ikinä haluaisi lopettaa SMG:tä, että olisi joku ilmoitus, että nyt tämä lopetetaan, vaan me hitaasti hiivutaan jonnekin takavasemmalle, kun me lopetetaan, Kokkonen sanoo.

Suosittelemme sinulle