Hyppää sisältöön

Kansallisbaritoni Matti Lehtinen on kuollut

Kansallisbaritonina ja kaikkien aikojen suomalaisena radiolaulajana tunnettu Matti Lehtinen on kuollut tiistaiaamuna satavuotiaana lyhyen sairauden jälkeen.

Baritoni Matti Lehtinen esiintyy Joulun säveliä -ohjelmassa 1967.
Baritoni Matti Lehtinen esiintyi Joulun säveliä -ohjelmassa 1967. Kuva: Håkan Sandblom / Yle
Pauliina Happo

Lehtinen oli syntynyt 24. huhtikuuta Lappeella vuonna 1922. Ensimmäisenä Lehtisen poismenosta kertoi Helsingin Sanomat.

Oopperassa Matti Lehtinen muistetaan erityisesti kahdesta täysin vastakkaisesta suuresta roolista. Taikahuilun Papageno oli Lehtisen poikamaisessa hahmossa yleisön suuri suosikki Savonlinnassa 1970-luvulla.

Myöskin Savonlinnassa esitetty Aarre Merikannon Juha, leikkisän Papagenon vastakohta, sai kiittävät arviot 1971. Lehtisen ura kesti 50 vuotta.

Lehtinen oli lauluäänensä lisäksi tunnettu myös tekstinkäsittelytaidosta ja erinomaisesta artikulaatiosta. Hänen tavoitteenaan oli, että yleisön tuli ymmärtää sanoista ainakin 60 prosenttia silloinkin, kun orkesteri pauhasi täysillä, kertoo Ylen vuonna 2019 julkaistu artikkeli Lehtisestä.

Ovet kansainvälisille oopperalavoille avautuivat vuonna 1950, kun Lehtinen voitti 28-vuotiaana Genevessä kansainvälisen laulukilpailun.

Lehtinen oli kiinnitettynä Kölnin oopperaan 1952–55. Hän palasi kuitenkin Suomeen ensin vapaaksi taiteilijaksi 1955–63 ja myöhemmin Kansallisoopperan solistiksi 1963–67.

Matti Lehtinen sai säveltaiteilijain valtionpalkinnon vuonna 1980 ja hänelle myönnettiin Pro Finlandia -mitali vuonna 1965.

Lue ja kuuntele lisää:

Kansallisbaritoni Matti Lehtisen ura ei lopu koskaan – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

Soiva arkisto: Baritoni Matti Lehtinen

Onnea Matti Lehtinen, 100 vuotta!

Suosittelemme sinulle