Hyppää sisältöön

Wilma Murto voitti EM-kultaa! Murskasi Suomen ennätyksen ja dominoi ratkaisevalla hetkellä

Wilma Murto valloitti naisten seiväshypyn Euroopan mestaruuden Münchenissä. Murto paransi Suomen ennätystä kolme kertaa ja vei kultaa tuloksella 485.

Wilma Murto tuulettaa.
Wilma Murto tuuletti raivokkaasti keskiviikon EM-finaalissa. Kuva: EPA-EFE/All Over Press
Matti Lehtisaari
Avaa Yle-sovelluksessa

Wilma Murto taivutti naisten seiväshypyn Euroopan mestariksi Münchenissä keskiviikkona. Murto sinetöi kultansa ylittämällä Suomen ennätyksen 485.

Murrosta tuli ensimmäinen suomalainen yleisurheilun arvokisakultamitalisti kahdeksaan vuoteen.

24-vuotias Murto paransi EM-finaalissa nimissään ollutta Suomen ennätystulosta peräti 13 senttiä.

Katso Murron ylitys korkeudesta 485 alla olevalta videolta.

Wilma Murron ylitys korkeudesta 485.

Murto paransi finaalissa Suomen ennätystä kolme kertaa. Murto ylitti korkeuden 475 heti ensimmäisellään ja hetkeä myöhemmin myös 480 ensimmäisellä hypyllään.

Murron ylitykset korkeuksista 475 ja 480 voi katsoa alla olevilta videoilta. Juttu jatkuu videoiden jälkeen.

Wilma Murto taivutti SE:n 475!
Wilma Murto ylitti 480 EM-seiväsfinaalissa!

Vaikka EM-kulta oli jo varma, Murto päätti jatkaa hyppäämistä ja ylitti vielä toisella yrityksellään korkeuden 485.

Murron voittotulos 485 on EM-kisaennätys ja tämän vuoden toiseksi kovin tulos koko maailmassa. Venäläinen Anzhelika Sidorova on tilastokärjessä tuloksellaan 491.

Murto jatkoi komeaa arvokilpailujen sarjaansa, kun Tokion olympialaisten viidennen ja Eugenen MM-kilpailujen kuudennen sijan jatkoksi hän saavutti nyt EM-kultamitalin.

Wilma Murto onnistuneen ylityksen jälkeen.
Wilma Murto tajusi jo ilmassa, mitä tuli tehtyä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Wilma Murto EM-finaalissa.
Murto peitti pään hetkeksi kasvoillaan hyppypatjalla. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Wilma Murto EM-kullan jälkeen suomenlippu harteillaan.
Sitten alkoivat mestaruusjuhlat. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

"Tämä ilta ei olisi voinut mennä hirveästi paremmin"

Naisten seiväsfinaalista muodostui hurja jännitysnäytelmä. Kreikkalainen Aikaterini Stefanidi hallitsi pitkään kilpailua, mutta Murto sai hyppynsä kulkemaan ratkaisukorkeuksissa. Stefanidin 475 riitti lopulta hopealle. Slovenialainen Tina Sutej nappasi pronssia tuloksella 475.

– Tämä ilta ei olisi voinut mennä enää hirveästi paremmin. Olen tuntenut, että tämä on kytenyt kauan pinnan alla, Murto sanoi Yle Urheilulle.

– Viimeistään MM-kisojen jälkeen oli fiilis, että nyt se pitäisi saada sieltä ulos, tämä ilta oli nyt täydellinen paikka siihen, Murto kuvaili tunnelmiaan.

Salon Vilppaan urheilija Murto pääsi ratkaisuvaiheissa suorastaan uskomattomaan flow-tilaan.

– Olin omassa kuplassani siihen saakka, kunnes mitali varmistui. Tuntui, että stadion aukesi. Siitä flow-tilani vasta oikeastaan lähtikin. Tiesin, että nyt minulla on mitali, joten siitä mentiin vain niin paljon kuin vähänkin lähti, Murto kertasi.

Vaikka väliin on mahtunut vaikeitakin vuosia, Murto on jaksanut sitkeästi uskoa unelmiinsa.

– Tätä varten on harjoiteltu, takana on ihan helkkaristi työtunteja. Tosi hienoa, että sain nyt palkan työstäni. Pitkä tie, mutta olen nauttinut joka hetkestä, Murto kertasi taivaltaan Euroopan mestaruuteen.

Murron koko perhe todisti historiallisia tapahtumia Münchenin olympiastadionilla.

– Tästä on aika paha laittaa paremmaksi, vaikka voittaisin tästä eteenpäin mitä tahansa. Jotakuinkin koko "Murron klaani" oli täällä paikalla, muita kavereitani ja ihan älyttömästi muitakin suomalaisia, Murto sanoi.

– Kyllä tämä menee hyvin pitkäksi aikaa kärkeen sellaisissa kokemuksissa, mitä on. Muutama ekstrakyynel tuli, kun katsoi, että ketä katsomossa on, Murto herkisteli.

Kultamitalisti Wilma Murto kertoi herkistymisestään EM-finaalin jälkeen.
Katso Wilma Murron koko haastattelu EM-finaalin jälkeen

Mestari uhmasi valmentajansa ohjeita

Wilma Murron valmentajan Jarno Koivusen ensimmäinen sana suojatilleen oli yksinkertainen: "Nuin." Enempää ei tarvittu eikä tuoreelta Euroopan mestarilta tullut oikein mitään vastausta.

– Aika hyvin meni. Jopa turkulaisena joutuu kehumaan, Koivunen hymyili tyytyväisenä.

Koivunen yritti näyttää käsimerkkejä Murrolle, ettei hän lähtisi enää hyppäämään toista kertaa 485:stä. Voittaja oli toista mieltä, päätti vielä hypätä ja paransi Suomen ennätystä kolmannen kerran samana iltana.

Murron mitali oli ensimmäinen suomalainen seiväsmitali 44 vuoteen. Koivusen mukaan oli jo aikakin.

– Meillä on ollut hyvää toimintaa suomalaisessa seiväshypyssä ja hienoa, että nyt onnistuttiin. Ehkä tällä saadaan muutama uusi wilmamurto mukaan, Koivunen uskoi.

Wilma Murto och Jarno Koskinen, Kuppis, februari 2016.
Wilma Murto ja valmentaja Jarno Koivunen ovat kulkeneet yhdessä pitkän tien. Kuva vuodelta 2016. Kuva: Yle/Janne Isaksson

Jarno Koivunen on ollut Wilma Murron valmentaja vuosikausia, mutta kaksikon yhteistyössä on ollut karikkojakin. Murto kävi kokeilemassa muitakin valmennusoppeja, mutta palasi Koivusen valmennukseen.

– Nuorten maailmanennätys (2016) oli hyvä juttu ja aukaisi tietä huippu-urheilun maailmaan. Sen jälkeen on ollut kivikkoja matkalla, mutta onneksi molemmilla ovat hermot pitäneet ja on ollut apureita matkassa.

Murto teki vuonna 2016 nuorten maailmanennätyksen 471, joka langetti hänen ylleen suuret odotukset.

Nuori urheilija ei pitkään pystynyt vastaamaan odotuksiin. 471 pysyi hänen ennätyksenään viisi vuotta, kunnes viime kesänä tuli uusi Suomen ennätys 472.

Nyt Murto sitten paransikin ennätystään kertaheitolla 13 senttiä.

Suomalaisnaiselle EM-kultaa pitkän tauon jälkeen

Edellinen suomalainen yleisurheilun Euroopan mestari oli keihäänheittäjä Antti Ruuskanen, joka nappasi kultaa Zürichin kisoissa vuonna 2014.

Murto päätti suomalaisnaisten pitkän ajanjakson ilman kultamitalia EM-yleisurheilussa. Edellinen suomalainen yleisurheilun EM-kultamitalisti oli kävelijä Sari Essayah, joka otti kultaa Helsingin kisoissa vuonna 1994.

Elina Lampela päätyi 11. sijalle tuloksella 440. Lampela ylitti 440 kolmannella yrityksellään, mutta korkeus 455 oli hänelle liikaa.

Wilma Murto tuulettaa Suomen lipun kanssa.
Wilma Murto tuulettaa Euroopan mestaruutta. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Naisten seiväshypyn EM-finaali

1. Wilma Murto FIN 485 SE
2. Aikaterini Stefanidi GRE 475
3. Tina Sutej SLO 475
4. Caroline Holm DEN 455
4. Angelica Moser SUI 455
6. Marie-Julie Bonnin FRA 455
7. Molly Caudery GBR 455
7. Roberta Bruni ITA 455
9. Sophie Cook GBR 440
10. Margot Chevrier FRA 440
11. Elina Lampela FIN 440
12. Lene Retzius NOR 425

Päivitetty 17.8. kello 23.20: Wilma Murto ylitti vielä korkeuden 485.

Lue myös:

Kommentti: Wilma Murto näpäytti hänet hylännyttä maailman suurinta välinevalmistajaa – osoitti Euroopan mestarin merkkejä kesken finaalin

Suomen moukaritähti kertoo ällistyttävästä hetkestä stadionilla – seurasi monttu auki Wilma Murtoa: "Mitä hemmettiä täällä tapahtuu?"

Euroopan mestari Wilma Murto kyynelehti, kun näki läheiset katsomossa – "Tämä on kytenyt kauan pinnan alla"

"Ensimmäinen oli pellehyppy" – katso suomalaishistoriaa tehneiden Senni Salmisen ja Kristiina Mäkelän hulvaton haastattelu

Katso tästä yleisurheilun EM-kisojen ohjelma ja lähetysajat

Tajusitko kultahuuman keskellä, kuinka kovan tuloksen Wilma Murto tuli tehneeksi? Kaikkien aikojen tilastossa edellä enää Aki Parviainen

Wilma Murron äiti huomasi tyttäressään tuttuja eleitä ja tajusi mitä oli tulossa – jopa kansainväliset supertähdet hehkuttavat suomalaista

Wilma Murto sai hotellilla sankarin vastaanoton, jota seurasi yön pimeydessä kyyditys suihkulähteeseen – tällä välin paikalle oli soitettu poliisi

Miten ihmeessä Wilma Murto pystyi parantamaan EM-finaalissa ennätystään 13 senttiä? Asiantuntija kertoo kolme syytä hirmutemppuun

Suosittelemme