Hyppää sisältöön
Lassi Etelätalo heittää keihästä Dohan MM-finaalissa 2019.

Keihäänheittäjä Lassi Etelätalolla on mystinen poikkeuskyky, joka ilmeni jo teini-iässä

Keihäänheittäjä Lassi Etelätalo on kuulunut Suomen joukkueen onnistujiin arvokisoissa, mutta mitalisija on kiertänyt konkariheittäjää. Kahdeksan vuotta sitten hän ehti jo melkein haistaa EM-mitalin, mutta nyt hän tietää, että sen saavuttaminen voi olla realistista.

Joel Holma,
Anu Karttunen

Münchenin EM-viikko nähdään Ylen kanavilla 11.–21.8. Suorat lähetykset, kohokohdat, kisojen aikataulun, kiinnostavat uutiset ja puheenaiheet löydät Ylen kisasivulta.

Lassi Etelätalo kilpaili edellisen kerran yleisurheilun EM-kisoissa kahdeksan vuotta sitten. Tuolloin hän ehti melkein jo haistaa mitalin tuoksun nenässään – kunnes Tshekin Vitezslav Vesely heitti viidennellä kierroksella niin pitkälle, että otti hopeaa ja rikkoi suomalaisrintaman Antti Ruuskanen - Tero Pitkämäki - Lassi Etelätalo.

– Se mitali oli hetken jo siinä kädessä, kun Suomella oli kolmoisjohto, mutta Vesely kävi nappaamassa sen siitä itselleen. Vesely ei ollut MM-kisoissa, mutta otetaan nyt revanssi, Etelätalo hymähti EM-kisojen kynnyksellä.

Zürichin EM-kisojen suomalaisheittäjistä sekä Ruuskanen että Pitkämäki ovat jo siirtyneet eläkkeelle kilpailemisesta, mutta 34-vuotias Etelätalo jatkaa vielä. Toki hän tietää, ettei arvokisamahdollisuuksia tämän jälkeen enää tule monia, ja siksi ajatus mitalista kiehtoo.

– En voi sanoa, että mitenkään liikaa hinkuisin mitalia. Totta kai haluaisin sen mitalin, mutta ei voi väkisin yrittämiseksi mennä. Nyt olisi hyvä tilaisuus ottaa se mitali.

Lassi Etelätalo, EM i Zürich 2014.
Lassi Etelätalo oli lähellä jättipottia Zürichin EM-finaalissa 2014. Kuva: EPA / All Over Press

Zürichin kisojen lisäksi Etelätalo sijoittui Dohan MM-kisoissa neljänneksi. Heinäkuisissa Oregonin MM-kisoissa hän oli kuudes ja eurooppalaisheittäjistä kolmas. Joensuun Katajan mies muistuttaa, että EM-kisat ovat aivan eri kilpailut. Hän ei usko, että MM-finaalissa heitetty 82,70 riittää Münchenissä mitaliin.

– On realistista ottaa sieltä mitali, ei se ole mitenkään haihattelua.

Poikkeuksellisessa venymiskyvyssä ei mitään poppaskonstia

Lassi Etelätalo kertoi jo viime huhtikuussa pitävänsä Oregonin MM-kisoja kauden päätavoitteenaan, mutta ottavansa sen jälkeen Joensuun Kalevan kisat ja EM-kisat vastaan hyvässä kunnossa.

Se ei ole aina ollut Etelätalolle itsestäänselvyys, sillä konkariheittäjän uralta löytyy vamma, jos toinenkin. Vaikka loukkaantumiset ovat vieneet hänet monesti telakalle, eivät ne ole syöneet lainkaan hänen suorastaan mystisen poikkeuksellista venymiskykyään.

Arvokisoissa Etelätalo on päässyt kolme kertaa viimeisenä miehenä finaaliin, ja loppukilpailussa hän on pystynyt hätyyttelemään kauden parastaan. Etelätalo itse vakuuttaa, ettei siinä ole mitään salaperäistä.

– Isot kisat sytyttävät. Ei siinä ole mitään poppaskonstia, hän totesi.

Etelätalo heitti kauden parhaansa MM-finaalissa.

Nuorempana Etelätalolla ei ollut kesäisin selkeitä pääkisoja. SM-kilpailuissa hän kävi heittämässä samalla tavalla kuin muissakin kisoissa, mutta sitten tulivat Pihtiputaan keihäskarnevaalit.

Etelätalo osallistui karnevaaleille ensimmäisen kerran 21 vuotta sitten 13-vuotiaiden sarjassa. Pihtiputaalla oli aina paljon kavereita mukana tai katsomassa, ja kisoissa oli hyvä fiilis. Etelätalo onnistuikin monesti parantelemaan ennätystään juuri keihäskarnevaaleissa.

Hyvä fiilis on tärkeä Etelätalolle tänä päivänäkin, mutta ennen kaikkea viimeisissä valmistavissa heittoharjoituksissa.

– Silloin on tärkeää, että siihen saa hyviä suorituksia. Kehoon jää silloin hyvä liikemalli, ja sen pystyy toteuttamaan, Etelätalo kertoi.

– On vain jotenkin helppoa minulle suorittaa kauden paras siinä kauden tärkeimmässä paikassa. Se vain sytyttää kehon oikealla tavalla. Pystyn pysymään tarpeeksi rentona suorituksessa, eikä se mene yliyrittämiseksi. Ihan perusjuttuja, samanlaisia hyviä heittoja kuin harjoituksissa, jotka ovat jääneet lihasmuistiin.

Lassi Etelätalo Dohan MM-finaalissa.
Etelätalo seuraa, kun keihäs lentää Dohan MM-finaalissa vuonna 2019. Hän yllätti monet sijoittumalla neljänneksi. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Vaikka Etelätalo sanoi, ettei hänen venymiskyvylleen ole mitään jippoja, hän paljastaa, että aina silloin tällöin hän käyttää harjoituksissa myös pientä sytykettä.

– Joskus on otettu sellainen hyvä kisa, vähän vedonlyöntiä siihen taustalle, että saa itsensä syttymään ja jopa ennätyksiä helpommin kuin ihan perusharjoituksissa.

MM-kisoissa kunnon mukainen suoritus

Vaikka Lassi Etelätalo kuului Oregonin MM-kisojen suomalaisonnistujiin, ei hän itse pitänyt ainakaan karsintasuoritustaan onnistuneena. Hän heitti tuolloin 80,03 ja pääsi rimaa hipoen finaaliin.

Loppukilpailuun Etelätalo löysi jälleen tutun rentouden ja sai siihen paremman onnistumisen.

Kun hän sai heti toisella heitollaan tulokseksi 82,70, hän haki kovemmalla vauhdilla oikein hyvää heittoa. Aivan sellaista ei tullut, mutta sarjaan kirjoitettiin kaksi liki 81-metristä heittoa.

– Se oli sellainen kunnon mukainen suoritus. Seuraavaan sijaan jäi sellainen nelisen metriä, joten se sija oli hyvä.

Lassi Etelätalo Oregonin MM-finaalissa.
Oregonin MM-kisat sujuivat Etelätalolta yläkanttiin. Kuva: Getty Images

Etelätalo oli valmentajansa Leo Pusan mielestä jo maaliskuussa niin vakuuttavassa kunnossa (siirryt toiseen palveluun), että valmentajaguru uskoi suojatillaan olevan sauma rikkoa kahdeksan vuotta vanha ennätyksensä 84,98 tällä kaudella.

Aivan tähän Etelätalo ei ole pystynyt, mutta ei se ole kauaksi jäänyt. Elokuun alkupuolella Kalevan kisoissa hän heitti kotiyleisön edessä 84,62 – ja tämä heitto toi Etelätalolle hänen uransa kolmannen Suomen mestaruuden.

Lassi Etelätalo kiskaisi Kalevan kisojen keihäänheiton mestariksi päätöskierroksen huippuheitollaan. Etelätalo heitti kauden parhaansa 84,62.

Kalevan kisojen jälkeen Etelätalo ei ole enää kunnollisia heittotreenejä tehnytkään, sillä siihen väli on ollut liian lyhyt. Hän on keskittynyt lajiharjoituksiin, keihäsjuoksuun ja lajinomaisiin liikkeisiin kuntopallolla.

– Väline pysyy harjoituksessa mukana, mutta varsinaisia kovia heittoja ei tule. Siinä haetaan vain sopivia tuntemuksia kroppaan.

Lapsi tuonut vastuuta ja tarkempaa suunnittelua

Lassi Etelätalosta tuli isä pari vuotta sitten. Jälkikasvu on pitänyt vanhemmat kiireisenä, mutta Etelätalon mukaan isyys ei ole vaikuttanut varsinaisesti hänen keihäänheittoonsa – kaikkeen muuhun sitten sitäkin enemmän.

– Ei se sinänsä urheilua ole helpottanut, mutta eipähän tarvitse muuna aikana miettiä urheilua. Ei tarvitse paljon keksiä tekemistä, eikä tylsiä hetkiä tule. Tietysti siinä on myös vastuuta. Pitää vielä tarkemmin miettiä, että tulee harjoituksista palauduttua eikä vedä itseään yli. Yöunet ovat välillä jääneet vähäisiksi, hän myönsi.

Etelätalo ei ole miettinyt tulevaisuuttaan keihäänheittäjänä tätä kautta pidemmälle. Tälle kaudelle hänellä oli kolme tärkeää kisaa, joista kaksi – MM-kilpailut ja Kalevan kisat Joensuussa – ovat nyt takanapäin. Edessä ovat enää EM-kilpailut.

– Mietitään sitten, mitä tehdään jatkossa, hän tyytyi sanomaan.

Lassi Etelätalo
Etelätalon ura kääntyi uuteen nousuun vuonna 2019. Kuva: Vesa Pöppönen / All Over Press

Etelätalon mukaan aina on mahdollisuus sille, että tämä kausi olisi hänen viimeisensä. Juuri nyt hänestä tuntuu, että näin ei ole. Jos hänen pitkään loukkaantumishistoriaansa kirjoitettaisiin vielä yksi luku lisää, olisi se todennäköisesti uran päättävä.

– Toivottavasti sellaisia ei tule, ja pystyn urheilemaan niin pitkään kuin se on mielekästä ja tulokset ovat hyviä, hän sanoi.

Miesten keihäänheiton karsinta on ohjelmassa perjantaina 19.8. klo 11 (ryhmä A) ja klo 12.15 (ryhmä B). Etelätalo heittää jälkimmäisessä ryhmässä.

Lue myös: